Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Reclamem un pla territorial sectorial agrari específic de l’Alt Empordà per protegir el sòl

      Continuar llegint

      Demanem aturar el projecte d’un sector del Pla director urbanístic de la Conca d’Òdena per incomplir la Llei d’espais agraris

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    L’apiturisme, una via per valorar la mel

L’apiturisme, una via per valorar la mel

febrer 2025

En Pol Clària, juntament amb els seus pares i germà, està al capdavant de 'La nostra Mel'

MARIA CARRERAS (Pavia, Segarra)

Mentre recullen nèctar per fer mel, les abelles transporten pol·len d’una flor a una altra, ajudant a la reproducció de més del 75 % dels cultius agrícoles i del 84 % de les plantes silvestres. Sense elles, molts aliments serien escassos o desapareixerien. És evident, doncs, el seu paper clau en la pol·linització de cultius i en el manteniment de la biodiversitat.

No recau només en elles la tasca pol·linitzadora, però sí que és gràcies a la tasca dels apicultors, que vetllen per una colònia sana i estable d’abelles, que es garanteix una pol·linització efectiva en un cert territori. Tot i aquesta contribució cabdal al medi, la seva feina no està valorada socialment (ni políticament) en la mesura que la mel —el producte de capçalera a partir del qual els apicultors haurien de veure retribuïda la seva feina— no es paga a un preu just. A més, com ha denunciat el sindicat i les associacions catalanes d’apicultors (vegeu pàgina 6), la mel d’aquí acusa la competència deslleial de mel de fora de la Unió Europea, sovint, adulterada, i fins i tot, fent passar per mel productes, com xarops, que no ho són.

En aquest context i amb l’objectiu que el negoci apícola continués sent viable malgrat el preu ruïnós de la mel, la família Clària, de Pavia (Segarra), va decidir diversificar l’explotació potenciant-ne les visites. “Decidim apostar per això perquè el preu de la mel està enfonsat. Si només ens dediquéssim a treure mel, al final, ens arruïnaríem. La solució és la venda directa; però com que nosaltres hem començat fa relativament poc ens està costant obrir-nos mercat en aquest sentit perquè els comerços ja tenen els proveïdors de tota la vida“, explica Pol Clària, incorporat a l’explotació familiar fa sis anys, des dels 18. I afegeix: “Al final, el nostre plantejament és que si la gent coneix l’abella i la respecta segur que compra producte i venen a fer visites“.

APITURISME • Una visita a ‘La Nostra Mel’ —nom també de la marca comercial dels productes apícoles que elabora la família Clària— és una immersió viscuda al món de l’apicultura. Més enllà de posar-se l’escafandre d’apicultor i jugar a ser-ho per uns moments, que també, l’objectiu primer de la família Clària és transmetre el valor de les abelles. “Ens interessa que grans i petits es quedin amb la importància que tenen les abelles i que l’associïn a la mel, perquè donin a aquest producte la rellevància que li pertoca, tant per la seva qualitat com pel fet que sigui de proximitat“, argumenta en Pol. Al final, la informació aporta criteri i és la manera que han trobat des de ‘La Nostra Mel’ per dignificar el producte i vendre’l a un preu just.

Les visites estan obertes a tota mena de públic. Sobretot, entre setmana, reben grups escolars o bé d’empreses, que utilitzen aquesta activitat per fer cohesió d’equip. “Quan els porto a veure les arnes, com que la gent té al cap que no li piquin les abelles, es desinhibeixen del tot i es mostren tal com són. Els relaxa“, diu sorneguer en Pol.

La visita es pot dissenyar a la carta en funció del temps, de l’edat i del grup. El denominador comú és la visita a les arnes i s’aprofita el camí per arribar-hi per explicar les principals plantes aromàtiques de les quals se serveixen les abelles. També mostren un quadre de dins de l’eixam per ensenyar i explicar el funcionament de la colònia, i s’acaba el tour amb una visita a les diferents sales on es processa, s’elabora i s’envasa la mel i els diferents productes derivats, com el pol·len, l’hidromel o la cera, entre d’altres que estan en camí, com els olis essencials o el pròpolis.

Les instal·lacions, noves de fa un parell d’anys, són espectaculars i estan molt ben preparades per acollir grups. L’activitat s’acostuma a complementar amb un tast de mels o amb un taller d’espelmes.

SERVEIS A TERCERS • Una altra part important del negoci és la dels serveis que ofereixen a altres apicultors i pagesos. “El que fem per a nosaltres també ho oferim a altres apicultors que fan una part del cicle i el volen completar“, explica en Pol. Per exemple, es refereix a processos com la neteja i desinfecció de quadres, la laminació de la cera, l’extracció de mel, l’envasament, l’etiquetatge… també venen eixams i estan començant amb la cria de reines per vendre-les. Un dels serveis estrella és el servei a la pol·linització, que consisteix a contractar un cert nombre d’arnes durant un temps determinat a fi de garantir a un pagès la bona pol·linització d’un cultiu. “Funciona molt bé tant per als cultius de fruita dolça, com la poma o la pera, com per als de fruita seca. Amb l’ajuda de la pol·linització de les nostres abelles, el pagès pot garantir fins a un 30 % més de rendiment del cultiu, a banda d’una millor qualitat del fruit“, explica en Pol.

CICLE TANCAT, QUALITAT I DIVERSIFICACIÓ • A La Nostra Mel no depenen pràcticament d’empreses ni de proveïdors externs. “Ens fem tot el procés, des de la reproducció de les reines, fins a l’elaboració i distribució dels productes“. Aquesta idea de cicle tancat, combinada amb les ganes d’innovar, els fa que aconsegueixin un aprofitament òptim de tots els productes i subproductes de l’abella. “Darrerament, hem fet mel amb matxa, mel picant, experimentem amb els olis essencials, sabó… no parem“, apunta en Pol. Ara bé, la premissa sempre és la mateixa: la qualitat. “Si fem mel, volem fer mel, mel. Si pol·linitzem, portem caixes amb condicions i amb bones abelles per pol·linitzar; si fem treballs a tercers de laminar cera, volem oferir cera de primera qualitat; un producte que tindrà el preu que correspongui, però que tindrà la qualitat assegurada. Nosaltres, si podem treballar amb qualitat, tirarem endavant, si no, tancarem portes“, conclou en Pol.

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Reclamem un pla territorial sectorial agrari específic de l’Alt Empordà per protegir el sòl

Demanem aturar el projecte d’un sector del Pla director urbanístic de la Conca d’Òdena per incomplir la Llei d’espais agraris

Hem guanyat les eleccions a la Junta Rectora del CCPAE

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!