ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

13 Octubre 2017

Exigeixen solucions urgents per a la fruita

Exigeixen solucions urgents per a la fruita El sindicat va demanar a la ministra l’aplicació de mesures eficaces per al sector de la fruita. /Unió de Pagesos

CRISTINA SEGURA/ Unió de Pagesos va convocar dues concentracions en protesta per la crisi de preus de la fruita dolça el 28 de setembre a Lleida (Segrià), una al matí i l’altra a la tarda, davant de l’entrada del recinte de la Fira i coincidint amb la inauguració de la Fira de Sant Miquel per part de la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina. El sindicat es va poder dirigir a la ministra i reiterar-li la greu situació per la qual passa el sector, i també va instar-la a demanar a la Comissió Europea (CE) ajuts directes per als productors de fruita dolça per pal·liar les pèrdues extraordinàries de les quatre últimes campanyes en préssec, nectarina i poma, així com la posada en marxa d’un pla d’arrencada i abandonament de determinats fruiters per afavorir, entre altres qüestions, una disminució de l’oferta i trobar una sortida de viabilitat per a les explotacions que no poden continuar produint fruita, i un pla de reconversió varietal que permeti adaptar les plantacions a les varietats tenint en compte les demandes del mercat.

 

OBSERVATORI DE PREUS • El director general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Fernando Miranda, es va comprometre el 10 d’octubre, en una reunió a Madrid amb Unió de Pagesos per a tractar la situació de la fruita de pinyol, a treballar en un pla estratègic per al sector els pròxims mesos, amb l’anàlisi de la situació i propostes de mesures a mitjà i llarg termini. També es va comprometre a adequar la fiscalitat de cara a la Declaració de la Renda del 2018 i el refinançament de crèdits a través dels mitjans habituals que fa servir el Ministeri, com els avals de préstecs mitjançant l’empresa pública SAECA. La resta de propostes d’Unió de Pagesos per fer front a la crisi del sector seran exposades a estudi, segons van explicar els responsables del Ministeri. En aquest sentit, una de les qüestions prioritàries per al sindicat i reclamades els últims mesos a la ministra de cara a fer front a la crisi de preus és l’impuls d’un pla d’acció nacional, que hauria d’incorporar un pla d’arrencada i abandonament d’alguns conreus, un pla de reconversió i la creació d’un observatori de preus de referència en origen de la fruita dolça per tal d’assegurar la transparència al sector i a l’Administració. 

 

D’altra banda, tot i que la CE va aprovar el 8 de setembre l’ajuda addicional de retirada per 12,8 milions d’euros per a 35.020 tones, de les quals 19.550 corresponen a l’Estat espanyol, Unió de Pagesos va insistir, en roda de premsa el 30 de setembre a Lleida, que és una quantitat insuficient. 

 

CIRCUMSCRIPCIÓ ECONÒMICA • Per al sindicat, cal utilitzar instruments com la circumscripció econòmica de la fruita, obtinguda a Catalunya després de sol·licitar-la Afrucat i haver-la impulsat Unió de Pagesos, per tal d’estructurar el sector i planificar millor la producció, fomentar el consum intern, potenciar l’exportació i posar en marxa mesures de gestió de crisi, com limitar la comercialització de la fruita de menys qualitat en cas d’excés d’oferta.

 

Una altra de les demandes reiterades del sindicat és la modificació de la Llei de la cadena agroalimentària per incloure-hi una nova definició de la venda a pèrdues, que incorpori els costos dels comercialitzadors i distribuïdors d’aliments i estableixi quina és la quota de mercat, en el sector de la distribució, a partir de la qual es considera que una empresa està en situació de domini. També cal una legislació europea que reguli les relacions comercials i equilibri el desajust entre el poder negociador de la producció i el de l’agroindústria i la distribució comerial.