ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

13 Octubre 2017

INICIATIVA La figa coll de dama esdevé oportunitat per als fructicultors del Segrià i opta a DOP

INICIATIVA La figa coll de dama esdevé oportunitat per als fructicultors del Segrià i opta a DOP Abili Soldevila comercialitza figa d'Alguaire amb la marca Lo Macot. /La Terra

CLARA MACAU (Alguaire)/ Abili Soldevila (Alguaire, 1954) fa 25 anys que es dedica al conreu de la figa coll de dama negra, característica de l’àrea d’Alguaire (Segrià), i la comercialitza amb el nom de Lo Macot Fruits des de fa cinc anys.

 

Lo Macot és un personatge de llegenda, un bandoler de la regió que, es diu, va estar al servei del rei de França. És l’homenatge de Soldevila a Alguaire, avui líder de la producció de figues a Catalunya i on la majoria de les que s’hi conreen són de la varietat coll de dama, conegudes per la seva molsor i dolçor. La crisi de preus de préssecs i nectarines va afavorir que molts pagesos es reconvertissin a la producció de figues.

 

La trentena de productors de la zona, que concentren quasi la meitat de la superfície de producció catalana, avui esperen que Europa els concedeixi la DOP Figa Coll de Dama d’Alguaire que han sol·licitat per al 2018. La inciativa compta amb el suport del Departament d’Agricultura i hi ha moltes esperances posades en aquesta certificació i el valor que ha d’aportar al sector. Soldevila celebra la iniciativa amb una certa distància: “La DO em sembla bé si serveix per projectar més el sector i millorar els preus, però jo fa més de vint anys que treballo en la creació de la meva pròpia marca”. 

 

ANTIGUES OLIVERES    Fins al 1954, a la seva finca d’Alguaire s’hi conreava l’olivera i, ara, les seves terres aviat acolliran una nova varietat de figa que fa breves i pot començar a collir-se abans, allargant, així, la temporada. L’agricultor ha gestat l’experiment inspirat per la recerca que ha vist fer a l’organisme CICYTEX-Instituto de Investigaciones Agrarias La Orden-Valdesequera d’Extremadura. Avui encara no en pot assegurar el rendiment: “Fins d’aquí a quatre o cinc anys no en veuré els resultats”, ens diu.

 

FRUIT DE PROXIMITAT   Malgrat que a Alguaire el 70 % de la producció s’exporta a l’estranger, principalment a França, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Anglaterra i Itàlia, la producció de Lo Macot Fruits —100 tones anuals obtingudes en 4 hectàrees de conreu compreses entre el poble del Rosselló i Alguaire— es ven a petits distribuïdors de Mercabarna. Soldevila està molt satisfet de la seva relació amb el petit comerç i està convençut, també, que el sector de la figa no s’ajusta a les grans produccions. 

 

PREMI FULLA DE FIGA 2017  • L’agricultor, que acaba de rebre el Premi Fulla de Figa que distingeix els productors locals a l’11a Fira de la Figa d’Alguaire, valora d’aquesta manera les virtuts de la seva marca: “Faig artesania de la figa coll de dama, amb controls de qualitat exhaustius que asseguren que obtinc el millor producte. Cal destinar temps i cura a triar les figues una per una, perquè no siguin ni massa verdes ni massa madures”.

 

La figa coll de dama que conrea Soldevila és molt valorada. Es distingeix perquè té la pell negra i fina i un coll estilitzat. Té un contingut alt de sucre i un tast tendre i plaent. Per a la seva recol·leció cal anar ben tapat perquè les fulles de la figuera tallen i l’arbre desprèn un líquid que pot resultar tòxic. És una fruita molt ecològica, com diu Soldevila: “A la figa coll de dama d’Alguaire no se li fa cap tractament. No hi ha insecticides, ni fungicides... Si la gent ho sabés, el nostre mercat augmentaria”. A més, el seu procés de maduració és tan ràpid que, assegura el pagès, el fruit no pateix malalties.

 

El pagès alguairenc destaca: “És un mite pensar que la figa creix sense fer res; és necessària molta dedicació”. Destaca que ha heretat l’experiència de la fructicultura i l’ha aplicat al conreu de la figa. Alguaire, afegeix, té el clima idoni per al fruit: “El nostre microclima, quan aporta una mica de vent i la dosi justa d’humitat, afavoreix la collita. Aquí estem units a la terra”. El lema d’aquest productor, recollit a la seva pàgina web, resumeix el seu discurs: “Esforç, treball, camp, tradició, arrelament, terra, identitat, caràcter, dedicació, família”.

 

AEROPORT LLEIDA-ALGUAIRE  • L’agricultor és crític amb la gestió de l’aeroport Lleida-Alguaire inaugurat l’any 2010 i que no ha assolit la rendibilitat esperada. Però veu en el transport aeri una oportunitat per potenciar, encara més, els rendiments d’exportació de la figa d’Alguaire. Soldevila diu: “És una matèria que aguantaria bé el transport i tan sols estem a 2 hores de poder vendre les figues, per unitats, arreu; seria una bona sortida  per arribar a capitals europees pròximes i la solució davant la caiguda de preus”.  

 

La infraestructura va néixer per impulsar el territori lleidatà i dinamitzar la seva economia. Entre totes les propostes que s’han presentat per reactivar-lo al llarg de set anys, hi ha hagut projectes de cooperatives que apostaven pel transport de fruita. Per això, Soldevila assegura que només fa falta voluntat política i afegeix: “Si hi hagués alguna iniciativa en aquest sentit, qualsevol figaire s’hi apuntaria”. 

 

CAMPANYA 2017    Malgrat les altes expectatives d’inici de campanya, l’Associació de Productors de Figa Coll de Dama d’Alguaire ha apuntat que, enguany, la collita es reduirà fins als 4 milions de quilos —mig milió menys que l’any passat— per la intensa calor de l’estiu i la baixada de temperatures del setembre.  

 

http://lomacotfruits.wixsite.com/alguaire