ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

20 Novembre 2017

Amb la legítima democràcia

ALBERT GARCIA/

La pagesia ha donat una resposta ferma de compromís amb la legitimitat democràtica, després que la justícia polititzada de l’Estat espanyol posés el 2 de novembre a la presó el vicepresident del Govern, Oriol Junqueres i set consellers, i condemnés a l’exili el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i quatre consellers, entre els quals la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret. El sindicat, conjuntament amb la Taula per la Democràcia, integrada per més d’un centenar d’entitats, al llarg dels darrers esdeveniments d’octubre i novembre, ha fet una crida a la participació a les manifestacions per la llibertat dels càrrecs electes catalans i els representants de les organitzacions civils empresonats.

 

De la mateixa manera, el sindicat, amb la Taula per la Democràcia, s’oposa a les mesures aprovades pel Senat espanyol, en aplicació de l’article 155, i denuncia que la intervenció de les institucions catalanes és un atac a la democràcia.

 

21 D'OCTUBRE • El 17 d’octubre a les 8 del vespre a la Diagonal de Barcelona amb el Passeig de Gràcia, la Taula per la Democràcia va organitzar la primera concentració per demanar la llibertat dels presidents d’Òmnium, Jordi Cuixart i de l’ANC, Jordi Sànchez. Dissabte 21 d’octubre, la Taula va organitzar la manifestació que va omplir el passeig de Gràcia per denunciar que els presidents de l’ANC i Òmnium han estat empresonats per fer ús de la llibertat d’expressió i de manifestació.

 

EMPRESONAMENT I EXILI DEL GOVERN • El 2 de novembre, la plataforma unitària, de la qual Unió de Pagesos és grup impulsor, va donar suport a les concentracions d’Òmnium i l’ANC, a les set de la tarda, davant els ajuntaments i capitals de comarca per denunciar la persecució judicial dels representants del Govern legítim de la Generalitat. El sindicat va reclamar el retorn a la normalitat democràctica davant l’ordre de presó incondicional contra els membres del Govern. A més, el sindicat va insistir a qüestionar la legalitat de les mesures ja aplicades de l’article 155 de la Constitució espanyola. 

 

El dia 3, davant l’empresonament ja efectiu de part del Govern, la Taula per la Democràcia declarava: “El ferm compromís amb les institucions escollides democràticament”. Reafirmava, també, que els conflictes s’han de resoldre políticament, per la via de la negociació i el diàleg. I afegia: “La Taula per la Democràcia continua defensant l’autogovern de Catalunya, així com les institucions catalanes i les persones escollides democràticament per exercir la representació dels interessos generals del conjunt de la ciutadania a Catalunya, sota els principis de l’acció no violenta, la defensa dels Drets Humans i la preservació de la cohesió social”. Finalment, manifestava: “Entenem que les querelles per rebel·lió, sedició i altres contra el Govern i la mesa del Parlament no són el camí per resoldre cap problema”.

 

8-N • Així les coses, Unió de Pagesos, amb la Taula per la Democràcia, va fer una crida a la participació el 8 de novembre a les concentracions en defensa de les institucions catalanes i per exigir la llibertat dels càrrecs electes catalans i els representants de les organitzcions civils empresonats, al matí davant les delegacions del Govern de la Generalitat i a la tarda davant dels ajuntaments de les capitals de comarca. 

 

La participació dels sindicalistes d’Unió de Pagesos va ser molt nombrosa sobretot a la Delegació de Govern de Lleida (Segrià) i a la de Tortosa (Baix Ebre) al matí. Per assistir-hi, la pagesia va aturar les tasques al camp en un 80 % a les comarques de Girona, de Lleida, de la Catalunya Central i de l’Àrea Metropolitana. A la Muntanya, el seguiment va ser del 50 %. Pel que fa a les comarques de Tarragona i de l’Ebre: Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta van aturar l’activitat un 90 % de la pagesia, a la Conca de Barberà, un 60 %, al Baix Ebre i Montsià, un 50 %. La pagesia del Baix Camp, Tarragonès i Alt Camp van deixar de treballar a la tarda per assistir a les concentracions a capitals de comarca i la presència de tractors va ser especialment nombrosa a Reus (Baix Camp).

 

El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, va parlar a l’acte central de la Catedral de Barcelona, organitzat per l’ANC, Omnium i la Intersindical, juntament amb altres representants de la Taula per la Democràcia. “No hi ha legitimitat que pugui substituir la que va sorgir del Parlament a partir de les eleccions. El cessament del Govern i la intervenció de l’autonomia suposen la suspensió de la democràcia a Catalunya”, va remarcar. 

 

Finalment, la Taula per la Democràcia es va adherir a la “Diada de la llibertat” de l’11 de novembre per omplir el carrer de Marina de Barcelona en suport dels presos, del Govern a l’exili i dels encausats de la mesa del Parlament.