ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

15 Març 2018

La pagesia, garantia per al país

ALBERT GARCIA/Les ‘Jornades Pagesia i País’ organitzades per Unió de Pagesos el 16 i 17 de febrer a Barcelona van cloure amb la demanda que Catalunya ha d’elaborar una estratègia per fer els productors agraris més competitius, per garantir una alimentació de qualitat i per assegurar la gestió del medi ambient.
Més de 120 sindicalistes amb la contribució d’experts [vegeu pàgina 19] van reflexionar sobre el rol clau de la pagesia en el projecte de país. El resultat va ser el 1r Manifest ‘Pagesia i país’ [vegeu pàgines 20 i 21], que remarca que l’agricultura familiar mena gairebé el 90 % de l’activitat agrària a Catalunya i que cal que la protegeixin per l’aportació de béns bàsics, les funcions ambientals que acompleix i el fet que és la base del sector agroalimentari, motor econòmic del país.
En aquest sentit, en l’àmbit econòmic, el sindicat proposa encetar un nou camí d’estratègies i aliances perquè els productors agraris siguin competitius als mercats. Per fer-ho, reclama polítiques que regulin adequadament les relacions en el si de la cadena alimentària i evitin els abusos i les competències deslleials. També demana que les polítiques estatals i autonòmiques apliquin el conjunt d’eines de la Política Agrària Comuna europea perquè la pagesia pugui mutualitzar els riscos davant el mercat, les adversitats climàtiques, les plagues i les malalties.
Daltra banda, Unió de Pagesos remarca que defensar la pagesia catalana és defensar el producte de proximitat i de temporada, productes de més qualitat, més sostenibles ambientalment i econòmica, perquè ajuden a reforçar l’economia de totes les comarques. Proposa que els coneixements sobre l’alimentació s’incorporin seriosament a l’escola dins de les assignatures corresponents, i reclama campanyes de divulgació públiques que clarifiquin l’origen i el sistema productiu dels aliments, amb l’objectiu de difondre els valors i la qualitat dels nostres productes alimentaris.
Per acabar, el sindicat constata que la pèrdua de pagesia i l’abandó del bosc han repercutit en pèrdua de biodiversitat a causa de la reducció del matollar i del sòl agrícola. Apunta que cal tenir en compte que l’activitat agrícola, ramadera i forestal repercuteix positivament en el medi natural. Conclou que la pagesia és garantia de gestió ambiental al territori i un actor principal en la lluita contra el canvi climàtic. Així, Unió de Pagesos proposa que les funcions ambientals que acompleix la pagesia siguin contraprestades amb l’objectiu de garantir, reforçar i ampliar la pervivència de les activitats agràries de cap a cap del país.
LA CRISI POLÍTICA ES FA EVIDENT • De la inauguració a la cloenda de la jornada, tots els parlaments van posar en relleu la crisi política que viu Catalunya a causa del fet que l’Estat ha intervingut l’autonomia i ha processat judicialment càrrecs del Govern i líders socials. Tots van destacar l’anomalia i la injustícia que la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, hagi de viure a l’exili. A l’inici de la jornada, el secretari general d’Agricultura, David Mascort, va actuar en nom seu i va transmetre un escrit de la consellera, en què reconeix la conveniència de la jornada i coincideix a remarcar que el sector agrari és estratègic per al desenvolupament del país.
 Abans d’acabar el primer tram de la jornada, el divendres al migdia, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, va coincidir amb la necessitat de fer efectiu un nou acord social amb el camp: “Fa falta per garantir la sostenibilitat i la sobirania alimentària i cal posar-ho en les prioritats de les ciutats.” Pisarello va apuntar que Barcelona posa fil a l’agulla: “Hem d’aprofitar la xarxa de mercats públics per promocionar el producte fresc i de proximitat i impulsar més mercats de pagès, ara n’hi ha quatre i volem que n’hi hagi més a final del mandat. I hem d’introduir aquests productes als menjadors de les escoles públiques, les escoles bressol municipals i els equipaments sòciosanitaris. Les ciutats tenim competències per fer-ho”.
L’endemà, en l’acte de cloenda, el nou president del Parlament, Roger Torrent, va fer un reconeixement al compromís del sindicat, tant en els debats que li són propis com en els de país. Va remarcar que el fet que l’Estat hagi cessat el Parlament ha tingut una afectació social i, en concret, va apuntar que queda pendent d’aprovar el decret de venda de llet crua i l’actualitzaicó del decret de fertilització. Torrent va reclamar la participació de la pagesia en el nou escenari polític: “És inajornable que Catalunya obri en els propers mesos un escenari de reflexió sobre quin model de país volem i la pagesia hi té un paper fonamental”.