Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Denunciem, a través de la plataforma StopAgroparc, la il·legalitat de l’Agroparc d’Ametller Origen

      Continuar llegint

      Demanem aturar la construcció d’un polígon industrial sobre sòl agrícola a la Bisbal del Penedès

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    El molí d’oli portàtil millora la qualitat d’una finca del Vendrell

El molí d’oli portàtil millora la qualitat d’una finca del Vendrell

novembre 2021

Jordi Pascual, Ester Andreu i Ivan Samaniego al costat d’un prototip de molí portàtil de la firma Quods

PEP CORRAL (El Vendrell)/ A primer cop d’ull pot passar per un simple remolc metàl·lic dels que s’acoblen al darrere de turismes i tot terrenys; una caixa de grans dimensions sobre rodes sense res aparentment especial.  Quan s’obren les comportes dels laterals i es connecta a una font d’energia, però, la cosa canvia per complet i, el que semblava un simple receptacle, mostra la seva veritable utilitat: és un molí d’oli amb la particularitat de ser, al mateix temps, portàtil. 

Aquesta insòlita eina de treball és el fruit de la col·laboració durant cinc anys entre els enginyers de l’empresa Quods, del Vendrell  (Baix Penedès), i Jordi Pascual i Ester Andreu, responsables de l’explotació oleícola Torclum de la Bisbal del Penedès (també al Baix Penedès), després d’establir contacte en una fira sectorial i decidir començar a perfilar i aconseguir un estri tan precís com sigui possible i que pugui donar servei a tots aquells petits i mitjans productors als quals no els surt a compte haver de recórrer als molins tradicionals. 

La col·laboració entre les dues parts, explica Jordi Pascual, copropietari de Torclum i responsable nacional del sector de l’Oli d’Unió de Pagesos, va donar com a resultat un primer model, completament aïllat acústicament i que funciona mitjançant l’ús de generadors o de plaques solars i amb el qual ja han omplert les primeres garrafes.

Aquest primer model, amb una potència prevista per moldre entre 50 i 80 kg d’olives cada hora, Quods i Torclum esperen que ben aviat pugui ser substituït per una versió ampliada i més potent amb la qual Pascual i Andreu puguin arribar a treballar fins a 400 kg d’olives/hora.

Funcionament convencional • La idea d’una almàssera d’aquestes característiques, explica Pascual, té com a objectiu dotar petits productors de les eines necessàries per poder fer el seu propi oli sense haver d’externalitzar aquesta feina. Una mesura, per tant, que busca no només retallar despeses sinó també oferir un plus de comoditat duent el molí fins on hi ha les olives en comptes de fer-ho a l’inrevés i haver de desplaçar gran quantiat de fruit amb unes eines de què no sempre disposen els productors més modestos.

Per la resta, però, el funcionament d’aquesta eina no difereix en excés de les instal·lacions convencionals, tot i que en una versió més concentrada. Així, per exemple, Pascual xifra en entre 45 minuts i una hora el temps que passa des que s’aboquen les olives per la boca metàl·lica superior de la màquina fins que per un extrem en surt l’oli que s’acumula al dipòsit habilitat i, per l’altre, la polpa restant s’extrudeix en barres de biomassa. Entremig, un sistema d’èmbols ha anat separant la fracció líquida dels residus sòlids per tal d’obtenir un oli el màxim de refinat possible i d’enviar cadascuna de les dues parts cap a un circuit independent.

 

 

En cas que  l’usuari ho vulgui, a més, el dispositiu també ofereix la possibilitat de traslladar l’oli resultant del dipòsit a l’ampolla per via d’unes aixetes. Aquesta funció fa, també, que aquesta eina pugui cridar l’atenció als responsables de finques d’oliveres que complementin el seu negoci amb activitats d’oleoturisme i puguin oferir als seus visitants la possibilitat de completar tot el circuit, des de collir les olives fins a convertir-les en una ampolla d’oli en una mateixa visita.

Les similituds amb la producció convencional fan que el treball amb el molí portàtil possibilitin també treballar amb criteris de producció ecològica. En aquest sentit, diu Pascual, l’única exigència extra que es requereix és haver certificat prèviament el molí i, en cas de treballar amb olives provinents d’agricultura ecològica i d’altres que no, treballar en un primer moment amb les ecològiques i després amb les que no ho són. Un cop finalitzada la feina, i abans de recomençar el procés, continua el coresponsable de Torclum, cal netejar correctament la maquinària fent córrer aigua pel circuit tancat de la premsa.

Sempre en moviment • El principal punt fort de treballar amb aquesta eina, explica Pascual, passa per poder exercir un control més gran de tot el procés d’extracció de l’oli que no pas treballant a la manera tradicional i externalitzant aquesta tasca en molins i cooperatives.

Una millora, aquesta, que el copropietari de Torclum ubica en totes les fases del procés per obtenir l’oli i que identifica amb, per exemple, poder ser més precís a l’hora d’escollir les olives que ja estan a punt per ser premsades en comptes d’haver d’amortitzar el viatge a l’almàssera duent tota la collita d’una sola vegada o poder controlar  al detall cada fase del premsatge. Control que el molí de Quods permet fer a temps real i des del telèfon mòbil, tot ajustant paràmetres, com ara la força o la velocitat de la maquinària amb l’objectiu d’obtenir el producte desitjat.

La tecnologia és, en aquest cas, una eina  per modernitzar i facilitar una tasca tan antiga com és la d’obtenir l’oli d’oliva. I com que la tecnologia no descansa i no s’atura mai, tampoc ho poden fer els cervells que hi ha darrere de màquines com ara el molí d’oli portàtil, sempre en desenvolupament per tal d’incorporar noves millores. Unes modificacions entre les quals l’enginyer Ivan Samaniego, un dels responsables de Quods, hi situa la incorporació d’una despinyoladora a l’inici del procés de treball que faciliti poder premsar l’oli ja sense pinyol, o detalls per poder ampliar la capacitat d’una almàssera que, diuen els seus impulsors, podria treballar de manera ininterrompuda tot el temps que faci falta. 

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Denunciem, a través de la plataforma StopAgroparc, la il·legalitat de l’Agroparc d’Ametller Origen

Demanem aturar la construcció d’un polígon industrial sobre sòl agrícola a la Bisbal del Penedès

Lamentem la mort de dos ramaders en l’incendi a la Plana de Lleida i agraïm la tasca dels serveis d’emergències

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!