ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

18 Novembre 2016

Presenten candidatura conjunta als comicis del 17 de desembre al Centre de la Propietat Forestal

Presenten candidatura conjunta als comicis del 17 de desembre al Centre de la Propietat Forestal Eduard de Ribot (JARC), Manuel Busquet (Boscat), Josep M. Vila d’Abadal (Consorci), Josep Rius (Unió de Pagesos) i Ramon Bosch (Boscat)/LA TERRA

CRISTINA SEGURA/ El 3 de novembre, Unió de Pagesos va participar a Barcelona en la presentació de la candidatura que du el nom de Consorci Forestal de Catalunya i Boscat a les eleccions al Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal [CPF], que tindran lloc el 17 de desembre, i de la qual en forma part, a més, amb el Consorci, la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals [Boscat] i JARC.
El sindicat, que reclama la convocatòria d’aquestes eleccions des de fa 17 anys, ja que els actuals membres del Consell Rector es mantenen en càrrecs provisionals des de l’aprovació de la llei del 1999, defensa que cal racionalitzar el repartiment de recursos dels boscos perquè arribin al màxim nombre d’explotacions forestals. Per això, demana un CPF fort i actiu, que representi tota la propietat privada forestal, tant dels petits com dels grans propietaris, i que pugui assessorar i facilitar la gestió dels boscos de propie­taris forestals i silvicultors. En aquest sentit, els plans tècnics de gestió i millora forestal i els instruments d’ordenació forestal, dels quals se n’ocupa l’entitat, són imprescindibles, ja que permeten integrar en un sol document la gestió professional, la planificació contra els incendis, l’arranjament de camins, les zones de bosc protector i la regularització d’activitats de lleure.
El responsable nacional del sector forestal d’Unió de Pagesos, Josep Rius, remarca que cal ampliar la participació al CPF: “Hi ha 3.400 membres del Centre de la Propietat Forestal que tenen un pla tècnic, però a Catalunya hi ha 200.000 propietaris forestals; per tant, hem de treballar perquè hi entri tothom amb aquest pla tècnic o a través de mecanismes com les associa­cions de propietaris, que funcionen molt bé des de fa anys a Europa”.
A més del foment de les associacions forestals, el sindicat defensa la necessitat d’una sensibilització social en el respecte al bosc i la natura, l’increment de les línies d’ajut a la investigació de malalties i plagues per millorar-ne la producció, promoure la redacció i revisió dels plans de gestió i instruments d’ordenació forestal, i incrementar els ajuts per superar el 30 % de la superfície de bosc ordenada a Catalunya.
El sindicat vol potenciar una major demanda de fusta amb un valor afegit per a diferents usos. “S’hauria d’aprofitar la gran extensió de bosc i de producció d’estella per a les energies renovables. N’estem exportant molta. Incrementar-ne la utilització com a biomassa vol dir crear llocs de treball i riquesa”, destaca Josep Rius.
El sindicat també defensa l’increment de les ajudes per al foment de la pastura del sotabosc per prevenir incendis, la consolidació de les Agrupacions de Defensa Forestal i que es disposi de recursos extraordinaris per fer front als grans incendis. “El manteniment del bosc per evitar els incendis costa molts diners i esforç. Cal aconseguir que els propietaris forestals tornin a creure que el bosc val la pena”, diu Rius. El sindicat també considera necessària la participació activa en la redacció de l’ordre de recollida de bolets i de pinyes, així com fomentar l’autoocupació temporal per a joves propietaris facilitant-los la comercialització de productes mitjançant agrupacions de propietaris forestals i silvicultors.
Les persones titulars de la candidatura Consorci Forestal de Catalunya i Boscat, de la qual forma part Unió de Pagesos, són Josep M. Vila d’Abadal, Manuel Busquet, Josep Rius (representant d’Unió de Pagesos), Eduard de Ribot i Ramon Bosch. Els suplents són Josep M. Sauri, Antoni Vendrell, David Coll, Albert Vidal i Josep M. Cabanas.