Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Més Avantatges
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Demanen mesures per gestionar la sobrepoblació de conills a la Plana de Lleida

      Continuar llegint

      Demanem retirar la designació de zona vulnerable a la contaminació per nitrats d’origen agrari a vuit nous municipis

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    La biodinàmica i l’aprofitament dels recursos naturals, la via d’una finca de la Fortesa per reduir costos al camp

La biodinàmica i l’aprofitament dels recursos naturals, la via d’una finca de la Fortesa per reduir costos al camp

octubre 2022

La pagesa Maria Rovira a la seva finca de la Fortesa, al terme de Piera (Anoia).

L’agricultura no entén ni de presses ni del ritme frenètic de l’actualitat, sinó que demana paciència. Molta paciència. Això ho té d’allò més clar la Maria Rovira, productora d’horta, fruiters i vinya i que va decidir anar un pas més enllà de la producció ecològica convencional i apostar per la biodinàmica. Una tècnica, aquesta, que busca treure el màxim partit a les propietats naturals de certs elements i evitar, d’aquesta manera, haver de recórrer a fertilitzants i complements, cosa especialment útil en un moment com l’actual en què el preu d’aquests elements no para de pujar com l’escuma.

Rovira, qui també és responsable d’Urbanisme i Paisatge d’Unió de Pagesos, aplica aquestes proves en una explotació de set hectàrees de regadiu situada a la Fortesa, una entitat de població que pertany al terme de Piera i ubicada just al límit entre les comarques de l’Anoia i l’Alt Penedès. Des d’aquí, produeix hortalisses, raïm de taula, olivera i préssec, que comercialitza en venda directa i en cistelles que reparteix amb el nom de De La Maria entre la clientela dels termes més propers. Una opció de venda que va emprendre ara fa prop d’una dècada després de decidir prescindir dels canals habituals de majoristes.

Des d’aleshores, els seus productes han anat fent forat entre uns compradors que veuen en la producció ecològica una garantia de qualitat i respecte pel territori.

Canvi de paradigma • Guiada pel pagès biodinàmic Joan Pagès, ara fa un temps, la Maria Rovira va decidir fer un salt en la producció d’horta i vinya aplicant els principis de la biodinàmica per aprofitar al màxim els nutrients que es poden obtenir de manera natural i minimitzant l’ús de fertilitzants i fitosanitaris.

Aquesta pràctica es basa en l’aplicació al sòl d’un preparat obtingut després d’enterrar durant sis mesos fems de vaca a l’interior d’un contenidor natural. Passat aquest temps, i després de consultar quin és el millor dia per fer-lo servir, es barreja amb un litre d’aigua durant una hora fins a obtenir la solució que s’haurà d’aplicar en els camps de cultiu. Tot plegat, reconeix la Maria Rovira, dota aquesta manera de treballar d’una certa aura que fa que molts productors encara arrufin el nas. Ella mateixa, de fet, reconeix que el funcionament de la biodinàmica és un misteri en molts aspectes: ‘No entenem del tot com va, però hem vist que en vinya i en horta, funciona’.

En aquest mateix sentit, l’agricultora subratlla: ‘Des de fa un parell d’anys no fem cap tractament químic en horta, encara que en producció ecològica estan permesos. Hem vist que podíem suplir-los per preparats, que han funcionat’.
La substitució dels fertilitzants per l’aplicació tan d’aquest preparat com de certes infusions que poden aportar solucions puntuals a algunes hortalisses ha contribuït a un important estalvi econòmic. Estalvi que se suma a un altre d’energètic mitjançant estratègies com ara la reducció a la mínima expressió de l’ús del tractor en les feines del camp o la utilització d’un sistema de reg per decantació amb el qual s’estalvien d’haver de posar en funcionament motors que bombegin l’aigua.

Precisament el reg i l’ús de l’aigua és un altre dels temes que més preocupen a la finca de la Fortesa. En aquest sentit, i seguint en la línia de l’amortització de recursos naturals, la Maria Rovira exposa que des de l’inici, a l’explotació ha treballat sempre amb coberta vegetal en els diversos sectors que toca. Una aposta que en un principi recorda que no va ser especialment ben vista per part d’alguns col·legues, que veien en l’acumulació de fulles i herbes més mala gestió que no pas una aposta conscient i decidida.

Amb el temps, però, Rovira recorda que aquesta manera de gestionar les restes s’ha anat fent més popular i, actualment també la defensa com una manera de gestionar el sòl aportant-li el que necessita i defensant-lo de certes amenaces, així com aprofitar tot el potencial de cada gota d’una pluja que cada cop cau de manera més fugissera.

Nedant a contracorrent • L’aplicació d’aquests mètodes de treball, explica Rovira, requereix un canvi de mentalitat respecte de les metodologies imperants, en les quals la immediatesa és la gran protagonista. I és que, tal com destaca, treballar amb biodinàmica vol dir ser conscient que es requerirà més temps i dedicació que si es treballa d’una manera convencional.

‘Els preparats per a biodinàmica funcionen, tot i que requereixen més observació i més feina. És una despesa alta en hores, però que es tradueix en una satisfacció quan tens plantes que estan bé i no els has fet cap tractament’, il·lustra la responsable de De La Maria.

Aquest fet d’anar en contra de les tendències imperants, però, no és cap novetat per a la Maria Rovira. Filla d’una família pagesa, va iniciar el seu camí professional en el món del disseny i l’interiorisme fins que, ja entrada en la maduresa, va decidir fer-se càrrec de l’explotació familiar. Un encàrrec que vaabordar, això sí, a la seva manera i compaginant la feina al camp amb tota mena de cursos de formació.

Passats els anys, i amb el referent dels resultats de la feina feta, la Maria Rovira destaca el respecte pel sòl i aquesta manera de treballar la terra com les úniques vies possibles per assegurar la continuïtat de moltes explotacions familiars en un context com l’actual. ‘El canvi climàtic és una realitat, i si no ens hi adaptem, desapareixerem’, conclou. // PEP CORRAL

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Demanen mesures per gestionar la sobrepoblació de conills a la Plana de Lleida

Demanem retirar la designació de zona vulnerable a la contaminació per nitrats d’origen agrari a vuit nous municipis

Mobilització per exigir un pla de recuperació del potencial productiu dels arbres afectats per sequera

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Més Avantatges
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!