ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

18 Novembre 2016

Concedits els premis nacionals Felip Domènech en defensa de la pagesia

Concedits els premis nacionals Felip Domènech en defensa de la pagesia Guardó, obra de Xavi Badia/SÍLVIA BUTIA

Unió de Pagesos va engegar el 16 d’octubre, dia de Sant Galderic, patró de la pagesia catalana, a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, a Lleida (Segrià), el Premi Nacional Felip Domènech Costafreda amb l’acte de concessió de la primera edició del premi a una persona i a una entitat la trajectòria de les quals han destacat per la defensa de la pagesia i el compromís amb el país. El sindicat institueix d’aquesta manera un punt de trobada biennal de les entitats del país que, d’una manera directa o indirecta, formen l’entramat social del sector agrari català.
PREMI A LA TRAJECTÒRIA D'UNA PERSONA • El 1r Premi Nacional Felip Domènech a la persona ha distingit la trajectòria d’Agustí Villarroya (Valls, 1948) tècnic agrònom especialitzat en viticultura i enologia per la Universitat Politècnica de Barcelona. Des del 1970 fins al 2012, va ser responsable d’assessorament vitícola del Departament d’Agricultura, també l’encarregat de la xarxa experimental d’assaigs vitícoles. Ha exercit de professor de viticultura a la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili. Va esdevenir un tècnic de referència en vinya durant més de 40 anys i, per solidaritat amb la pagesia, va contribuir a l’organització sindical en la represa democràtica. En rebre el premi, Villarroya va recordar tres sindicalistes de referència: el mateix Domènech, com a home d’opinions ponderades en les reunions, Salvador Puig “Regalat”, com a home de decisió i coratge, i Francesc Ribas, com a home fidel al sindicat i a la llibertat.
PREMI A LA TRAJECTÒRIA D'UNA ENTITAT • El 1r Premi Nacional Felip Domènech a l’entitat distingeix el Parc Agrari del Baix Llobregat, constituït com a consorci el 1998 a partir de la confluència de la reivindicació de la pagesia i l’interès de les administracions locals de 14 municipis, el Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona en la protecció dels espais naturals i agraris. Posteriorment, s’hi va afegir el Departament d’Agricultura. La finalitat perseguida ha estat la de consolidar la pagesia professional en un territori periurbà. Altres territoris metropolitans troben en el Parc Agrari del Baix Llobregat un referent d’estratègies i un camí per seguir en la protecció de l’activitat agrària. El director d’aquest parc, Raimon Roda, va remarcar que entenia que s’ha premiat l’essència d’un projecte col·lecitu i de cooperació.
UN PREMI PER PROMOURE VALORS • El premi nacional ha de servir per projectar el llegat humà de Felip Domènech (Artesa de Lleida, 1951-2013), qui va ser pal de paller del sindicalisme agrari. Va treballar incansablement perquè la pagesia tingués una seguretat social justa i bona part de les millores aconseguides se li deuen a ell. També va abocar totes les seves capacitats per defensar un model de gestió de l’aigua actual a les necessitats de la pagesia i el país. Així, el jurat, integrat per persones del món agrari, universitari i cultural, respon a la necessitat de cercar aquells elements destacats de la societat que es poden emparentar amb els valors del sindicalista.
El guardó distintiu elaborat per l’artista de Cervera, Xavi Badia, s’inspira, segons ell, en els dos elements, la terra i l’aigua, lligats a la figura de Felip Domènech: “Es tracta d’una peça realitzada en resina de polièster i resina transparent. Un puny que emergeix de l’aigua amb un terròs humit, símbol de la terra regada, que adquireix el significat de la lluita per una feina digna”.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, en inaugurar l’acte de concessió del premi a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, va recordar que havia coincidit amb Felip Domènech en diferents àmbits i que aquest, des de les primeres mobilitzacions als setanta, va donar prestigi a les reivindicacions de la pagesia: “Defensava els seus plantejaments amb vehemència, però sempre amb un tarannà positiu”.
L’escriptor d’Artesa de Lleida i amic de Domènech, Felip Gallart, va fer una semblança del sindicalista, on va destacar el bagatge cultural i que va lluitar tota la vida perquè la llibertat i la igualtat esdevinguessin una realitat al seu poble i a tot el país.
El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, va remarcar el compromís del sindicat de mantenir el llegat de Felip Domènech, un llegat que va vincular amb la necessitat de continuar demant allò que és just per a la pagesia.  
JORNADES MEMORIAL • L’empremta de Felip Domènech en el debat agrari es va tornar a veure el 22 d’octubre a Artesa de Lleida a les segones jornades que porten el seu nom, enguany dedicades al debat sobre la protecció de les aus i el desenvolupament agrari. També es va presentar el llibre recull de continguts de les primeres jornades celebrades el 2015.