ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

18 Gener 2019

Aconsegueixen que Agricultura presenti un Pla d'arrencada de la fruita dolça a Catalunya

Aconsegueixen que Agricultura presenti un Pla d'arrencada de la fruita dolça a Catalunya Xerrada a Corbins (Segrià), 14 de desembre/UNIÓ DE PAGESOS

CRISTINA SEGURA/ El sindicat ha aconseguit que el Departament d’Agricultura articuli un Pla d’arrencada per a arbres fruiters a Catalunya, a través d’un ajut de minimis, amb cofinançament de l’Estat espanyol, per poder retirar entre l’hivern del 2018-2019 i el del 2019-2020 un total de 2.000 hectàrees de préssecs i nectarines de la producció, segons van explicar els responsables d’Agricultura en el marc de la Taula sectorial de la Fruita Dolça el 18 de desembre. Unió de Pagesos havia reclamat un Pla d’arrencada estatal des de fa més d’un any, per fer front a la crisi estructural del sector, finançat per la Comissió Europea, però aquesta l’ha desestimat, segons van donar a conèixer els responsables del Departament en la reunió. El sindicat també havia insistit al Departament al llarg d’aquest temps per buscar una via que fes possible un Pla d’arrencada.
Agricultura va traslladar en la Taula sectorial que el Ministeri, abans de donar llum verda a la proposta, vol disposar d’una estimació del nombre d’interessats i de la superfície susceptible d’acollir-se a aquesta iniciativa.
CONDICIONS • Les condicions del Departament per als productors que vulguin acollir-s’hi inclouen un ajut de 5.000 euros per hectàrea de plantacions de préssecs i nectarines, amb un límit màxim de tres hectàrees per arrencar per beneficiari, així com el compromís d’aquest de no plantar aquests fruiters en tota l’explotació durant quatre anys.
En el marc de la Taula sectorial, el sindicat va proposar a l’Administració catalana que es posés d’acord amb la seva homòloga de l’Aragó per tal que aquesta també articulés un Pla d’arrencada en aquest territori, atès que la situació de crisi estructural en préssec i nectarina la comparteix tota la zona fructícola de la vall de l’Ebre, sobretot Catalunya i l’Aragó. Ambdós territoris comparteixen els períodes de major recol·lecció i comercialització (juliol i agost), en els quals es troben, anualment, pics de producció amb dificultats per comercialitzar la fruita. Per a Unió de Pagesos, el més efectiu seria aplicar el Pla d’arrencada previst de 2.000 hectàrees a Catalunya, i el seu equivalent, a l’Aragó.
El sindicat també va fer una valoració positiva de l’anunci del Departament sobre la publicació dels preus de l’Observatori de preus de referència en pera i poma, una de les reivindicacions d’Unió de Pagesos, que sempre ha defensat que es disposi d’un sistema de captació de preus de referència vàlid estadísticament per donar transparència al sector. En aquest sentit, considera que un dels motius de la sentència negativa a la demanda, presentada per l’empresa Fruits de Ponent contra la Comissió Europea per la crisi de preus del 2014, va ser la informació dels preus que l’Estat espanyol va traslladar a la Comissió el juliol del 2014, i que no mostraven la realitat del sector, que ja estava en una situació de crisi greu abans de l’anunci del veto rus.
XERRADES AL PLA DE LLEIDA • Unió de Pagesos va organitzar a Corbins (Segrià) el 14 de desembre la primera d’un seguit de xerrades previstes a les comarques de Lleida per abordar la situació de la fruita dolça juntament amb representants de cooperatives i empreses. La finalitat és debatre les principals mesures proposades pel sindicat per fer front a la crisi del sector, entre les quals, a més del Pla d’arrencada, un pla de reconversió varietal i l’ús de la circumscripció econòmica per recuperar el preu en origen. La resta de xerrades tindran lloc les properes setmanes a Almenar i Alcarràs (Segrià), i a Arbeca i Castelldans (Garrigues).