ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

12 Juliol 2018

Reclamen responsabilitat a tothom en la campanya agrària

Reclamen responsabilitat a tothom en la campanya agrària Salomó Torres, Jaume Pedrós i Ramon Comes, el 14 de juny en roda de premsa

El sindicat va demanar, en roda de premsa a Lleida (Segrià) el 14 de juny per presentar la campanya agrària, que tots els agents que hi participen assumeixin les seves responsabilitats. Unió de Pagesos va destacar la importància de que la pagesia disposi de la mà d’obra necessària en el moment temporal en què aquesta és requerida, i que els treballadors disposin de les capacitats necessàries per dur a terme la feina. Per al sindicat també és prioritari que aquests la desenvolupin amb unes condicions dignes i d’acord amb el conveni del camp.
En aquest sentit, va demanar a les administracions que mantinguin i incrementin la tasca de coordinació de tots els agents que participen en la campanya. El sindicat considera imprescindible que es recuperin els plans de gestió social d’allotjaments comunitaris amb les figures del mediador i de l’encarregat, i que s’obrin les convocatòries per a la rehabilitació, el manteniment i la construcció de nous allotjaments de temporers.
CONTROL D'EMPRESES • Unió de Pagesos va demanar als sindicats obrers que evitessin que es creés un clima de tensió, ja que no és positiu per a ningú. A més, cal que les negociacions del conveni del camp continuïn per poder donar una bona sortida a les reclamacions dels treballadors, i que siguin també assumibles per part de la pagesia que pateix davallades de preus sovint al límit de la viabilitat de les explotacions.
Cal que es compleixi el conveni del camp i que s’exerceixi un control de les empreses de treball temporal i de les d’intermediació perquè es respecti el conveni i no treballin amb comissionistes. També cal que els ajuntaments tinguin en compte les necessitats humanes de les persones que cerquen una feina i no la troben.
A l’inici de la campanya, Unió de Pagesos va preveure que seria similar a la de l’any anterior pel que fa a les contractacions, tot i que les condicions meteorològiques la van fer retardar unes setmanes. El sindicat va calcular, però, un increment de la necessitat de mà d’obra, sobretot per a la collita de fruita dolça. A les zones vitivinícoles ja s’havia constatat un augment per l’esporga en verd, i la previsió és que hi torni a ser a l’època de la verema.
Quant a la gestió de la borsa de treballadors que Unió de Pagesos gestiona a través de la Fundació Pagesos Solidaris, fins a mitjan juny s’havia atès un 50 % més de persones que l’any passat en el mateix període. Aquest important increment és degut a l’esforç per part del sindicat d’apropament a tot el territori català. Per això, es va impulsar la creació d’una xarxa de 28 entitats d’inserció (ajuntaments, consells comarcals, entitats privades, entre altres) amb 49 punts d’atenció per facilitar la inscripció al treball agrícola des dels llocs de residència habitual i per evitar desplaçaments pel territori per inscriure’s, afavorint així el sistema de contractació de proximitat. 

ORIENTACIÓ LABORAL • Les persones ateses per Pagesos Solidaris reben orientació social i laboral, que inclou l’elaboració del currículum i informació sobre les campanyes, entitats d’inserció i d’intermediació del territori, i explicació de les condicions laborals segons el conveni.
El sindicat també vetlla perquè totes les empreses que contracten treballadors mitjançant aquesta borsa de treball compleixin la legislació laboral, i alhora es fa un seguiment de les relacions laborals entre empresa i treballadors.
Unió de Pagesos participa en les negociacions del conveni del camp amb la resta d’agents implicats, amb l’objectiu d’arribar a un acord satisfactori per a totes les parts.