31 Agost 2018

Unió de Pagesos reclama un canvi urgent en la política de gestió de la fauna salvatge amb una manifestació a Vielha

La manifestació ha recorregut el centre de Vielha La manifestació ha recorregut el centre de Vielha

Unió de Pagesos ha exigit avui a l’Administració, amb una manifestació pel centre de Vielha (Val d’Aran) que ha reunit centenars de persones, mesures urgents i efectives que comportin un canvi en la política de gestió de la fauna salvatge per fer compatible l’activitat productiva amb la protecció de la biodiversitat. Amb aquesta acció, el sindicat ha denunciat els greus danys de la fauna protegida, especialment ossos, voltors i llops, a la ramaderia i agricultura de muntanya, que van en augment.

 

La manifestació, en la què també han participat tractors, duia el lema Eth territòri de montanha, en luta. Os, arrian, cabiròu, sanglièr... Non mès damatges de fauna! El territori de muntanya, en lluita. Os, voltor, cabirol, senglar... Prou danys de fauna!, i ha comptat amb la presencia d’altres organitzacions i entitats com l’Associacion de Criadors de Cavall Pirinenc Català dera Val d’Aran, l’Associació per a la Salvaguada del Patrimoni d’Arieja-Pirineus, de França, el sindicat UAGA d’Osca i la Plataforma para la Defensa de la Ganadería Extensiva d’Aragó.

 

La manifestació ha sortit de l’Avenguda deth Solan de Vielha i s’ha dirigit per la C-28 en direcció al centre de la població fins a la rotonda amb la N-230. Ha seguit per l’avinguda Garona i carrer Reiau fins al Passeig de la Llibertat, on s’han fet els parlaments.

 

Unió de Pagesos també denuncia que en els últims mesos s’han intensificant els casos de transmissió de malalties de la fauna salvatge, protegida o no, al bestiar d’algunes explotacions,que cal recordar que està obligat a passar tots els controls sanitaris.

 

Per al sindicat cal que els ramaders amb animals afectats per danys de la fauna protegida denunciïn com més aviat millor els atacs per tenir opcions per ser compensats, però sobretot per donar a conèixer aquest problema, ja que molts atacs no es denuncien. 

 

A la manifestació han assistit Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos; Josep Carles Vicente, responsable d’Organització d’Unió de Pagesos; Joan Guitart, coordinador territorial de les Comarques de Muntanya d’Unió de Pagesos, i Raquel Serrat, responsable nacional del sector Boví de Carn d’Unió de Pagesos.