19 abril 2018

Unió de Pagesos demana una solució urgent a l’Agència Catalana de l’Aigua per la situació de risc dels cultius del Camp de Tarragona a causa de l’escassetat d’aigua de Riudecanyes

Martí Macias (Tarragonès), i Josep Z. Ferré, coordinador del Baix Camp, avui a Reus Martí Macias (Tarragonès), i Josep Z. Ferré, coordinador del Baix Camp, avui a Reus

Unió de Pagesos ha demanat una reunió urgent a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per buscar solucions davant de l’escassetat dels recursos de l’embassament de Riudecanyes, que, malgrat els darrers episodis de pluges, es troba en una situació greu que posa en risc els cultius llenyosos del Camp de Tarragona per manca d’aigua en la propera campanya de reg, especialment els avellaners, que usen l’aigua com a reg de suport. En el cas dels cultius d’horta d’estiu, el sindicat calcula que es perdrà una part molt important de la campanya. Per aquest motiu, Unió de Pagesos demana que els recursos disponibles es destinin només a l’agricultura per garantir la supervivència dels cultius llenyosos, criteri inclòs en els anteriors decrets aprovats en episodis de sequera i previst en el Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera pendent d’aprovació.

 

El sindicat recorda que el 25 d’abril hi ha prevista una reunió de la Comissió de Desembassament de Riudecanyes per acordar els desembassaments per als propers sis mesos que haurien de permetre la campanya de reg. La situació dels recursos hídrics fa preveure que sigui del tot deficitària, amb les pèrdues de collita que comportarà. Per a Unió de Pagesos, és imprescindible garantir la supervivència dels arbres; si no, les pèrdues per al sector no seran assumibles.

 

Cal recordar que el 7 de febrer la reserva de l’embassament de Riudecanyes era de 0,997 hm3, el 18,74% de la seva capacitat total, i la de Siurana, de 1,578 hm3, el 12,91% de la seva capacitat total. La reserva conjunta dels dos embassaments era en aquesta data de 2,575 hm3. Després dels darrers episodis de pluja, la reserva conjunta no ha augmentat de manera important. Avui estava a 4,009 hm3, el 22,65% de la capacitat total dels dos embassaments, que és de 17,7 hm3. El de Riudecanyes està avui al 27,086% (1,441 hm3 de 5,3 hm3 de la capacitat total), mentre que el de Siurana està al 21,015% (2,568 hm3 de 12,430 hm3 de la capacitat total).

 

Unió de Pagesos demana als responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua que els recursos disponibles de l’embassament de Riudecanyes es destinin exclusivament per a agricultura per garantir la supervivència dels arbres en l’actual campanya de reg, i que l’ACA modifiqui temporalment l’origen de l’aigua dels usos d’abastament per a ús de boca que habitualment utilitzen els recursos de l’embassament perquè ho facin a través d’altres fonts, com el Consorci d’Aigües de Tarragona. Els responsables de l’ACA ja es van comprometre a instar els ajuntaments a utilitzar els recursos provinents d’altres fonts en el marc d’una reunió mantinguda amb representants d’Unió de Pagesos el 7 de març.