Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Reforcem la presència al Segrià amb una nova oficina a Alcarràs

      Continuar llegint

      El sector apícola celebra el Dia de l’abella i entrega els premis del V Concurs ‘Les millors mels catalanes’

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    Arrossaires de l’Ebre rendibilitzen el cultiu col·laborant amb la multinacional Kellogg

Arrossaires de l’Ebre rendibilitzen el cultiu col·laborant amb la multinacional Kellogg

juliol 2016

MARIA CARRERAS – Amposta (Montsià)

Després de la meva família, l’arròs és la meva vida”, diu Miguel Balada, arrossaire des de fa més de 40 anys. Sempre com a agricultor, però també durant 15 anys en una fàbrica arrossera, i durant 25 anys més, en un cooperativa. El seu pare, el seu avi i el seu besavi ja eren arrossaires. Per a en Miguel, l’arròs és el seu món i hi està sobradament bregat: a banda de l’experiència personal, acumula els coneixements de tres generacions, i a tot aquest saber fer, a partir del 2012, se li sumen els coneixements que ha adquirit arran del programa Origins, impulsat per la companyia Kellogg.

Va ser aquell any quan la multinacional agroalimentària, que disposa d’una planta a Valls (Alt Camp) a través de la qual exporta a més de 20 països, es va posar en contacte amb l’Estació Experimental de l’Ebre de l’Institut de Recerca i Investigació Agroalimentàries [IRTA] i amb els quatre proveïdors més importants del sector de l’arròs a l’Ebre —Herba Ricemills, Dacsa, la Cambra Arrossera del Montsià i Arrossaires del Delta de l’Ebre— de cara a establir un acord amb arrossaires del Delta de l’Ebre. “Ens van dir que volien treballar conjuntament per mitigar el canvi climàtic i per mirar de fer un cultiu el màxim de sostenible possible, d’acord amb les necessistats dels seus clients”, explica en Miguel. I afegeix: “És un intercanvi: ni paguem, ni cobrem”. I en virtut d’aquest intercanvi, Kellogg paga tècnics de l’IRTA perquè assessorin arrossaires del Delta en la utilització de les millors tècniques disponibles per al cultiu i, a canvi, ells compren l’arròs als proveïdors als quals pertanyen aquests arrossaires i poden posar a l’etiqueta del seu producte que treballen amb producte d’aquí, del qual se’n pot comprovar fàcilment la traçabilitat. “Gairebé una tercera part de l’arròs produït al Delta, a través dels quatre proveïdors, va a parar a la planta de Kellogg de Valls”, observa el pagès.

En Miguel explica els requisits per formar part del programa: “Has de ser agricultor i amb ganes d’implicar-t’hi. Això no vol dir que hagis d’acatar tot el que et proposen. Ells t’ofereixen consells i tu decideixes si els vols aplicar als camps o no”. 

REPTES D’UNS I ALTRES • El programa va començar amb una diagnosi dels cultius: “Ens van pagar una anàlisi de sòl i, a partir d’aquí, ens vam reunir amb tècnics i responsables del programa per intercanviar observacions sobre com millorar la gestió del cultiu”. 

Entre els reptes dels arrossaires va sorgir la productivitat per hectàrea (pot ser fins a un 30 % inferior respecte a d’altres regions productores d’arròs que tenen més hores de sol), com afrontar la salinitat del sòl, la plaga del cargol poma o del cuc barrinador, o malaties de les plantes. 

Pel que fa als de Kellogg, com va exposar l’empresa en una nota de premsa: “Una agricultura sostenible a llarg termini és imprescindible per a la continuitat del negoci. Els riscos de l’impacte del canvi climàtic en la producció agrària, incloent la quantitat, la qualitat, el cost i la volatilitat/disponibilitat, són el principal impulsor del compromís de la companyia”.

I van decidir que la sinergia era imprescindible per afrontar-ho tot plegat.

MILLORS TÈCNIQUES DISPONIBLES • Més enllà del fet que es pugui considerar una operació de màrqueting, a través de la qual Kellogg prestigia socialment la marca, el que és innegable és que els arrossaires han optimitzat el seu treball diari aplicant tècniques més sostenibles i eficients, que no només han suposat un augment de la producció, sinó també una reducció dels costos.

Aquestes tècniques aborden recomanacions de sembra, fertilització i gestió de l’aigua, mètodes d’identificació i control de males herbes, plagues i malalties, amb l’objectiu, segons Kellogg d’“optimitzar els recursos, millorar la rendibilitat i reduir l’impacte mediambiental dels cultius d’arròs, ajudant els agricultors a utilitzar les millors pràctiques agràries, compaginant els seus interessos amb els del seu entorn”.

Per exemple, s’ha treballat en la fertilització, provant nous productes, i ajustant-ne les dosis segons els resultats de les analisis de sòl; també s’ha abordat, i es continua fent, la gran preocupació d’avui en dia als arrossars, que és el cargol poma: “Hem provat la cianamida càlcica; els mata però s’ha d’aplicar abans de sembrar perquè afecta l’arròs, i abans de sembrar, el cargol no està actiu”. També s’ha treballat en un sistema de recompte dels quiròmids —larva del mosquit— per ajustar el tractament i, ara fa unes setmanes, s’ha començat a treballar en el mesurament de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

AVALUACIÓ DE RESULTATS • En Miguel n’està satisfet: “Hem anant incrementant la producció i hem optimitzat els costos en la mesura que hem millorat l’eficiència en l’adobatge i l’aplicació de fitosanitaris”. Segons dades de Kellogg, el rendiment mitjà dels camps que participen al programa Origins és un 19 % superior respecte dels camps de la zona. 

I, números a banda, l’arrossaire destaca la riquesa que suposa aquesta transferència de coneixement: “D’aquest intercanvi entre tècnics i agricultors, és d’on realment s’aprèn; compartim experiències i coneixements que no amaguen interessos comercials, perquè es vehicula a través de l’IRTA”.

Tria de l’audiovisual d’aquest reportatge: www.youtube.com/uniopagesoscatalunya

 

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Reforcem la presència al Segrià amb una nova oficina a Alcarràs

El sector apícola celebra el Dia de l’abella i entrega els premis del V Concurs ‘Les millors mels catalanes’

Marc Xifra, responsable nacional del sector Boví de llet d'Unió de Pagesos, atenent els mitjans davant d'un dels camps afectats pel projecte. FOTO: Unió de Pagesos

Reclamem la retirada de la modificació urbanística de Vilablareix que ha de permetre construir-hi la Ciutat Esportiva del Girona FC

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!