ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

13 Octubre 2017

Democràcia i llibertat!

Democràcia i llibertat! El carrer Mallorca de Barcelona va quedar tallat pels tractors que defensaven el referèndum./Dani Codina

ALBERT GARCIA/ Abans i després del referèndum de l’1 d’octubre la pagesia ha respost massIvament a les crides d’Unió de Pagesos en defensa del dret a decidir, contra la violació de drets civils i polítics i la violència policial per part de la Guàrdia Civil i la Polícia Nacional contra les persones que feien cua per votar.

 

En defensa del referèndum, el divendres 29 de setembre, uns 2.150 tractors es van concentrar al matí en cinc seus estatals del Govern central a Catalunya en favor de la democràcia i la llibertat davant la intervenció de facto de la Generalitat i la vulneració de drets civils. Els 400 tractors vinguts de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme, i el Baix Llobregat es van aplegar davant la Delegació del Govern de l’Estat a Barcelona. Pagesos de l’Anoia nord, Osona, Berguedà i 150 tractors del Bages ho van fer davant la Delegació d’Hisenda a Manresa (Bages). A les comarques gironines, 500 tractors es van plantar davant la Subdelegació del Govern de l’Estat a Girona (Gironès). Uns 1.000 tractors de pagesos del Camp de Tarragona van fer cap a la Subdelegació de Tarragona. Finalment, la concentració de les Terres de l’Ebre va reunir 100 tractors davant la Delegació d’Hisenda a Tortosa (Baix Ebre).

 

De fet, les organitzacions agràries més representatives de la pagesia van començar les mobilitzacions per la democràcia i la llibertat dissabte 23 de setembre  amb la concentració d’un miler de tractors a Lleida (Segrià) i un centenar a Vic (Osona) davant l’actuació desproporcionada de l’Estat contra la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre en entrar a les seu del Departament d’Economia i detenir diversos càrrecs polítics.

 

MANIFEST SECTOR AGRARI • Unió de Pagesos, JARC i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya van impulsar el manifest per la democràcia, al qual s’hi van adherir el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Siurana, l’Associació Catalana de Criadors de Boví de Carn (ASOPROVAC), la Federació d’Associacions de Cunicultors de Catalunya (FACC), l’Associació Catalana de Productors de Porcí (PORCAT) i l’Associació de Viticultors del Penedès.

 

Aquestes organitzacions i entitats agràries van alertar que la intervenció de les finances de la Generalitat posa en risc les polítiques agràries i rurals del país, i denuncien la detenció de càrrecs públics i l’atac a les llibertats d’ideologia, d’expressió, de reunió, d’informació, de correspondència i privacitat.

 

ATURADA DE PAÍS EL 3 D'OCTUBRE • Els tractors van ser un símbol de la mobilització del 3 d’octubre durant l’aturada de país a les carreteres, carrers i places de la major part de Catalunya, atès que les concentracions es feien al matí als pobles i a la tarda a les capitals de comarca. El sindicat va estimar que s’havien mogut 5.000 tractors durant la jornada de vaga, cosa que significa la mobilització més gran de la pagesia d’ençà de la represa democràtica. Unió de Pagesos va calcular que el seguiment de la pagesia de l’aturada general va ser del 95 % al Camp de Tarragona, del 90 % a la Catalunya Central, a les comarques de Lleida i a les Terres de l’Ebre, del 80 % a l’Àrea Metropolitana i del 70 % a muntanya. 

 

Unió de Pagesos, com a membre impulsor de la Taula per la Democràcia, va participar de la decisió de l’aturada general el 3 d’octubre després de les actuacions policials per intentar desallotjar violentament els milers de persones que s’havien aplegat als col·legis electorals i que van causar prop de 900 ferits. El manifest de la Taula, signat per més de 60 entitats, va ser el que es va llegir a la tarda a totes les capitals de comarca. Remarca que les actuacions policials són inadmissibles i que atempten contra la convivència de la societat catalana, per això exigeix la retirada dels cossos policials agressors de l’Estat de Catalunya. També fa una crida al conjunt de forces polítiques i socials de l’Estat i d’Europa perquè facin tot el necessari per garantir els drets fonamentals i les llibertats de la ciutadania a Catalunya. 

