ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

05 Febrer 2018

SECTORS. Menys potencial productiu per als viticultors

SECTORS. Menys potencial productiu per als viticultors La jornada sobre vinya a Vilafranca, ja consolidada com un referent per al sector, va acollir el 16 de desembre 50 persones / UNIÓ DE PAGESOS

Noves plantacions • El Ministeri limita encara més la superfície d’autoritzacions per al 2018
Jornada •
El sindicat debat a Vilafranca l’amenaça de la xilel·la i les alternatives al glifosat

 

Cristina Segura /

Unió de Pagesos va denunciar el 5 de gener, a través d’un comunicat, la decisió del Ministeri d’Agricultura de limitar al 0,52 % la superfície de les noves plantacions de vinya perquè considera que agreujarà la pèrdua del potencial productiu dels viticultors. El sindicat va anunciar que recorrerà la resolució del Ministeri publicada el 29 de desembre, que fixa per al 2018 la superfície d’autoritzacions de nova plantació perquè la limitació per al 2018 a l’Estat sigui de l’1 % en lloc del 0,52% previst.


Per al sindicat, aquesta nova limitació tornarà a perjudicar els viticultors professionals que necessiten redimensionar les seves explotacions i, sobretot, no perdre potencial productiu.


Cal recordar que la producció de vi i most d’Espanya, però sobretot la superfície conreada de vinya, s’ha reduït en 200.000 hectàrees des del 2000, i que la pèrdua de potencial ha estat d’unes 20.000 hectàrees la campanya 2017-2018 respecte de la del 2016-2017.


La normativa comunitària obliga els estats a justificar un percentatge de superfície de noves plantacions inferior al llindar de l’1 % per repatir entre els viticultors. Al 2016, primer any de funcionament d’aquest sistema, el Ministeri ja va limitar al 0,43 % les plantacions, i el 2017, al 0,52 %, igual que aquest any. Aquest percentatge suposa el repartiment de 4.950 hecàrees per a tot l’Estat.


D’altra banda, cal tenir en compte que la resolució només accepta parcialment la recomanació aprovada pel Consell Regulador de la denominació d’origen Cava de limitar tres anys (2018, 2019 i 2020) a 0,1 hectàrees les noves plantacions, i a 0 hectàrees les replantacions i les conversions dels antics drets en autoritzacions. Per a Unió de Pagesos, són les mateixes denominacions les que disposen de dades objectives que els permeten decidir sobre el potencial productiu i la situació de mercat, i per això defensa que es respectin les recomanacions dels consells reguladors corresponents.


DEBAT SOBRE LA XILEL·LA I EL GLIFOSAT • Una cinquantena de persones van assistir el 16 de desembre a la jornada sobre la vinya i el vi que organitza Unió de Pagesos cada any a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) en el marc de la Fira del Gall i ja consolidada com a referent de debat i informació per al sector. Aquesta edició va tractar l’amenaça del bacteri Xylella fastidiosa per a la vinya, motiu pel qual cal que els viticultors estiguin alerta amb el material vegetal utilitzat, i la reavaluació del glifosat i les alternatives existents a aquest producte en vinya, que tradicionalment han estat herbicides.


PLA DE SUPORT VITIVINíCOLA • El Reial Decret que regularà a l’Estat espanyol les mesures del programa de suport 2019-2023 al sector vitivinícola, publicat pel Ministeri d’Agricultura el 13 de gener, no inclou la mesura d’innovació del sector i, en canvi, recull la d’inversions en cellers, que va ser eliminada del programa anterior per haver esgotat el pressupost disponible, i es va derivar a través de les mesures de desenvolupament rural. El Reial decret manté, però, la mesura de reconversió i reestructuració de la vinya, i la de promoció a països tercers. Unió de Pagesos havia demanat al Ministeri canvis per millorar el contingut d’aquest Reial Decret i havia proposat diverses mesures, però finalment algunes no han estat recollides, com el manteniment de la mesura d’innovació. Pel que fa a la reconversió i la reestructuració, tampoc s’ha inclòs l’establiment d’un màxim de cinc hectàrees per viticultor i any per reconvertir, ni l’actualització a l’alça dels imports màxims auxiliables de les accions.