Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • La responsable de Temporers i Conveni del Camp d'Unió de Pagesos, Carol Aixut, atenent els mitjans.

      Entitats agràries demanen un sistema d’inspeccions al camp proporcionat i adaptat a la realitat del sector

      Continuar llegint

      Demanem al Govern que abordi de manera estructural les mancances de gestió forestal

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    Les explotacions agràries de la Garrotxa sumen esforços per apropar-se al consumidor

Les explotacions agràries de la Garrotxa sumen esforços per apropar-se al consumidor

gener 2016

MARIA CARRERAS/OLOT (Garrotxa) – El volcà del Puig Astrol dóna nom la granja l’Astrol, situada a 4 km d’Olot (Garrotxa), al bell mig del Parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa. Es tracta d’una explotació familiar agrària que fa més de 20 anys que es dedica al sector oví i que avui en dia mena en David Canal. Té 550 caps produïnt, una quantitat petita però suficient per poder compaginar la feina de la granja amb la gestió de la casa de colònies La Canova ubicada a la mateixa finca i de la qual també n’és masover.
En els últims anys, l’evolució de l’explotació s’ha centrat en una doble línia de treball: l’excel·lència en la qualitat de la carn i l’aposta per augmentar la venda directa com un canal perquè el consumidor en valori, precisament, la qualitat.
Una manera per potenciar la venda directa és el tracte directe amb el consumidor, que en David, en part, ha aconseguit oferint visites a l’explotació. A més, al juny del 2015, es va sumar al projecte col·lectiu visitagranges, que va incentivar l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Olot i en el qual hi participen deu socis, entre productors i transformadors, tots ells vinculats al sector agroalimentari de la Garrotxa.
VISITAGRANGES • La idea del projecte va sorgir quan, després d’unes jornades de treball impulsades per l’Ajuntament d’Olot, es va arribar a la següent conclusió, que exposa el president de l’associació ‘Garrotxa, origen del que menges’, Joan Bassets, que agrupa els participants del projecte: “Vam veure que calia treballar en processos que acostessin el consumidor al territori des del sector primari. El fet de posar una cara i un paisatge darrere del producte i de conèixer els critereis amb els quals s’ha produït ajuda el visitant a entendre el que després menja”. I tot i que, avui en dia, el desenvolupament del projecte se centra a obrir les portes de les explotacions i dels obradors als consumidors, la responsable del projecte per part de l’Ajuntament d’Olot, Carme Busquets, explica que va més enllà: “Com a Ajuntament, ens agradaria que fos un punt de partida d’altres projectes, per exemple, vinculats a la comercialització conjunta o en punts de venda compartits”. I afegeix:  “Ara estem acompanyant els participants, però la idea és que, una vegada hagin consolidat les dinàmiques de treballar plegats, caminin sols”.
Un dels primers passos que han fet els socis és posar en marxa un web que, a banda de recollir la informació de les explotacions dels participants i els punts de venda, també serveix de central de reserves. Aquesta eina la paguen els socis amb la seva quota, i, a hores d’ara, és l’única despesa a la qual han de fer front.
LA VISITA A L’ASTROL • Tot i que en David ja oferia visites a l’explotació, quan li van proposar d’adherir-se al projecte visitagranges va veure-hi una oportunitat per millorar: “Vaig pensar que un projecte col·lectiu obria la porta a oferir un servei més professional i estructurat, i vaig decidir vestir una mica més la visita. Ara ofereixo l’opció d’acabar amb un tastet de carn del xai de casa que consisteix en tres platets: un pinxo, pernil dolç de xai que l’elaboren a la carnisseria Planagumà d’Olot amb formatge i melmelada, i un tallet de cuixa cuita al forn amb pa amb tomàquet. Així poden provar el xai cuinat de tres maneres diferents que no són les típiques”.
A banda de la part gastronòmica, a les visites a l’Astrol, en David condueix els visitants fins al volcà del Puig de l’Astrol, que li serveix d’excusa per mostrar-los quins cultius conrea i què mengen les ovelles, i acaba a la granja, on explica el cicle de vida d’un xai. La durada i el preu de les visites estan bastant unificats entre tots els participants del projecte. En el cas de l’Astrol, dura aproximadament un hora i mitja i costa 5 euros sense tast, i 10 euros amb tast.
“És un complement, una manera de donar-me a conèixer i també d’obrir-me a nous clients”, reflexiona el David. I afegeix: “Aquesta tardor he anat tenint visites cada cap de setmana, i gràcies a visitagranges se m’ha obert una altra via, que és la d’oferir una visita pedagògica en l’àmbit de les escoles”.
Del projecte, el ramader de l’Astrol valora que es tracta d’un exercici de transparència i d’apropament al sector agrari: “No tenim res a amagar. El més important és que la gent veu com es produeix el que menja, a la vegada que serveix per acostar la vida del camp a una societat que se n’ha allunyat”.
ORIGEN I TERRITORI: NUCLI DE LA XARXA Els primers passos que està fent visitagranges volen ser ferms i segurs però no per això es nega amplitud de mires i l’Associació que agrupa els participants s’ha marcat l’objectiu d’anar fent xarxa. “És un error pensar el sector primari de manera aïllada perquè no hi ha sector primari sense sector secundari (com seria la transformació agroalimentària) ni sense sector terciari (com podria ser la restauració o els allotjaments)”, argumenta el president, Joan Bassets. I continua: “Si aconseguim aquesta interrelació, tindrem una xarxa pluridisciplinària, no estacional, i de territori”. I per aconseguir-ho, són conscients que els calen més socis. “Així podrem incrementar l’oferta de productes i de visites, disminuir els costos per soci, i ampliar els col·laboradors no productors, és a dir, els transformadors, els restaurants, o els allotjaments”, conclou Bassets.

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

La responsable de Temporers i Conveni del Camp d'Unió de Pagesos, Carol Aixut, atenent els mitjans.

Entitats agràries demanen un sistema d’inspeccions al camp proporcionat i adaptat a la realitat del sector

Demanem al Govern que abordi de manera estructural les mancances de gestió forestal

Video play

Demanem al Govern mesures per a la pagesia ubicada en ZEPA

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!