Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Més Avantatges
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Plantejarem noves mobilitzacions si no es publica l’ordre per arrencar arbres morts per sequera abans de divendres 16

      Continuar llegint

      Demanen mesures per gestionar la sobrepoblació de conills a la Plana de Lleida

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    Cultiu, destil·lació i venda d’elaborats de lavanda, negoci viable al Pirineu

Cultiu, destil·lació i venda d’elaborats de lavanda, negoci viable al Pirineu

gener 2024

Joan Cerdanya, mostra, a la seva finca, la cervesa elaborada amb lavanda que cultiva

Cal Margarit • En ple Pirineu, a 1.200 metres, en Joan Cerdanya ha picat pedra fins que ha trobat, en el cicle tancat de plantes aromàtiques, la fórmula viable per ser pagès

 

MARIA CARRERAS | Montan de Tost (Alt Urgell)

Des de fa 10 estius, unes 4,5 ha de l’Alt Urgell es tenyeixen de color violat gràcies a les lavàndules que en Joan Cerdanya, de Cal Margarit, cultiva a 1.200 metres, a Montan de Tost. Principalment, cultiva lavanda fina (Lavandula angustifolia) i lavandí (Lavandula hybrida), i també, en menor mesura, sàlvia, tot certificat en ecològic. A la mateixa finca, en Joan compta amb la seva pròpia destil·leria, d’on obté els olis essencials d’aquestes plantes, així com l’hidrolat, que serveix de base per a l’elaboració de diversos productes de cosmètica i higiene (gel, xampú, crema, sabó, colònia, ambientador…); i fins i tot, fa dos anys va treure al mercat una cervesa.

Si bé ara les aromàtiques són el pilar del negoci, la idea inicial d’en Joan, de formació enginyer agrícola, era dedicar-se a les tòfones però va adonar-se que no n’obtindria rendiment fins al cap d’uns 10-15 anys. Un viatge a França va fer-lo decidir per les aromàtiques i, ara com ara, les tòfones són un complement durant els tres mesos d’hivern.
A més, a Cal Margarit, hi ha 60 caixes d’abelles, que produeixen l’exclusiva mel de lavanda, i un ramat de 70 ovelles xisquetes, entre d’altres animals.

 

ESPÍGOL, LAVANDA O LAVANDÍ • En la família de les lavàndules, la varietat més preuada és la lavanda o lavanda fina, que es cultiva sobretot a la Provença i que només creix en zones de muntanya i valls. Després hi ha l’espígol (Lavandula latifolia): “No el cultivem perquè és poc productiu i només és útil per a farmàcia”, explica en Joan. I també trobem el lavandí, que és l’híbrid entre espígol i lavanda. “És molt productiu, s’adapta molt bé en sòls nous, i el tercer any ja està en plena producció. Aquest és el que fem servir més per a la línia cosmètica”, diu el pagès. En canvi, la lavanda la utilitza sobretot per a l’oli essencial amb el valor afegit que està cultivat a més de 1.000 metres: “Hi ha una denominació anglesa per a l’oli essencial de lavanda d’alçada que es diu ‘high altitude’ i que ens prestigia la qualitat que tenim aquí”.

EL CULTIU • En Joan obté el planter de vivers, però li resulta molt complicat aconseguir-ne de lavanda perquè els productors francesos no en faciliten la planta mare per capitalitzar-ne ells el rendiment.
El lavandí té un cicle vital d’entre 8 i 10 anys, i la lavanda, d’entre 12 i 18 anys, “perquè té un cicle de creixement molt lent i necessita uns cinc anys per estar en plena producció, quan el lavandí, amb tres ja l’hi tens i, si el regues, fins i tot amb dos anys”. Aquests tipus de plantes són molt poc exigents: “Només demanen sòl calcari i ben drenat”.
En Joan planta al novembre, sabent que les plantes no es gelaran gràcies als alcohols que tenen. Disposa les plantes en línies d’1,5 m i deixa passadissos de 3 m, on planta l’herba que agrada a les ovelles perquè, a partir del segon any de plantació, hi entrin a pasturar i adobin els camps: “Així mantenim el sòl viu i podem fer dos cicles seguits, tot i que després d’un cicle fem dues sembrades de cereal per matar arrels i possibles fongs, i també fem rotació”.
Per evitar males herbes, utilitza plàstic biodegradable que, a més, reté la humitat i evita que el vent assequi la capa superficial. A partir del tercer any, desherba amb el cultivador els passadissos d’1,5 m per evitar la competència per l’aigua: “Així estalviem entre 3 i 5 regades a l’estiu; la lavanda viu amb poquíssima aigua, però la disponibilitat d’aigua que té quan vol fer l’espigat, al juny, determina si farà 4 flors o en farà 40”.

Un cop collides, a partir de final de juliol, les deixa assecar dos o tres dies per garantir un oli de qualitat i per evitar fermentacions, i després encara les guarda entre una i dues setmanes sota cobert fins que arriba el dia de destil·lar-les.

DESTIL·LAR • La destil·lació consisteix a posar la part on hi ha l’essència de la planta —que en les lavàndules és sobretot al calze— en una caldera i injectar-hi vapor. “El vapor travessa la planta i se n’endu, per arrossegament, l’essència; a partir d’aquí, va al serpentí i entra en contacte amb un altre tub exterior on circula aigua freda per tornar a convertir el vapor en aigua; aquí ja surt l’aigua de lavanda o hidrolat i, flotant, per densitat, l’oli. Llavors, amb un decantador, separes l’oli essencial de l’aigua”, explica en Joan. “Per ser més eficients i per millorar la qualitat de l’hidrolat aquí destil·lem sense tija”.

ELABORACIÓ I VENDES • L’oli essencial l’elabora a Cal Margarit mateix, sobretot produeix el de lavanda, que té propietats desinfectants, cicatritzants, calmants i relaxants; de l’envasament, se n’ocupa un laboratori de Reus, els mateixos a qui té delegada l’elaboració dels productes d’higiene i cosmètica. Tot i així, el producte estrella no és cap d’aquests, sinó la cervesa: “Em va costar cinc anys afinar la fórmula, però comercialment m’està obrint moltes portes”, i ara l’elabora un obrador especialitzat de Torrefarrera.

Les vendes les gestiona ell mateix, i també ven a través del web, a fires i a la finca, on organitza visites i tallers que tenen molta demanda. “Al final, la meva aposta per la qualitat passa per tenir clients que la valorin”, apunta.

SUPORT A LA DIVERSIFICACIÓ • En Joan, en el moment d’engegar el negoci, fa 17 anys, va recórrer al Grup de Plantes Aromàtiques i Medicinals del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya [CTFC], ubicat a Solsona. Ara, aquest centre impulsa el projecte ‘Biomarkets’ orientat a incentivar la producció de plantes aromàtiques i medicinals, tòfones i química verda a les comarques de muntanya de Lleida com a opció per a la pagesia per diversificar. (www.biomarkets.cat).

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Plantejarem noves mobilitzacions si no es publica l’ordre per arrencar arbres morts per sequera abans de divendres 16

Demanen mesures per gestionar la sobrepoblació de conills a la Plana de Lleida

Demanem retirar la designació de zona vulnerable a la contaminació per nitrats d’origen agrari a vuit nous municipis

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Més Avantatges
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!