Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Més Avantatges
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Aconseguim que l’ajut pels arbres morts per sequera atengui tota la pagesia professional

      Continuar llegint
      Imatge d'un dels camps afectats pel projecte de construcció de parc solar a Alcarràs (Segrià). FOTO: Josep Castells

      Interposem contenciós administratiu contra l’autorització de dues plantes solars fotovoltaiques al Segrià i al Moianès

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    Carme Vidal Estruel: “Les dones no ens hem incorporat al camp, sinó que hem format part de la història de l’agricultura a casa nostra”

Carme Vidal Estruel: “Les dones no ens hem incorporat al camp, sinó que hem format part de la història de l’agricultura a casa nostra”

abril 2022

La politòloga Carme Vidal Estruel.

Nascuda a Gandesa al si d’una família pagesa, la politòloga Carme Vidal Estruel és una veu activa en el feminisme i la denúncia de les desigualtats que arrossega el sistema patriarcal. Especialitzada en l’atenció a dones víctimes d’agressions de tipus masclista, va ser un dels actius visibles de la desapareguda associació Tamaia, referent en la denúncia d’aquestes conductes

Vostè que ve de família pagesa, ¿com veu l’evolució del paper de la dona al camp en els darrers anys?
Les dones sempre han tingut un paper central en el sosteniment dels vincles que fan possible el model d’explotació que tenim a Catalunya, vinculat al nucli familiar, i que permeten, per exemple, en èpoques de molta feina, reunir la mà d’obra necessària per poder tirar endavant la collita. En els darrers anys, per sort, moltes dones han fet el pas de reconèixer-se amb la capacitat i la potència de conduir una explotació agrària. Moltes dones han vist la capacitat de fer un canvi de reflexió al voltant de l’agricultura, entenent que és una activitat que connecta amb idees del marc feminista com la interdependència i l’ecodependència. Les persones depenem les unes de les altres i de la natura a un nivell que sovint oblidem.

A falta de conèixer les dades del cens del 2019, el del 2009 deia que només el 26,2 % de titulars d’explotacions a Catalunya eren dones i el 19,4 % eren caps d’explotació. Cap on creu que apunten les dinàmiques actuals?
Les dades del 2009 parlaven d’un canvi de tendència en les dinàmiques d’herència de la terra i de trencar el patró de la figura de l’hereu. Ara moltes dones tiren endavant projectes que aposten per un treball al camp amb projectes que sostinguin el territori des de la pràctica política de la cura. L’agricultura té una dimensió que transcendeix l’aspecte econòmic i se situa en allò social i en la prevenció de la destrucció del patrimoni natural. Espero que les dades apuntin a aquesta tendència i crec que les polítiques públiques han d’anar cap aquí.

En els darrers anys han sorgit iniciatives per fer visible la feina femenina al camp i per crear comunitat. Quin impacte creu que han tingut?
L’articulació des del plural és imprescindible i les dones tenim capacitat d’articulació política i professional. Els espais d’intercanvi entre dones sempre s’han fet en contextos molt masculinitzats i, per una lògica relacional, on els homes ocupen els llocs de poder estan acostumats a pensar que hi ocupen el marc mental correcte. Quan una dona entra en un lloc on tot són homes i s’hi postula en solitari, les formes, els continguts i el llenguatge no verbal de sanció intimiden. Per això, cal poder articular propostes des de llocs de suport. Les entitats que agrupen les dones del territori que es dediquen a la pagesia són molt importants i han de tenir suport perquè continuem tenint espais de decisió respecte de l’agricultura i de la política agrària molt masculinitzats i això sempre és limitant. Hem de fer un treball de visibilització i hem de reivindicar que les dones no ens hem incorporat al camp, sinó que hem format part de la història de l’agricultura a casa nostra.

¿Quin paper tenen les dones en llocs de decisió en òrgans com ara cooperatives vinculats al camp?
D’entrada, penso que tenir una conselleria liderada per una dona és molt important com a model, ja que és un lloc de poder important. Si baixem a nivells com ara les cooperatives, observem que la participació de les dones segueix sent molt reduïda. Són llocs on, o tens molt clar el teu projecte i cap a on vas o és molt difícil que t’hi puguis sentir atreta per l’ambient. També cal tenir en compte factors com ara quins horaris i quines propostes de conciliació s’ofereixen, ja que reunions a les vuit o a les nou de la nit sovint són difícils de sostenir. I per a dones que estem en una època de cura de criatures o de pares, es fa complicat. Crec que s’hauria d’afavorir que les cooperatives agràries no estiguessin formades només per homes. Hi hauria d’haver una quota, ja que les dones entenem i llegim la realitat des d’una experiència pròpia i que ha de poder estar dins del marc de decisió al camp.

