20 Octubre 2017

Unió de Pagesos denuncia que els danys als conreus produïts per la fauna salvatge van en augment i reclama al Departament mesures efectives immediates

Unió de Pagesos va constatar en la xerrada sobre danys de fauna salvatge, ahir al vespre Olot (Garrotxa), a la qual hi va assistir una trentena d’afectats, que els danys al conreus produïts per la fauna salvatge augmenten any rere any. En aquest sentit, el sindicat, insisteix en reclamar al departament d’Agricultura actuacions efectives contra els danys reiterats i en augment que provoca la fauna salvatge a la demarcació de Girona.

 

El sindicat recorda que fa més d’un any que el Departament va presentar el Pla de Prevenció dels danys i riscos originats per la fauna cinegètica 2017 i de moment no s’ha avançat en la seva implementació. Fins ara s’han concretat molt poques mesures i ni tan sols s’han tirat endavant les que es van marcar en una reunió a finals d’agost a la seu del Departament a Girona, amb la presència de la directora general de d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, el president de la Federació de Caça de Catalunya i el sindicat. Tampoc no s’ha posat en marxa el pla pilot de Danys produïts per senglar a la demarcació de Girona i els seus òrgans de coordinació, amb participació de les OPA,i no ha estat possible, després de més d’un mes i mig d’haver-ho sol·licitat, poder fer actuacions concretes en el mateix moment de fer la collita en alguns camps de blat de moro, on sovint hi ha un volum important de senglars que s’amaguen al mig dels camps.

 

Unió de Pagesos sempre ha estat d’acord en buscar entesa entre els diferents agents,  però reitera que hi ha situacions i zones concretes en les quals sembla impossible arribar a aquest acord després d’intentar-ho durant anys, i en aquests casos el Departament ha de fer la seva feina.

 

 

D’altra banda, el sindicat també denuncia que els cabirols reintroduïts en espais com el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa malmeten, i en moltes parcel·les arrasen, el cultiu dels fesols de Santa Pau. Cal tenir en compte que els danys provocats per aquest bestiar també són visibles en zones i comarques allunyades del parc.

 

Per a Unió de Pagesos, el Departament ha de posar totes les eines que té al seu abast per tal d’evitar que els cabirols es converteixin en una plaga, com ha passat amb els senglars. En aquest sentit, ha de facilitar que els caçadors puguin fer la seva feina i, en cas que no ho facin o no tinguin capacitat per reduir la sobrepoblacióse n’ha de fer càrrec, de forma subsidiària. Per això, el sindicat exigeix que es torni a declarar l’emergència cinegètica en aquells municipis on els llindars de població de senglars ho demanen, i que a Girona són la gran majoria del territori.