 

TAULA PER LA DEMOCRÀCIA •Unió de Pagesos va impulsar la Taula per la Democràcia el 27 de setembre, conjuntament amb 40 entitats, per la necessitat de fer una crida a la societat catalana a donar una resposta pacífica, ferma i continuada en defensa de les institucions, els drets fonamentals i el dret a decidir. Aquestes entitats, entre les quals, els sindicats obrers majoritaris i les organitzacions empresarials, es comprometen a coordinar-se davant qualsevol conculcació de drets fonamentals i donar una resposta de país. La Taula va demanar l’11 d’octubre, tant a l’Estat espanyol com als actors europeus, que també es fes un pas cap al diàleg com el que va fer el president Puigdemont en la compareixença al Parlament del dia abans. 

 

Abans de tancar aquesta edició de La Terra, el 16 d’octubre, la Taula per la Democràcia va sortir en defensa de la llibertat d’expressió, reunió i manifestació arran de la citació dels presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a l’Audiència Nacional de Madrid, i posteriorment empresonats.

 

 

Denuncien l’Estat davant la Unió Europea per la intervenció
de les finances de la Generalitat

 

Unió de Pagesos va denunciar el 26 de setembre l’Estat espanyol davant la Comissió Europea per anul·lar la seguretat alimentària, la sanitat animal i vegetal, la formació professional agrària i la Política Agrària Comuna [PAC] a Catalunya en intervenir les finances de la Generalitat. L’Ordre promulgada el 20 de setembre anul·la els crèdits de tots els programes pressupostaris del Departament d’Agricultura, excepte les remuneracions del personal i les despeses corrents vinculades. Segons el sindicat, aquesta decisió és arbitrària i il·legal perquè transgredeix les obligacions de l’Estat amb la Unió Europea en matèria de seguiment i control de la seguretat alimentària, bloqueja l’aplicació de la PAC, i el dret fonamental a l’educació al sector agrari, entre d’altres. 

 

En concret, el sindicat remarca que l’ordre estatal esmentada estronca actuacions clau per al conjunt de la ciutadania, com la del seguiment i control de la seguretat alimentària, inclosa al ‘Programa 613. Suport a la indústria, agroindústria, la comercialització i la regulació dels mercats’, així com per al conjunt del sector agropecuari europeu, com la sanitat animal i vegetal, pel que fa a les malalties de declaració obligatòria que deixen sense efectivitat les actuacions de detecció i lluita contra aquestes, incloses al ‘Programa 611. Sanitat vegetal, animal i control de les produccions’.

 

Unió de Pagesos també denuncia que la decisió irracional de l’Estat discrimina la formació professional agrària i pesquera, ja que anul·la el pressupost del ‘Programa 335. Formació professional agrària i pesquera’, cosa que afecta la formació professional de 10.800 alumnes, a més de 4.800 alumnes de formació a distància del sector, mentre que l’Ordre no anul·la la formació dels altres sectors econòmics.

 

Finalment, aquesta ordre també bloqueja l’aplicació de la PAC a Catalunya el que queda del 2017, ja que només deixa fora del bloqueig pressupostari les inversions finançades amb fons europeus, tenint en compte que el pressupost del Departament d’Agricultura no conté cap partida del ‘Capítol 6. Inversions’ per a cap de les línies d’ajut de la PAC, ni les directes als agricultors actius ni les vinculades a l’Organització Comuna de Mercats [OCM] dels productes agraris, ni al Programa de Desenvolupament Rural, així com a les mesures de seguiment i control de l’aplicació de la PAC.

 

Unió de Pagesos també va traslladar aquesta situació als eurodiputats catalans perquè fessin totes les actuacions al seu abast amb l’objectiu que la Comissió Europea actués immediatament per restablir l’aplicació de la legalitat de la Unió Europea a l’Estat espanyol, i es deixessin de vulnerar els drets dels ciutadans europeus en general i, en particular, els de la pagesia professional catalana. • Cristina Segura