Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Demanem que els titulars d’explotacions agràries es puguin acollir als ajuts per a la gestió de fauna cinegètica

      Continuar llegint

      Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    El Morell introdueix el cultiu de l’alvocat a Catalunya

El Morell introdueix el cultiu de l’alvocat a Catalunya

novembre 2022

Roger Catà davant d'un dels alvocaters al Mas Montseny al Morell

PEP CORRAL/ D’uns anys ençà, a les fruiteries de casa nostra s’hi han acumulat lleixes plenes d’alvocats. A poc a poc, aquests fruits s’han consolidat més enllà de ser un producte de moda gràcies a estudis i campanyes que en lloen unes virtuts nutricionals que no poden amagar els milers de quilòmetres i de gasos contaminants que duen al darrere, des de la collita fins a arribar al plat. Ara bé, i si es poguessin vendre alvocats frescos, de temporada i collits a Catalunya? Aquesta pregunta és la que, ara fa cinc anys, es va fer Roger Catà, un agricultor del Morell (Tarragonès) abans de decidir convertir la finca familiar Mas Montseny en la primera explotació que va cultivar de manera professional alvocat a casa nostra.

Convivint amb els cultius de préssecs, avellanes i olives, Catà ha destinat una hectàrea a fer-hi créixer prop de 400 arbres d’aquesta fruita pròpia de climes subtropicals i que, fins ara, a l’Estat espanyol només es produïa a les illes Canàries i, a la península, a la costa malaguenya i a diversos punts del litoral de València i Castelló.

Un producte, aquest, que Catà comercialitza directament en forma de fruita i que també utilitza per obtenir-ne oli i, fins i tot, mel produïda per les abelles que ajuden els arbres durant el procés de la pol·linització. Aliments que comercialitza per internet sota el nom comercial d’Alvo.cat.

Un cultiu especial • A banda d’unes condicions climàtiques molt específiques, el cultiu de l’alvocat presenta també una sèrie de necessitats poc conegudes que el fan molt especial.

En aquest sentit, Catà descriu l’alvocat com “una planta molt complexa i exigent“, característiques que i·lustra, per exemple per la naturalesa de la seva flor. “La mateixa flor és mascle i femella alhora, però la part mascle d’algunes varietats s’obre al matí i a la tarda es tanca i, llavors, s’obre la femella” explica l’agricultor, alhora que afegeix que això fa que quan una part està activa, l’altra no, la qual cosa obliga, en paraules de Catà, a “buscar plantes de floració que facin a l’inrevés perquè hi pugui haver pol·linització creuada i fecundació“.

Però aquesta no és l’única peculiaritat, ja que el fet de provenir d’altres latituds fa també que les necessitats nutricionals d’aquest arbre s’hagin de calcular i aportar al detall. Això s’aplica concretament a les necessitats d’aliment i de reg, que el responsable de Mas Montseny resumeix com aportacions constants de petites quantitats d’adob i d’aigua, ja que, en aquest darrer cas, la formació de tolls podria comportar que es podrissin les arrels de l’arbre.

La delicadesa i la cura precisa que poden suggerir aquests detalls queden compensades, explica, per l’estalvi en compra i aplicació de productes fitosanitaris, ja que, diu: “L’alvocat no té plagues que visquin a la nostra latitud“. Motiu pel qual, afegeix, la certificació d’aquesta fruita com a producte ecològic és un tràmit d’allò més senzill.

Aprofitament d’eines • Un cop en marxa la plantació, la següent decisió clau per a Mas Montseny va ser buscar vies per treure’n profit. Va ser en aquest moment quan Catà recorda que, tot investigant, va descobrir la possibilitat d’usar els alvocats per obtenir-ne oli. Possibilitat, aquesta, que encaixava com un guant amb l’estructura de la finca, que des de fa vuit dècades compta amb un molí i maquinària per a l’obtenció d’oli d’olives pròpies i d’altres productors de la comarca.

De fet, afegeix, el mateix molí que s’utilitza per a les olives és el que s’usa per treure l’oli d’alvocat, lleugerament adaptat, això sí, pel que fa a temperatures de treball i altres paràmetres. Aquesta combinació de treballs és possible ja que les temporades d’un i altre producte són oposades i la de l’alvocat se centra cap al mes d’abril, època en què fins ara tenien els motors aturats.

Un cop passat pel molí, explica Catà, el resultat que se n’obté és un oli amb un sabor més suau que el tradicional d’oliva, amb un regust a fruita seca i “que no acapara en els plats“, diu el seu responsable, alhora que diferencia entre la qualitat de l’oli que produeixen a Mas Montseny i la del que es produeix a escala industrial i que arriba als nostres supermercats. Un oli, aquest darrer, que Catà explica que prové de fruits malmesos en les collites a l’altra banda de l’Atlàntic i no sempre aptes per al consum i que obliguen a refinar diverses vegades l’oli abans de posar-lo a la venda.   

Alvocat de proximitat • Ja sigui en forma d’oli o com a fruita directa per al consum, Mas Montseny reivindica la proximitat dels seus alvocats com un dels seus principals valors. Una reivindicació basada no només en l’enorme estalvi energètic que suposa no haver de creuar l’oceà des de la collita fins a la cuina, sinó també en la qualitat, la textura i el sabor del producte.

En aquest sentit, Catà posa èmfasi en la importància de collir els alvocats en el seu punt òptim de maduració per tal de poder gaudir al màxim de les seves propietats, cosa implantejable en fruites que, en molts casos, fan prop d’un mes i mig de viatge. “L’alvocat és una fruita amb molt de greix i, per tant, com més en tingui, més gustós serà“, explica Roger Catà per justificar per què cal evitar collir l’alvocat quan encara no ha madurat prou.

Per això, el responsable d’Alvo.cat resumeix la filosofia de l’explotació tarragonina com un intent de posar a l’abast dels consumidors locals les propietats nutricionals i antioxidants d’aquest aliment, però despullades de la petjada ecològica que actualment comporten.

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Demanem que els titulars d’explotacions agràries es puguin acollir als ajuts per a la gestió de fauna cinegètica

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

OPINIÓ. Deslleialtat de Freixenet amb el cava?

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!