26 Setembre 2018

Unió de Pagesos denuncia que el Bisbat de Vic i el de Solsona han immatriculat uns 430 patrimonis al Bages, l’Anoia i el Berguedà

Josep Guitart, coordinador del Bages, i Joan Casajoana, avui a Manresa Josep Guitart, coordinador del Bages, i Joan Casajoana, avui a Manresa

Unió de Pagesos denuncia que el Bisbat de Vic i el Bisbat de Solsona han immatriculat en els últims anys en els registres de la propietat prop de 430 patrimonis a les comarques del Bages, l’Anoia i el Berguedà, entre els quals 203 ermites, esglésies i capelles, 52 cases rectorals i rectories, 95 terrenys i finques, 50 cementiris, a més d’horts, coberts i alguns habitatges. Unes 200 immatriculacions, del que consta al sindicat, es van realitzar entre el 2014 i el 2015. El sindicat ja va anunciar a l’abril, quan va tenir coneixement dels primers casos d’immatriculacions al Bages, que n’informaria quan disposés de dades.

El coordinador comarcal del Bages d'Unió de Pagesos, Josep Guitart, i Joan Casajoana, pagès afectat per les immatriculacions i membre de la comissió permanent comarcal del Bages del sindicat, han informat sobre aquests casos avui en una roda de premsa a Manrsea (Bages).

 Unió de Pagesos denunciarà aquestes actuacions al Parlament de Catalunya, en la compareixença a la Comissió de Justícia a l’octubre. La decisió de la compareixença del sindicat va sorgir arran de la reunió que va mantenir, a iniciativa d’Unió de Pagesos, amb els portaveus dels grups Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, Ciutadans i Catalunya en Comú Podem, en la qual els va traslladar la informació sobre aquestes actuacions dels bisbats.

 

El sindicat va demanar als grups que instessin el Ministeri de Justícia a sol·licitar als registres de la propietat les notes simples de totes les immatriculacions fetes per l’Església a Catalunya a través de l’article 206 de la Llei Hipotecària en els últims 25 anys. El sindicat també va sol·licitar als grups suport per proposar als ajuntaments l’aprovació d’una moció contra les immatriculacions i en defensa dels béns patrimonials.

 

A la Comissió de Justícia prevista a l’octubre també hi participaran membres de la Plataforma de Defensa del Patrimoni Navarrès i de la Coordinadora Estatal Recuperando, entitats que representen afectats per immatriculacions a Navarra i a la resta de l’Estat. Unió de Pagesos va mantenir una reunió a Barcelona amb l’entitat el 12 de setembre per informar-se del treball que du a terme aquesta en defensa dels afectats.

 

Unió de Pagesos considera positiu l’anunci del Govern estatal el 21 d’agost de publicar una llista del béns immatriculats, en compliment de l’acord de la Comissió de Justícia del Congrés, però la llista és insuficient. Per tenir informació de l’abast dels patrimonis immatriculats cal disposar de notes simples informatives dels registres de la propietat, ja que cal conèixer la data de la immatriculació, l’autoritat que la va fer, el titular actual (bisbat o parròquia local) i la descripció dels béns (església, casa rectoral, hort, solar, terreny i cementiri).

 

Unió de Pagesos considera que els ajuntaments i els alcaldes tenen el deure i l’obligació de vetllar pels patrimonis històrics i culturals dels pobles i defensar-ne els béns comuns, col·lectius i comunitaris.