19 Març 2018

Unió de Pagesos denuncia la manca de solucions del Pla del Ministeri per fer front a la crisi de la fruita dolça, que descarta el pla d’arrencada i el de reconversió varietal

El sindicat ha organitzat avui una jornada de fruita a la Fira de Mollerussa El sindicat ha organitzat avui una jornada de fruita a la Fira de Mollerussa

Unió de Pagesos denuncia la manca de solucions per part del Ministeri d’Agricultura per fer front de manera eficaç a la crisi de la fruita dolça, ja que en el Pla de mesures per a la millora del sector que va donar a conèixer la setmana passada no planteja cap mesura extraordinària de gestió a la Comissió Europea, com ha reclamat el sindicat. El Ministeri justifica aquesta decisió en el fet que la crisi del sector es remunta a campanyes prèvies a l’anunci del veto rus, tot i que de les cinc campanyes anteriors al veto rus del 2014, només en la del 2011 hi va haver crisi de preus a causa de l’alerta sanitària per E. Coli a Alemanya.

 

A més, el Pla de mesures per a la fruita dolça del Govern estatal no inclou ni el pla d’arrencada finançat amb fons comunitaris proposat per Unió de Pagesos ni un segon pla de reconversió varietal que podria finançar-se amb els Pressupostos de l’Estat, orientat a millorar la rendibilitat de les explotacions de pera i poma poder competir amb països com Franca, Itàlia o Bèlgica.

 

Pel que fa a les dues mesures que planteja el Ministeri a curt termini, l’adequació de mòduls de l’IRPF i el refinançament de préstecs, el sindicat entén que la primera no es pot considerar una mesura d’ajut, ja que la pròpia Llei tributària de l’Estat no permet que es tributi per sobre dels ingressos; per tant, si els ingressos cauen la fiscalitat ha de disminuir. Així mateix, la mesura de refinançament amb préstecs a cinc anys pot ser útil per determinades explotacions, però difícilment evitarà l’abandó de l’activitat per als productors més endeutats per la crisi.

 

D’altra banda, Unió de Pagesos comparteix que el propi sector té eines com la circumscripció econòmica de Catalunya i es mostra d’acord amb el fet que el nou reglament òmnibus posi les noves mesures a disposició del sector.

 

Respecte a les mesures destinades a reequilibrar el sector que depenen del Ministeri, Unió de Pagesos considera que és contradictori voler Organitzacions de Productors (OP) grans, que concentrin molta producció, i, alhora, deixar fora dels programes operatius les noves plantacions de préssec i nectarina. En aquest sentit, el sindicat considera que aquest recurs es podria aprofitar més. El 2017 només es va fer servir un 27% dels recursos del sector per fer front a les mesures de gestió de crisi. A Catalunya, només tres organitzacions de productors les van utilitzar al màxim en el marc dels programes operatius de les OP.

 

Respecte a les mesures dirigides a organitzar i reestructurar el sector, Unió de Pagesos tampoc comparteix la proposta del Ministeri d’incrementar els requisits de reconeixement per a les organitzacions de productors amb l’objectiu de fer-les més grans per concentrar més l’oferta, ja que pot suposar un fre a la constitució d’OP específiques de producció ecològica o per a les que vulguin apostar per la venda de proximitat. Aquest fet implicaria que en podria desaparèixer el 30%.

 

El sindicat també lamenta que el Pla del Ministeri no inclogui la obligació, per llei, de que productors i empreses facilitin certes dades, única manera de garantir el secret estadístic. Unió de Pagesos proposa fer servir la tecnologia blockchain, que permet disposar d’intercanvi dades a temps real.