ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

13 Febrer 2019

La pagesia tarragonina reclama suport i el sector de l'avellana es mobilitza

La pagesia tarragonina reclama suport i el sector de l'avellana es mobilitza Davant els Serveis Territorials d'Agricultura a Tarragona/José Carlos León

MARIA CARRERAS/ “És una de les pitjors campanyes que recordo des de fa 15 o 20 anys”, diu el responsable nacional de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos, Rafel Español. I és que ha estat un any nefast per als cultius llenyosos del Camp de Tarragona: amb només un 30 % de la collita mitjana en avellana i entre un 30 i un 50 % en oliva; i la situació s’agreuja degut a tres factors més: la baixada de les cotitzacions d’aquests productes, la reducció de les ajudes agràries i l’augment dels costos de producció. Tot plegat situa en escac la pagesia professional tarragonina, que “no pot repercutir aquest encariment dels costos a les seves produccions a causa de la feble posició que té dins de la cadena alimentària”. Amb aquestes paraules s’expressa Unió de Pagesos en una moció que ha enviat a tots els ajuntaments de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà, el Baix Penedès i el Priorat per conscienciar la societat de la importància de garantir la pervivència del sector agrari de les comarques de Tarragona. La moció inclou un seguit de mesures de suport i insta el Govern de la Generalitat i el de l’Estat a fer-les efectives. En el tancament d’aquesta edició, el sindicat tenia constància de l’aprovació de la moció per part dels següents municipis:  Llorac (Conca de Barberà), Riudecanyes (Baix Camp), Salomó, el Morell (Tarragonès), Montblanc (Conca de Barberà), Riudoms (Baix Camp), Llorenç del Penedès (Baix Penedès), Tarragona (Tarragonès) i Reus (Baix Camp).
EL CAS DE L'AVELLANA • El 31 de gener, Rafel Español, va participar a la reunió bilateral del sindicat amb el Departament d’Agricultura, amb presència de la consellera Jordà, l’endemà d’una mobilització d’Unió de Pagesos que va consistir en una tractorada des del Morell fins a la seu dels Serveis Territorials d’Agricultura a Tarragona, la qual va aplegar cent vehicles, entre tractors i cotxes, i dos-cents pagesos. L’objectiu de la mobilització va ser el d’aconseguir concreció en les mesures que des del mes de setembre Unió de Pagesos està reclamant al Departament d’Agricultura.
De la reunió bilateral, Unió de Pagesos en va sortir amb el compromís del Departament d’Agricultura de concretar mesures en el termini d’un mes.
QUINES MESURES • El sindicat va posar l’accent en la necessitat de facilitar el finançament perquè la pagesia professional pugui adquirir liquiditat, per exemple, a través de concessió de crèdits a interès 0 a l’Institut Català de Finances. A més, per als joves incorporats a través del conreu d’avellaner, Unió de Pagesos també demana mesures concretes suplementàries.
Unió de Pagesos també va aconseguir el compromís del Departament per traslladar a l’Estat les seves propostes i fer front comú per aconseguir el màxim suport en demandes com la recuperació de l’ajut d’Estat de 120 €/ha complementat amb un ajut de mínimis de 280 €/ha durant tres anys, l’adequació dels mòduls de l’IRPF de l’exercici 2018 tenint en compte la reducció de la producció, o l’establiment d’un ajornament extraordinari del pagament de les quotes de la Seguretat Social.
Per acabar, el sindicat considera que cal treballar per la transparència en l’establiment dels preus de referència de l’avellana que fixa la Llotja de Reus, i la necessitat que l’Administració es valgui de les dades objectives que proporciona l’Observatori de Preus de la Fruita Seca per actuar proactivament davant de possibles pràctiques comercials deslleials, si bé valora els petits passos que s’estan iniciant per millorar la promoció de l’avellana i la predisposició per crear la Circumscripció Econòmica de l’Avellana.