ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

09 Novembre 2018

Volen més controls contra la pesta porcina

Volen més controls contra la pesta porcina Reunits al Ministeri l'11 d'octubre/UNIÓ DE PAGESOS

CRISTINA SEGURA/ALBERT GARCIA/ Arran de la declaració el 14 de setembre a Bèlgica d’un focus de pesta porcina africana [PPA], Unió de Pagesos va reclamar a l’Administració que extremés els controls en la importació d’animals, en les mesures de bioseguretat de les granges i en el transport per tal d’evitar que s’estengués la malaltia i arribessin animals positius a l’Estat espanyol. Fins i tot, el sindicat va demanar la prohibició de la importació de porcs entre països fins que es tingués controlat el brot en aquest país europeu. En aquest sentit, el sindicat recordava que la Unió Europea [UE] va prohibir el 4 de juny el moviment de porcs senglars entre els estats membres per la mateixa causa. De fet, Unió de Pagesos, a través d’Unió d’Unions, ja va demanar el març passat al Ministeri que reclamés mesures a la UE davant els casos de PPA detectats entre senglars.
MESURES MÉS ESTRICTES • El sindicat va demanar, en una reunió l’11 d’octubre amb la subdirectora general d’Higiene Animal i Traçabilitat del Ministeri, Beatriz Muñoz, que tots els animals se sotmetessin als mateixos controls i mesures de bioseguretat que els garrins per evitar la propagació de la malaltia.
D’altra banda, en una reunió del sector el 21 de setembre a Lleida (Segrià) amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, el sindicat va demanar el màxim possible de mesures per evitar l’entrada a Catalunya de qualsevol malaltia de declaració obligatòria, així com el màxim control en la importació d’animals vius, incloent-hi els de reposició. Aquest últim punt implica el requeriment del permís d’entrada de qualsevol animal, una puntuació alta en l’enquesta de bioseguretat que fan totes les granges porcines, l’analítica en el lloc d’origen i en el de destí i la repetició d’aquesta al cap de pocs dies.
A més, Unió de Pagesos va demanar a Agricultura el control documental a la frontera de tots els transports d’animals i productes carnis importats, el control de productes carnis que portin passatgers provinents de països amb brots positius de PPA, mesures cinegètiques excepcionals per fer un control intensiu de la població de senglars, i la constitució urgent d’un grup de treball específic per a la pesta porcina africana.
La PPA és una malaltia vírica amb greus conseqüències per als porcs però que no afecta les persones. Per a Unió de Pagesos, l’aposta del sector s’ha de basar en el manteniment dels nivells de qualitat sanitària del bestiar porcí per assegurar els bons rendiments de les granges catalanes. Aquesta qualitat s’ha aconseguit mitjançant el benestar animal, el bon maneig a les granges i amb les màximes mesures de bioseguretat.
El sindicat considera que, per tal d’assegurar la qualitat sanitària, caldria recuperar l’equilibri entre les places de mares i d’engreix. Els últims anys s’havia aconseguit aquest equilibri i no era necessari importar garrins de fora de l’Estat espanyol, però aquesta situació està canviant i durant el primer semestre d’aquest any s’ha observat un fort increment d’importacions de garrins holandesos per reconversions en les granges.
ORDENACIÓ PORCINA • Unió de Pagesos també va mantenir una reunió a Madrid l’11 d’octubre amb la directora general de Produccions i Mercats, Esperanza Orellana, i la subdirectora general de Productes Ramaders, María Josefa Lueso, per debatre les observacions del sindicat al reial decret d’ordenació porcina, entre les quals una nova proposta de classificació dels grups que s’adeqüi més a la normativa del sector i l’aplicació de més exigències a les granges d’autoconsum i a les reduïdes.