ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

20 Novembre 2017

INICIATIVA. El cava de paratge qualificat dona sortida al Penedès al primer cava biodinàmic del món

CLARA MACAU/

Pere Parera (Gelida, 1957) ens rep al bell mig del paratge de Can Llopart de les Alzines, seu de l’empresa vitivinicultora Vins El Cep. És un dels espais naturals que, amb les quatre heretats de can Prats, can Miquel de les Planes, can Simon i can Castany forma un patrimoni de 200 hectàrees dedicades al cultiu de la vinya. Aquesta és, a més, una tradició familiar que es remunta al segle XV. 

 

Veïns i amics, Pere Parera, Gil Masana, Josep Carreras i Josep Esteve van unir les seves terres i masies centenàries, situades entre Sant Llorenç d’Hortons i Gelida, en un projecte que cerca, com diu la seva publicitat, “obtenir vins de gran qualitat i expressió”.

 

Vins El Cep destaca per la seva singularitat: molts dels seus vins i caves provenen de vinyes antigues (algunes es van plantar el 1928) i estan treballades segons els criteris de l’agricultura ecològica i biodinàmica. El primer cava biodinàmic del món, el Claror, és seu. Ara, aquest cava també és un dels dotze primers caves de Paratge Qualificat que comencen el seu recorregut. 

 

UN CAVA DE PRESTIGI  •  En coherència amb l’estratègia de revaluació del sector, el cava de paratge és “un cava de la màxima categoria”, explica Parera. Això implica una sèrie de condicions: ha de provenir de vinyes de, com a mínim, deu anys, de collita manual, amb rendiments màxims de 8.000 quilos per hectàrea (0,6 hectolitres per cada 100 quilos de raïm), una qualificació del vi base i un total de 36 mesos de criança. A més, ha de demostrar una traçabilitat integral des de la vinya fins a la seva comercialització. El que diu la normativa és que “la marca identificarà els caves Premium de la DO Cava –per damunt dels Reserves i els Grans Reserves”. 

 

UNIT A LA TERRA  •  La regulació també menciona que els paratges, delimitats geogràficament, han de reunir característiques edàfiques, climàtiques i de cultiu pròpies. Parera ho sintetitza així: “Som esclaus de la terra. En els nostres vins i caves s’expressa el terrer de les vinyes de cadascun dels quatre socis, que sempre mantenen la mateixa essència i línia de qualitat”. 

 

Fidel a aquest patrimoni, l’empresa vitivinícola treballa les varietats autòctones (macabeu, xarel·lo, parellada i ull de llebre), que són les que ocupen gran part de les vinyes, i hi afegeix el conreu de cabernet sauvignon, chardonnay i pinot noir. Fruit del conreu d’aquestes varietats, obtenen els vins Clot del Roure, GR5 i Ot, i els caves L’Alzinar, Marquès de Gelida, Mim i Claror. 

 

Vins El Cep condueix el procés complet de producció, que comença amb la cura de la terra i el seguiment de les vinyes i la seva maduració, passa  per  la verema i el control enològic amb experts propis i conclou en la comercialització del producte, a botigues especialitzades, restaurants i clients internacionals —el 80 % de la seva producció s’exporta a països europeus, com Dinamarca, Bèlgica, Suècia, Noruega o Suïssa, i també a Mèxic, el Brasil, els Estats Units, el Canadà i el Japó. 

 

La terra a què atorguen més valor els socis de Vins El Cep són les 20 hectàrees d’unes vinyes de principi del segle XX amb què elaboren productes seleccionats. I pioners. 

 

PRIMER CAVA BIODINÀMIC DEL MÓN •  Vins El Cep s’ha situat com un celler modern que, en lloc de competir amb les grans empreses del cava, vol afermar la seva aposta per la qualitat i la innovació. Van començar treballant amb les denominacions d’origen Cava i Penedès, per anar concentrant els seus esforços, cap a l’any 2000, en el conreu ecològic. 

 

El 2006, amb el suport financer del Centre d’Infraestructures Tecnològiques del Ministeri d’Indústria (Cedeti) i la col·laboració de l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell, a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), Vins El Cep va produir un cava Brut Nature Gran Reserva seguint els principis de l’agricultura biodinàmica. Les vinyes d’on s’obté el raïm per a la seva producció van ser plantades, entre 1928 i 1940, a la finca de can Miquel de les Planes. Ofereix un tast de les varietats tradicionals del Penedès (domini del xarel·lo en combinació amb macabeu i, en menor grau, parellada) i es va batejar amb el nom de Claror. 

 

Avui, aquest cava també és un dels primers caves de paratge. Pere Parera explica d’aquesta manera la coincidència: “El nostre projecte de cava biodinàmic reunia moltes de les condicions que s’exigeixen al cava de paratge qualificat, com l’antigor de les vinyes, la traçabilitat i els mesos de criança. Sense massa esforç, ho vam poder adaptar”. 

 

CLAROR • “Claror és sinònim de puresa, és l’essència del Cava”, diu la línia publicitària d’aquest producte pioner que gaudeix de més de 90 punts en l’escala de Robert Parker. Parera no s’atreveix a fer previsions sobre el futur del cava de paratge: “De moment, produïm entre 2.000 i 3.000 ampolles a l’any. Estem temptejant els clients, fins i tot internacionals, que estan interessats en el producte. Ara és exclusiu i està dirigit a mercats madurs, vinícolament parlant. Els costos d’elaboració són cars i el preu de l’ampolla és elevat perquè hi ha una voluntat d’exigència. No es pot treure totes les anyades. Així que funciona com a distintiu de la bona feina de Vins El Cep”. 

 

>> Pàgina web de Vins El Cep