ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

20 Setembre 2016

L’agroturisme facilita la incorporació de joves al sector agrari de la Noguera

L’agroturisme facilita la incorporació de joves al sector agrari de la Noguera Lídia Romeo al costat dels seus presseguers i amb Ca la Ferratina de fons

MARIA CARRERAS - Ivars de Noguera (Noguera)

 

Fa tres anys que la Lídia Romeo i en Gerard Ferrer, dos joves de 34 i 35 anys orïunds d’Ivars de Noguera (Noguera), van inaugurar la casa de tursime rural Ca la Ferratina (nom que deu als seus dos fills, Ferran i Martina). Engegar aquest projecte va suposar per a la Lídia passar de fer de mestra a incorporar-se plenament al sector agrari. “Ara sóc des de la dona de la neteja a la directora executiva de la casa”, diu la Lídia amb un punt d’ironia però sense trair la veritat. El cert és que, d’una altra manera veu difícil que hagués pogut treballar a prop de casa i conciliar la vida familiar amb la laboral, com ho està fent ara. A banda d’una millora personal, per a l’empresa familiar agrària també ha reportat d’altres beneficis, per exemple, que els ingressos siguin més fixos i desestacionalitzats que els estrictament agraris. “Almenys, en això, no depenem del temps”, diu; i afegeix: “Sabem que cada setmana recuperem alguna cosa, tot i que el que guanyem ho reinvertim en millores per a la casa”.

Tot i que la Lídia porta el pes de Ca la Ferratina, els rols laborals amb en Gerard són variables. “Tot, entre tots”, exposa a la manera de lema, la Lídia. És així: ella també s’ocupa, sobretot, de collir la fruita (en tenen 8 ha arran de la seva incorporació), i de la granja de porcs. A més, en Gerard, incorporat a la pagesia des dels 18 anys, també treballa unes 80 ha de cereal de secà, blat de moro en regadiu, i mena unes 150 ha a tercers, a banda de fer el manteniment de la casa rural.

Ca la Ferratina, de retruc, ha significat un revulsiu per al territori. “Contribuïm a dinamitzar el nostre entorn més proper, el comerç local, a despertar l’interès per a aquesta zona poc coneguda turísticament”, apunta la Lídia.

Així, el que va començar com un suplement a l’activitat agrària, està adquirint un pes considerable en l’economia familiar. Tot i que van comptar amb l’ajuda del Departament —van rebre un ajut per a la diversificació i, com destaca  la Lídia, el suport incondicional del cap de l’oficina comarcal— la inversió inicial va ser forta, ja que la casa es trobava en ruïnes, i, potser perquè encara és aviat, a la Lídia li costa fer un balanç econòmic. Tot i així, creu que el pes de la casa ronda un 30 %, pel que fa a les entrades econòmiques. 

CA LA FERRATINA • Probablement, gran part de l’èxit de Ca la Ferratina rau en el tracte que rep el client i l’oferta personalitzada que se li ofereix. “Ara, al tercer any de la casa rural, podem dir que el 50-60 % dels clients vénen recomanats, i que els del mes d’agost, són repetidors dels tres anys”, explica amb satisfacció la Lídia. 

Ella, que no para mai de cavil·lar, té, si el client ho desitja, una àmplia oferta de tallers i visites per oferir-li. Algunes activitats les du a terme ella mateixa (tallers fang, tints, espelmes...) i d’altres, se n’ocupa de gestionar-les amb la complicitat d’altres empreses o iniciatives de la vora. A més, també brinda la possibilitat de participar de la seva quotidianitat: la collita de préssecs, anar a buscar cargols o crancs de riu... “Si volen els hi acompanyem, si no, els ho expliquem i els deixem fer sols”. I, no ens podem oblidar de la visita al Parc de les Olors d’Ivars de Noguera, que està a la mateixa casa i del qual ells en són els promotors.

Aquestes activitats són ideals per al turisme familiar, però uns altres clients importants són els pescadors, ja que la casa està a tocar de la Noguera Ribagorçana. 

SINERGIES • La dinamització de l’entorn proper, la Lídia la concreta oferint experiències als clients vinculades a comerços, museus o petits negocis de la zona. Per exemple: la visita a la granja de corders ecològica de Cal Retjo, la visita al Celler La Gravera, a la fàbrica de xocolata de Benabarre, al Museu de l’oli de Balaguer, a molins d’oli de la comarca, fins i tot ofereix el servei de massatges a la casa a càrrec d’una esteticista d’Alfarràs, o la possibilitat d’encomanar una paella, que cuina un catering d’Almenar.

PARC DE LES OLORS • Tot i que va començar com una prova, el Parc de les Olors ha esdevingut una peça important de Ca la Ferratina. Des del 2014, la Lídia i el Gerard hi cultiven, en ecològic, plantes aromàtiques, culinàries i medicinals, i la seva planta identificativa és l’equinàcia.

La Lídia explica en què consisteix el projecte: “És una franquícia que depèn de l’empresa Imagina Divulgació; a Catalunya hi ha 17 parcs en actiu, cada un amb un àmbit d’actuació i un enfocament diferent, i treballem en xarxa”. El Parc de les Olors d’Ivars de Noguera està especialment pensat perquè el visitin escolars: “Passen entre 800 i 900 escolars cada any, i a més de la vista els oferim tallers a la carta segons els temes que estan treballant a l’escola”.

El Parc de les Olors va lligat a una agrobotiga. “La planta seca que recollim l’enviem a la central de l’empresa i aquesta la deriva a laboratoris i obradors que elaboren productes ecològics (cremes, xampús, ambientadors, colònies, infusions...), que retornen als parcs per ser venuts a l’agrobotiga”. 

Tot i que, segons la Lídia, “ara toca pair”, ella continua barrinant. “A mi, no em funciona el fet d’estar parada; les rutines m’avorreixen”. I conclou: “Al final, et sents orgullós: és un somni, funciona i la gent ho valora”.

 

Tria de l’audiovisual d’aquest reportatge: www.youtube.com/uniopagesoscatalunya