Vostè sovint parla de ‘les costures del patriarcat’. En què consisteixen?
Quan fem una aproximació als feminismes hi ha qui, des d’una mirada molt lineal, entén que el treball que fem és una contraposició entre homes i dones, encara que en el fons estan dirigits a posar sobre la taula els problemes d’un sistema de poder com és el patriarcal, que crea impactes molt forts en les persones que ocupen una posició de no rang. Les costures són les marques i el dany que aquest sistema ens causa a cadascun de nosaltres. Nosaltres volem parlar sobre com canviar un sistema de poder que danya no tan sols les dones, sinó també molts homes que no s’adeqüen als mandats de gènere i d’imaginari patriarcal. El camp és un indicador clar dels sistemes de poder. Per exemple, si analitzem al llarg de la història quins han estat els col·lectius que s’han vist abocats a responsabilitzar-se de les feines de recollida dels fruits, aquí hi trobem una dinàmica que ens indica quins són els grups que han patit discriminació dins d’aquests sistemes de poder. Les costures del patriarcat són un lloc de reflexió i autorevisió dels privilegis i de com ho transformem de manera conjunta.

Habitualment també es refereix a la crisi del model de cures. Com es pot reformular?
Cal un desplaçament. Actualment vivim en un món que organitzem en funció dels ritmes del mercat de treball i, al final, organitzem la nostra vida en funció d’aquest aspecte. Ara és moment de treure el treball del centre i posar-hi la cura per poder organitzar els nostres sistemes al voltant d’això. Al final, tots i totes som interdependents i això ens aboca a la vulnerabilitat. Al centre dels processos participatius i de gestió pública hi ha d’haver la cura de la vida com a allò cabdal i prioritari. Hem de crear serveis i recursos que ens permetin ser eficients i eficaços en la cura de la vida. El model de cures ha fet fallida perquè estem en un context en què encara seguim responsabilitzant de la cura les dones tot i que un sol salari no permet mantenir un nucli familiar. Estem en un moment de màxim desequilibri, ja que totes les persones d’un marc convivencial han de sortir per força al mercat laboral, però qui cuida?

Vostè ha treballat a fons en l’atenció a víctimes de violències masclistes. ¿Els programes de suport s’apliquen amb èxit fora de les ciutats?
La xarxa del Servei d’Informació i Atenció a les Dones arriba al món rural i hi ha hagut una voluntat de desplegar-la a escala de territori. La violència masclista en l’àmbit rural, però, té una particularitat i una dificultat d’accés als recursos més gran. En primer lloc perquè no tenim transport públic a les zones rurals o el que tenim és ínfim. També hi ha un problema de confidencialitat. A la ciutat és més fàcil passar desapercebuda mentre que als pobles és molt més complicat i quan una dona està en una situació de violència masclista és perquè hi ha un home que està fent una agressió i que no és una estadística sinó algú amb noms i cognoms. No es tracta només de desplegar la xarxa, sinó de pensar en com crear recursos que permetin a les dones demanar ajuda des d’un lloc de protecció i de com podem erradicar la violència masclista. El treball en aquest aspecte va molt més enllà de l’atenció a les dones que en són víctimes i això passa per crear estratègies que permetin identificar-la i fer pedagogia.

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Aconseguim que l’ajut pels arbres morts per sequera atengui tota la pagesia professional

Imatge d'un dels camps afectats pel projecte de construcció de parc solar a Alcarràs (Segrià). FOTO: Josep Castells

Interposem contenciós administratiu contra l’autorització de dues plantes solars fotovoltaiques al Segrià i al Moianès

Néstor Serra, Joan Guitart i Ramon Comes durant la roda de premsa del 13 de maig a Lleida (Segrià)

Reclamem al Govern que faci de la gestió de la sobrepoblació de fauna a la Plana de Lleida una prioritat de país

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Més Avantatges
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!