Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Reclamem l’autorització perquè tractors i maquinària agrícola puguin circular per la C-15 durant el període de la sega i la verema

      Continuar llegint

      Veuen ineficaç i inconcreta la gestió del Departament davant del cas de tuberculosi detectat al Pla de l’Estany

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    AMB EL PERMÍS DE BARCELONA | “Pagès i pagesa, amb tot l’orgull”

AMB EL PERMÍS DE BARCELONA | “Pagès i pagesa, amb tot l’orgull”

febrer 2023

Ignasi Aldomà, el 28 d'octubre del 2022 a Santa Fe de Montfred (Segarra)

La Terra de febrer del 2023,  núm. 490, estrena nou col·laborador mensual: Ignasi Aldomà, geògraf, nascut el 1955 al Poal (Pla d’Urgell),  té tota una trajectòria dedicada a la recerca i l’assaig sobre l’ordenació del territori i les transformacions de l’agricultura i les societats rurals. Escriptor, entre altres llibres i publicacions, de L’ignot oest. Una geografia viscuda (2021), El mirall americà (2008) i Amb el permís de Barcelona (2000). Justament, la seva secció a La Terra pren el nom d’aquest darrer títol esmentat, carregat d’irònica crítica al barcelonacentrisme a l’hora de concebre el país. 

AMB EL PERMÍS DE BARCELONA

Pagès i pagesa, amb tot l’orgull

Enguany sí que tocava exposició de tractors a la Fira. Fa goig de veure’ls afilerats, lluents i acolorits. Qualsevol no s’hi queda encantat, sobretot davant de la novetat de més de 500 cavalls que promet fer la feina de tot un exèrcit. A mi no m’hi veuran pas mai al damunt; però el veí del costat sembla mostrar un interès prou més justificat.

–Això sí que és una gran màquina per a un senyor pagès! (entro en conversa amb un to amable).

–De pagès res, que aquesta paraula ja no es porta. No som pagesos, som empresaris agraris! (contesta secament amb un gest altiu i un pèl molest)

–Home, a mi em sona prou bé això de pagès i en conec molts que no se’n fan! (contemporitzo)

–Què va, res de res! Que us penseu que un pageset pot portar un d’aquests tractors? Que us penseu que no s’han de fer molts números per pagar i fer funcionar aquestes màquines? S’ha de ser empresari agrari! (…i continua un monòleg de difícil aturador).

Estava a punt de respondre que d’acord, que avui dia s’ha de tenir un bon coixí i ser molt espavilat per tirar endavant una explotació agrària, però que això no vol dir renunciar a l’ofici i a la paraula de tota la vida: pagès, pagesa. La discussió se’n va, però, per una vessant passional descontrolada i jo em quedo amb les meves cabòries.

I penso que ser empresari agrari tampoc salva de res; que segurament serà el nom de professió que tindrà una vida més curta. Que posats a fer, s’hauria de ser empresari agroalimentari, perquè de produir i vendre aliments es tracta, si no es vol viure a la intempèrie i dependre dels marges escassos que dóna la venda de matèria primera sense transformar. O, encara millor, s’hauria de ser empresari comercial agrari per tenir alguna capacitat de decidir quina part del pastís es queda a casa.

És clar que el pagès d’avui ha de tenir les habilitats i els coneixements d’un bon empresari agrari, i si és més que agrari, millor. Però de cap manera ha de renunciar a la paraula mil·lenària, pagès-pagesa; l’habitant del pagus que treballa i viu del seu camp. Pagesia que des de fa mil·lennis forneix les necessitats bàsiques d’aliment i vestir. Ofici arrelat a la natura, que ha sabut transformar-la tot preservant els equilibris ecològics fonamentals del planeta. Pagesia que ha bastit els paisatges rurals i ha pagat els urbans amb transferències i impostos. I per tot plegat, també, el sector productiu que rep la major part del pressupost de la Unió Europea.

L’eminent filòleg Joan Coromines apunta que en època medieval i sota la mirada influent de l’aristocràcia, que havia d’aguantar les escomeses dels pagesos contra els privilegis feudals, l’adjectiu pagès-pagesa tingué també un caire pejoratiu, símbol de rebaixament social, ordinariesa i embrutiment. Arribada la burgesia, amb qui la pagesia es disputà –o disputa encara– la propietat de la terra i el repartiment dels marges en els mercats, el menysteniment continuà. Però pagès-pagesa han estat sinònims també, ens recorda Coromines, de rectitud i fermesa, de resistència. Són els distintius d’un grup social que ha lluitat de sempre contra l’opressió i que avui en dia ens recorda la igualtat, llibertat i solidaritat que fan possible la democràcia davant de la concentració amenaçadora de riquesa, informació i poder.

Al cap i a la fi, naturalment, que cadascú es posi l’etiqueta que li vagi més còmoda, que no ha d’arribar la sang al riu per això. Però que ningú passi de costat de la de pagesa i de pagès, la insígnia que porta darrere seu prop de 400 generacions, que són les que han passat des que s’inicià l’agricultura al neolític. A veure qui en dóna més?

Ignasi Aldomà, geògraf, expert en les transformacions al món rural.

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Reclamem l’autorització perquè tractors i maquinària agrícola puguin circular per la C-15 durant el període de la sega i la verema

Veuen ineficaç i inconcreta la gestió del Departament davant del cas de tuberculosi detectat al Pla de l’Estany

Lamentem que el pla de control del senglar a Rocacorba no contempla accions ràpides

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!