11 Març 2019

Unió de Pagesos reclama al Ministeri que s'impliqui amb el futur de l'avellana habilitant una nova assegurança que cobreixi millor els danys que pateix el cultiu

Avellaners afectats per les ventades de la primavera del 2018 Avellaners afectats per les ventades de la primavera del 2018

Aquest matí Unió de Pagesos s’ha reunit amb representants de l'Entidad Nacional de Seguros Agrarios [ENESA], organisme que pertany al Ministeri d’Agricultura i que té la funció d'actuar com a òrgan de coordinació i enllaç per al desenvolupament d’assegurances agràries, per traslladar-los una proposta concreta d’assegurança experimental de rendiments per al conreu de l’avellaner. Aquesta tipologia d’assegurança permetria al sector de l'avellana ampliar les garanties i adversitats i, d’aquesta manera, possibilitaria al productor treballar amb una garantia d’ingrés mínim, necessària per treballar i planificar el futur de l’explotació.

El sindicat reclama una nova assegurança per al sector perquè la línia vigent no cobreix els danys que més pateix el cultiu, com les ventades de la primavera, la pèrdua de collita o el podrit com a conseqüència directa de les pluges, fet que converteix l'assegurança actual en molt poc atractiva per als productors, quan hauria de ser l’instrument bàsic per garantir la viabilitat de la seva activitat.

Per la seva banda, representants del Ministeri i d’ENESA s’han compromès a estudiar la proposta. Ara caldrà que el Departament d’Agricultura convoqui una reunió del Grup de Treball de Fruita Seca, en el qual s’hi inclou l’avellaner, per treballar la proposta i defensar-la conjuntament davant ENESA i d'Agroseguro. El compromís de defensar conjuntament la millora de l’assegurança de l’avellaner davant el Ministeri s’emmarca en l’acord assolit per Unió de Pagesos i la Conselleria d’Agricultura de pla de xoc i mesures de futur per sector de l’avellana, que es va presentar públicament en roda de premsa el passat 4 de març.