ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

12 Juliol 2018

Insisteixen que siguin veterinaris els qui peritin els danys causats pels voltors

Insisteixen que siguin veterinaris els qui peritin els danys causats pels voltors Jornada organitzada pel sindicat a Sort el 19 de juny/UNIÓ DE PAGESOS

MARIA CARRERAS/En la reunió del 28 de juny del Grup de treball d’experts sobre voltors, operatiu des de fa un any a instàncies del sindicat [vegeu La Terra núm. 434], i que presideix el cap del Servei de Fauna i Flora de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ricard Casanovas, es van revisar diversos expedients de danys que van posar de manifest que si bé en alguns casos l’estat en què es troba l’animal –pell i ossos— no permet determinar la causa de la mort, hi ha mancances en algunes inspeccions, com en els casos de danys lligats a parts, en què, tot i quedar sencer el cos d’animals acabats de néixer, no s’havien fet proves determinants per saber si l’animal era viu o mort en el moment de l’acció dels voltors. Per a aquests casos, el coordinador del sindicat a les comarques de Muntanya, Joan Guitart, explica: “Els agents rurals sempre haurien de realitzar la prova del pulmó per comprovar si l’animal va arribar a respirar i, per tant, per saber si el van matar els voltors o va néixer mort”. Així doncs, és per la necessitat de disposar de les dades tan acurades com sigui possible que el sindicat reclama que siguin veterinaris els qui efectuin les inspeccions, i recorda que, en tot cas, el veterinari del ramader pot estar present en les inspeccions i aportar la informació que consideri que pugui ajudar a aclarir les circumstàncies de la intervenció dels voltors.
JORNADA A SORT • Prop d’una cinquantena de persones, la majoria ramaders, van participar a la jornada ‘El voltor comú i la ramaderia extensiva’ que Unió de Pagesos va organitzar el 19 de juny a Sort (Pallars Sobirà) i que va comptar amb les intervencions de dos veterinaris que formen part del Grup d’experts sobre el voltor, Antoni Margalida i Joan Jordana, i també la de Ricard Casanovas, com a representant del Departament de Territori. Els ramaders van expressar el seu malestar a Casanovas per la negació constant dels atacs del voltor i van manifestar que estaven cansats de tramitar denúncies que mai arriben enlloc. Joan Guitart va ratificar el discurs dels ramaders, però els va animar a continuar les denúncies com a eina per demostrar la persistència dels atacs i per tramitar les indemnitzacions.