ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

21 Setembre 2018

Reclamen inspeccions a majoristes i supermercats per la venda de fruita malmesa

Reclamen inspeccions a majoristes i supermercats per la venda de fruita malmesa Protesta a Mercabarna el 10 d'agost/UNIÓ PAGESOS

CRISTINA SEGURA/El sindicat va presentar una denúncia l’1 d’agost contra Supermercats Charter, franquícia de Consum, davant l’Agència Catalana del Consum [ACC], per presumpte incompliment de les normes de comercialització, ja que l’establiment d’aquesta cadena a Cunit (Baix Penedès) tenia a la venda préssecs i nectarines afectats per pedregades. Aquesta fruita malmesa no es pot comercialitzar en fresc i ha d’anar destinada a la indústria agroalimentària o a altres usos no alimentaris. Representants d’Unió de Pagesos van verificar personalment, acompanyats d’un notari cedit per Afrucat, la venda de fruita per part d’aquest supermercat, amb senyals evidents d’afectació per pedra.
Unió de Pagesos va alertar de la mala pràctica comercial que suposa la venda de fruita no apta per al consum en fresc, que influeix directament en el preu percebut pel productor, ja que fa abaixar el de la fruita que sí que compleix els estàndards mínims de qualitat que marca la Unió Europea.

INCOMPLIMENT DE NORMES • El sindicat va organitzar el 10 d’agost una acció de protesta a Mercabarna contra les males pràctiques comercials d’alguns paradistes, amb el repartiment de pamflets informatius en els què es detallaven els incompliments de la normativa. A més d’alertar de la venda de fruita amb danys, de la qual el sindicat va trobar un altre cas en el mateix recinte de Mercabarna i que també va denunciar a l’ACC, Unió de Pagesos va alertar amb aquesta acció de l’incompliment en l’etiquetatge, en la identificació de l’origen, de les operacions comercials sense un contracte adequat a la normativa, i de la venda sense que el productor en conegui el preu.
El 4 de setembre, el sindicat va demanar a Agricultura inspeccions en centres majoristes i superfícies comercials per evitar la venda de productes no aptes per comercialitzar-se en fresc, en una reunió amb el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries, Carmel Mòdol. Aquest va informar el sindicat que el Departament treballa en l’elaboració d’un protocol d’actuació de control de majoristes i superfícies comercials entre l’Administració i l’ACC.
D’altra banda, Unió de Pagesos va insistir, en una reunió a Madrid amb representants del Ministeri d’Agricultura el 21 d’agost, en la urgència de posar en marxa un pla d’arrencada finançat amb les mesures extraordinàries per fer front al veto rus, i un pla de reconversió varietal per resoldre la crisi estructural del sector de cara a la collita del 2019.

MENYS PRODUCCIÓ • Per al sindicat, un pla d’arrencada permetria, el 2019, recuperar i fins i tot augmentar el preu en origen, tenint en compte que la collita del 2018 s’ha reduït prop del 20 % per l’efecte de diverses pedregades i pluges abundants, i que això ha comportat, a final de campanya, una recuperació dels preus, encara que molt minsa. Cal recordar que el sector de la fruita dolça fa quatre campanyes seguides que pateix una greu crisi de preus, agreujada pel veto rus a les importacions.
El 26 de juliol, en roda de premsa a Lleida (Segrià), Unió de Pagesos va advertir d’un preu injustificadament baix de la fruita a l’Estat espanyol tenint en compte l’escassa oferta, i va atribuir la situació a l’abús de la posició de domini de la gran distribució, que pressiona a la baixa el preu en origen. Així, va denunciar que aquestes pràctiques provoquen una pertorbació de mercat artificial. Tot i que a l’inici de campanya les càmeres no estaven plenes, la pressió de la gran distribució va fer que les centrals baixessin el preu en origen.