Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Demanem que els titulars d’explotacions agràries es puguin acollir als ajuts per a la gestió de fauna cinegètica

      Continuar llegint

      Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    La jornada ‘Atmosterra’ debatrà l’adaptació del sistema alimentari a les crisis climàtica i energètica el 16 i el 17 d’octubre

La jornada ‘Atmosterra’ debatrà l’adaptació del sistema alimentari a les crisis climàtica i energètica el 16 i el 17 d’octubre

14.09.21

Al centre, Olivier Chantry, d’Unió de Pagesos al Baix Llobregat.

Unió de Pagesos coorganitza la jornada Atmosterra amb 17 entitats i institucions públiques els dies 16 i 17 d’octubre a Barcelona, en el marc de la celebració de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible i amb l’objectiu d’establir un marc de cooperació entre pagesia, consumidors, acadèmics i científics que afavoreixi la transició cap a models alimentaris resilients, saludables, justos i diversificats. La jornada es podrà seguir en línia o presencialment a la seu de l’Institut Català d’Estudis Agraris [ICEA]. El programa i l’accés a la inscripció es por trobar a la web www.atmosterra.org.

Per als organitzadors de la jornada, l’actual sistema mundial de producció, distribució i consum d’aliments és un dels sectors que contribueix a la generació de gasos d’efecte hivernacle, i està vinculat a la degradació del sòl, la contaminació de l’aigua i la pèrdua de biodiversitat que afronta el planeta. La descarbonització necessària per a la societat, per a una dependència menor dels combustibles fòssils que contenen carboni, té un eix fonamental de treball en la transformació del sistema alimentari. És necessari redissenyar els models de distribució, els patrons d’alimentació i la gestió de residus. I també cal revisar les pràctiques de producció, ja que el sòl és un dels principals dipòsits de carboni del planeta. Cal tenir en compte que unes pràctiques inadequades del treball del sòl alliberen gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. En canvi, una bona gestió d’aquest recurs pot ajudar a retornar el carboni, alliberat en forma de CO2, a la terra i, alhora, augmentar la resiliència davant les crisis climàtica i energètica gràcies a una major autofertilitat dels sòls, una major capacitat de suportar sequeres i aiguats, així com la reducció de consum energètic emprat en els treballs del sòl.

La primera sessió de la jornada, el dissabte 16 d’octubre, consta de ponències generals i taules rodones de debat amb persones expertes. Al matí, els participants faran una diagnosi de la situació del sistema alimentari i de la seva incidència social i ambiental en el context de la crisi climàtica i de l’energètica. Aquesta panoràmica servirà de base per establir, a la tarda, les condicions i els escenaris necessaris per al foment de models resilients i descarbonitzadors. El diumenge 17 es presentaran diverses estratègies, experiències i bones pràctiques que permetin avançar cap als escenaris desitjats i que puguin ser debatudes pels diferents sectors.

Unió de Pagesos estarà present a la jornada amb la intervenció de Maria Rovira, pagesa i responsable d’Urbanisme i Paisatges del sindicat, en la Taula rodona Diagnosi, el dissabte 16, i amb l’edició i participació de vídeos de conreus amb encoixinat llenyós, sense llaurar el sòl i sense fertilització NPK, a càrrec d’Olivier Chantry, membre de la comissió permanent d’Unió de Pagesos al Baix Llobregat.

La periodista Esther Vivas, el pagès Pep Bover de Cal Pauet, el veterinari i agrònom Lluís Vila i els investigadors Xavier Sans Serra i Marta Guadalupe Rivera són altres de les persones que participaran a Atmosterra. També es podran conèixer iniciatives com la de la finca regenerativa Les Planeses, el grup de consum La Magrana Vallesana i la logística Ecocentral, entre altres. Un dels objectius de la diversitat d’àmbits dels ponents és la creació de grups de treball multidisciplinari que tinguin activitat amb posterioritat a l’esdeveniment, i també la creació d’un fons documental accessible i obert.

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Comunicats relacionats

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

17.06.25

Continuar llegint

OPINIÓ. Deslleialtat de Freixenet amb el cava?

11.06.25

Continuar llegint
Sectors
  • Agricultura i ramaderia ecològiques
  • Agroturisme
  • Apicultura
  • Arròs
  • Artesania alimentària
  • Aviram
  • Boví de carn
  • Boví de llet
  • Cereals i herbacis
  • Cítrics
  • Conills
  • Equí
  • Farratges
  • Flor i planta ornamental
  • Forestal
  • Fruita dolça
  • Fruita seca
  • Horta
  • Integració
  • Oli
  • Oví
  • Porcí
  • Tots
  • Vinya
Territoris
  • Àrea metropolitana de Barcelona
  • Camp de Tarragona
  • Catalunya central
  • Comarques gironines
  • Muntanya
  • Plana de Lleida
  • Terres de l’Ebre
  • Tots
Temes Transversals
  • Aigua
  • Altres
  • Comercialització i consum
  • Cooperació
  • Danys de fauna
  • Dones
  • Economia agària i Fiscalitat
  • Espai agrari
  • Estructures
  • Fertilització
  • Immatriculacions
  • Infraestructures
  • Joves
  • Laboral / temporers
  • Maquinària
  • Medi ambient
  • Medi Rural
  • Mobilitat
  • PAC
  • Política Agrària
  • Política catalana
  • Política Territorial i Urbanisme
  • Robatoris
  • Seguretat Social

Actualitat

Demanem que els titulars d’explotacions agràries es puguin acollir als ajuts per a la gestió de fauna cinegètica

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

OPINIÓ. Deslleialtat de Freixenet amb el cava?

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!