ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

20 Octubre 2016

Reclamen que s’actuï contra els danys causats per la fauna a les Terres de l’Ebre

Reclamen que s’actuï contra els danys causats per la fauna a les Terres de l’Ebre Protecció als cirerers a Pinell de Brai (Terra Alta)/UNIÓ DE PAGESOS

MARIA CARRERAS/ Les Terres de l’Ebre tampoc no s’escapen dels problemes que ocasiona la sobrepoblació de fauna i, darrerament, han vist com augmentaven els danys als cultius ocasionats, sobretot, per conill, senglar, cabirol i cabra hispànica. Per això, el 7 d’octubre, Unió de Pagesos va emetre un comunicat demanant al Govern que apliqués les mesures que té a l’abast per pal·liar els danys, i, als caçadors, la implicació pertinent per facilitar-ho. A més, el sindicat insisteix que és necessari i urgent que s’aprovi una llei de caça amb un nou plantejament de gestió i noves eines i mesures que s’apliquin mitjançant un pla d’actuació concret. “Aquesta llei hauria de permetre que les poblacions de fauna s’adaptessin a la capacitat del medi natural i agrari per acollir-les”, recorda el responsable d’Unió de Pagesos de Medi Natural, Ramon Comes. Altres mesures que proposa el sindicat són que s’estableixi l’obligatorietat per als titulars dels espais cinegètics, ja siguin públics o privats, de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil per cobrir els danys a l’activitat agrària i forestal, que s’articuli un sistema de comunicació electrònica dels danys, i que s’elaborin censos reals de les poblacions de fauna cinegètica.
ELS DANYS, PER ESPÈCIES • A l’Ebre, el conill provoca danys irreversibles en tarongers i en plantacions d’olivera joves, de les quals menja la pell de la soca fins a provocar-ne la mort. Com ja va fer al juliol al director dels Serveis Territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Unió de Pagesos reitera que es declari l’emergència cinegètica als municipis de Roquetes, Tortosa (Baix Ebre) i Santa Bàrbara (Montsià) i que es posi en marxa un pla de xoc per aturar-ne la plaga. Cal tenir en compte que la mitjana de captures de les temporades 2007-2008 a 2009-2010 va ser d’uns 27.000 conills, mentre que la mitjana de captures de les temporades 2010-2011 a 2014-2015 és de 43.800, és a dir, un increment d’un 62 %.
La població del senglar també s’està disparant i els danys són importants a les finques d’ametllers i d’oliveres del Baix Ebre i el Montsià, on destrossen, sobretot, les noves plantacions. A més, si hi ha reg per degoteig els danys són quantiosos perquè furguen les mànegues fins a arrencar-les. Per fer-hi front, el sindicat insta a actuar ara per evitar una sobrepoblació encara més elevada a la primavera.
També el cabirol, fa quatre anys que ha començat a provocar danys rellevants a la Terra Alta i a la Ribera d’Ebre, principalment, a la vinya i als cirerers (s’han detectat finques amb plançons joves arrasades en un 80 %), i també danys puntuals a la zona del Montsià i el Baix Ebre.
I, pel que fa a la cabra, tot i que la població és estable, fa més de trenta anys que provoca danys, fins al punt que ha arribat a ser el detonant de l’abandonament d’algunes finques de la falda dels Ports; uns danys que, juntament amb el que provoquen d’altres espècies, s’han traslladat fora de la Reserva nacional de caça dels Ports de Tortosa i Beseit i pels quals no es compensa correctament el pagès. Per evitar-ho, el sindicat insta l’Administració a fer-se responsable de la seva mala gestió dins de la reserva que ocasiona danys a la zona d’influència d’aquesta.
SENSE PLA DE GESTIÓ A L'HORTA • A les comarques de ponent, si bé a proposta d’Unió de Pagesos, agents rurals, caçadors i pagesos han començat a treballar conjuntament per reduir la sobrepoblació de fauna cinegètica, el sindicalista Ramon Comes apunta que a l’Horta de Lleida hi ha un problema important de senglars i conills des que la Paeria la va declarar zona de seguretat: “Exigim, com ja vam dir des del primer moment, que aprovin un pla de gestió cinegètica, perquè ara, la situació és insostenible”