ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

21 Setembre 2018

Porten al Parlament la denúncia contra les immatriculacions de l’Església a Catalunya

Porten al Parlament la denúncia contra les immatriculacions de l’Església a Catalunya Sant Pere de Castellfollit del Boix (Bages)/DANI CODINA

CRISTINA SEGURA/ Unió de Pagesos participarà a l’octubre a la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya per denunciar davant la cambra catalana les immatriculacions que ha fet el Bisbat de Vic d’ermites i esglésies que pertanyen a cases pairals del Bages i altres comarques de la Catalunya Central, segons consta al sindicat, inscrivint-les al seu nom i sense advertir-ne els afectats. El sindicat té constància, de moment, que el Bisbat de Vic ha immatriculat al Bages, en els últims 25 anys, 106 patrimonis, i a l’Anoia, 22, entre cases pairals i béns parroquials com esglésies, cases rectorals, horts i cementiris.
La decisió de la compareixença del sindicat al Parlament  va sorgir arran de la reunió mantinguda el 16 de juliol amb els portaveus dels grups  Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, Ciutadans i Catalunya en Comú Podem, en la qual Unió de Pagesos els va traslladar la informació sobre aquestes actuacions. A la Comissió de Justícia de la cambra catalana també hi participaran membres de la Plataforma de Defensa del Patrimoni Navarrès, entitat que representa afectats de Navarra  pel mateix motiu i amb els quals el sindicat també es va reunir a la Casa de l’Agricultura de Barcelona el 12 de setembre.
DEFENSA DELS BÉNS PATRIMONIALS • En la reunió amb els portaveus parlamentaris, Unió de Pagesos els va demanar que instessin el Ministeri de Justícia a sol·licitar als registres de la Propietat les notes simples de totes les immatriculacions fetes per l’Esglèsia a Catalunya a través de l’article 206 de la Llei Hipotecària en els últims 25 anys, i que vetllessin pel compliment de la Proposició no de llei presentada pel PSOE per “reclamar la titularitat del domini o d’altres drets reals immatriculats a favor de l’Església”. El sindicat també va sol·licitar als grups suport per proposar als ajuntaments l’aprovació d’una moció contra les immatriculacions i en defensa dels béns patrimonials històrics, culturals i parroquials.
Unió de Pagesos considera positiu l’anunci del Govern estatal el 21 d’agost de publicar la llista dels béns immatriculats per l’Església, en compliment de l’acord de la Comissió de Justícia del Congrés, però la llista és insuficient; cal disposar de notes simples informatives dels registres de la propietat per saber la data d’immatriculacio, l’autoritat que la va fer, el titular actual (bisbat o parròquia local) i la descripció dels fets immatriculats (església, casa rectoral, cementiri, hort, camins i terrenys).
El sindicat va denunciar el 27 d’abril que el Bisbat de Vic s’havia apropiat presumptament d’ermites i esglésies del Bages sense informar d’aquest fet els afectats. Així, va alertar que aquest Bisbat havia immatriculat l’església de Sant Pere de Vallhonesta i la casa que hi ha a la mateixa parcel·la, a Sant Vicenç de Castellet, a més de l’ermita de Sant Jaume del Clot del Grau, a Castellfollit del Boix, totes al Bages. El propietari de les dues primeres, Joan Casajoana, va mostrar, en roda de premsa a Manresa el 4 de maig, una trentena de documents per acreditar que tant l’església de Sant Pere de Vallhonesta com la casa són de la seva propietat i pertanyen a la seva família des de fa diverses generacions. Casajoana ja havia aportat els mateixos documents als representants del Bisbat de Vic en dues reunions mantingudes al setembre del 2017.
CRIDA ALS AJUNTAMENTS • Unió de Pagesos va fer una crida al maig als ajuntaments, als consells comarcals i als propietaris perquè comprovessin als registres si s’havien produït immatriculacions per part del Bisbat. A més, va denunciar la manca de col·laboració de la majoria dels registres consultats, perquè plantejaven moltes restriccions a l’hora de facilitar informació sobre immatriculacions, fet que causa indefensió a la pagesia perjudicada.