Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Denunciem l’assenyalament contra la pagesia respecte a la gestió dels temporers

      Continuar llegint

      Exigim una gestió eficaç de la fauna amb participació de la pagesia amb mobilitzacions a la Seu d’Urgell i a Girona

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    INICIATIVA. El Baix Llobregat consolida l’èxit del conreu de proximitat de la carxofa

INICIATIVA. El Baix Llobregat consolida l’èxit del conreu de proximitat de la carxofa

febrer 2018

Clara Macau /

Ha començat la temporada de la carxofa. És l’hortalissa emblemàtica del Baix Llobregat, amb 337 hectàrees dedicades a la seva producció, que ronda les onze tones per hectàrea anuals, segons les dades del 2016 del Parc Agrari del Baix Llobregat. Un 50,5 % del conreu se situa a Sant Boi de Llobregat. En aquest municipi, Pere Herrero hi té tres hectàrees de carxoferes i la temporada passada en va produir 45.000 quilos. Sap quina és la virtut de la seva carxofa: “Aquesta carxofa destaca per la proximitat. En ser tan a prop de la ciutat, es cull avui i demà és al mercat”. Tenir el producte a taula en 24 o 48 hores garanteix frescor i  és una diferència comercial.

HORTALISSA DEL DELTA • La carxofa del Baix Llobregat és de la varietat Blanca de Tudela i s’adapta molt bé a la plana fèrtil i fluvial del delta del Llobregat, pròxima al mar i encerclada per les muntanyes de Collserola i el Garraf. Després dels primers freds de l’hivern, forma un clot al centre. És rodona, té una pilositat baixa, una textura fina i vellutada i manca d’amargor en el tast. S’identifica, comercialment, com a carxofa Prat.

POLIVALENT I RENDIBLE • La carxofa és un producte destacat a la Cooperativa Agrària Santboiana, nascuda el 1909 i que compta amb 125 socis.  El col·lectiu dedica 60 hectàrees al seu conreu i la temporada passada en va fer una collita de 550.000 quilos. El seu president, Lluís Solanas, referma l’aposta pel producte: “La carxofa és polivalent, amb molta demanda respecte d’altres tipus d’hortalissa que retrocedeixen pels canvi d’hàbits alimentaris”.

Solanas diu que altres verdures exigeixen més preparació a la cuina i no tenen la versatilitat de la carxofa, que es fa al forn, arrebossada, guisada, en amanida, com a condiment d’un arròs o d’una truita, en un saltat… Nutricionalment, aporta vitamines B i E, té propietats antioxidants, ajuda a mantenir uns nivells de colesterol baixos i depura el fetge.

El president de la cooperativa apunta que el rendiment de l’hortalissa és alt per a l’agricultor: “La carxofa té un cicle llarg, de l’hivern a la primavera, i afavoreix que el pagès tingui més oportunitats de vendre el producte a un preu just i regular-ne les baixades”. Es calcula que, en una temporada, el preu comença amb el punt màxim els mesos d’octubre, novembre i desembre, s’estabilitza en un punt mitjà durant el gener, febrer i març i encara la davallada fins a mitjan maig.

TRIATGE DE LES MILLORS CARXOFES • L’existència del gran polígon alimentari de Mercabarna facilita que el pagès hi vengui directament. Malgrat tot, la Cooperativa Agrària Santboiana, que l’any 2009 va rebre la Medalla d’Or de la Ciutat de Sant Boi de Llobregat, defensa el model cooperatiu per a la comercialització.

Solanas n’enumera els avantatges: “Ens encarreguem de la manipulació i la classificació de les carxofes fent un triatge entre les primeres i les segones per vendre un producte de qualitat assegurada al mercat. Aviat ho farem amb una nova marca, Flor d’Hivern de la Cooperativa Santboiana, que identificarà les nostres carxofes”. I el pagès, què hi guanya? Herrero ho té molt clar: “Jo em beneficio d’un vincle de cooperativisme que em permet, de primer, estalviar-me la descàrrega al mercat. De segon, delegar la classificació del producte i oblidar-me d’aspectes de la comercialització (encaixar, per exemple). Tercer i últim, em puc dedicar a plantar carxofa amb la seguretat afegida que la cooperativa li donarà sortida”.

A més, el col·lectiu agrari distribueix fitosanitaris, pinsos, adobs, terres vegetals, utensilis agrícoles, gasoil i plàstics per a hivernacles, presta servei de tractors, fa recollida de residus fitosanitaris i bàscules de tràilers i posa a disposició del soci un fons de terra constituït amb el terreny de socis que s’han jubilat.

EXPORTACIÓ A FRANÇA • El conreu de la carxofa al delta del Llobregat es remunta al segle XVI. Les exportacions van començar el 1919, amb una escalada als anys trenta, malgrat la Guerra Civil. El 1937, en ple conflicte, es van exportar 124 caixes de carxofes a França.

Avui, a més del llançament de la nova marca, la Santboiana ha tancat un acord per exportar carxofa al sud de França. Solanas remarca que no és la que té èxit a Catalunya: “A França ens demanen carxofa symphony, híbrida, més allargada i de to violeta. És molt més grossa, adient per fer-la farcida”. La temporada a França comença més tard perquè hi fa més fred i amb aquest acord podran gaudir de carxofes a taula abans. La Santboiana ha previst començar amb el conreu de dues hectàrees a tall de prova.

La carxofa del Baix Llobregat té la promoció del Parc Agrari, que organitza La Carxofada i el Mes de la Carxofa. Les activitats se celebren al març i l’objectiu és que l’hortalissa sigui un distintiu de la ciutat i l’ingredient icònic de la gastronomia local. Des de fa alguns anys aposten pel turisme d’horta o holeriturisme com a experiència de turisme especialitzat al voltant de la carxofa. A la cooperativa de Sant Boi, però, els interessa que els coneguin per “classificar bé la carxofa i servir el client a un preu raonable, que permeti al pagès guanyar-se la vida”

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Denunciem l’assenyalament contra la pagesia respecte a la gestió dels temporers

Exigim una gestió eficaç de la fauna amb participació de la pagesia amb mobilitzacions a la Seu d’Urgell i a Girona

Presentem contenciós contra Competència per inacció davant la concertació de preus de la llet de la gran distribució

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!