Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Hem guanyat les eleccions a la Junta Rectora del CCPAE

      Continuar llegint

      Reforcem la presència al Segrià amb una nova oficina a Alcarràs

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    Terra Pagesa proveeix 22 escoles amb productes de temporada i de proximitat

Terra Pagesa proveeix 22 escoles amb productes de temporada i de proximitat

octubre 2024

Jaume Miquel Aleu, al camp de cirerers d’Eco Torre, a la Torre de l’Espanyol (Ribera d'Ebre)

Projecte sindical • Jaume Miquel Aleu, d’Eco Torre, fa dos anys que comercialitza a través de Terra Pagesa, una iniciativa d’Unió de Pagesos que facilita relacions comercials directes de la pagesia amb comerços i gestors de menjadors col·lectius

 

Marta Civil i Serra – La Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre)

La iniciativa Terra Pagesa, sense ànim de lucre, va ser creada per Unió de Pagesos el 2021, per ajudar agricultors i ramaders de la petita i mitjana pagesia de Catalunya a vendre el seu producte convencional i ecològic, en circuit curt, del productor al comerç, a la província de Barcelona, amb garantia de traçabilitat i a un preu just. També va néixer per respondre a la preocupació de l’Ajuntament de Barcelona per reduir l’entrada de vehicles de repartiment a la ciutat.

En l’àmbit de menjadors col·lectius, el curs 2023-2024 Terra Pagesa ha proveït 22 escoles: 18 a través de 9NaturalCuina, 2 de Campos Estela i 2 de Fundesplai.

El catàleg de productes de Terra Pagesa ja inclou, de moment, fruites, verdures, hortalisses, llegums, ous, oli, mel, melmelada, fruita seca i carn de porc, a través de més de setanta productors i empreses adherides.

 

Mercat web innovador • Cada setmana, cada productor ofereix a través de l’espai professional del web de Terra Pagesa el producte que pot servir, i la botiga de barri, parada de mercat o gestor de menjador col·lectiu fa la compra, on el preu el posa sempre el pagès. Una vegada confirmada la comanda, el productor prepara el producte que enviarà amb mitjans propis al centre logístic de Terra Pagesa a Biomarket de Mercabarna, i que funciona com a receptor. Les comandes han d’arribar identificades amb l’etiqueta del productor, l’etiqueta logística (que Terra Pagesa proporciona) i l’albarà. 

Un cop allà, Terra Pagesa agrupa els productes per destinatari, gestiona el servei de custòdia i distribució capil·lar o d’última milla, que fa cada dia de 8 a 12 h. A més, aquesta entitat ha dissenyat unes estaques o cartells indicadors, amb un codi QR escanejable amb el mòbil, per saber, al punt de venda, quin pagès o pagesa ha produït cada producte.

Des de l’inici, Terra Pagesa ha rebut el suport i l’acompanyament de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

L’experiència de comercialització • Visitem el productor d’Eco Torre Jaume Miquel Aleu a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre), per conèixer la seva experiència de comercialització, des de fa dos anys, amb Terra Pagesa. És 12 de juliol, un moment en què els arbres ja han iniciat el nou cicle de creixement de les cireres que ell i el seu equip de dos temporers començaran a collir el mes d’abril de l’any que ve.

En Jaume Miquel va incorporar-se com a pagès a la producció familiar el 2004. Va decidir fer la transició cap a l’ecològic, per convenciment, al mateix temps que la seva sòcia i veïna pagesa Anna Maria Masip Domingo. Actualment és productor artesanal d’oliveres, ametllers, albercoc, cirera i préssec primerenc ecològics, i responsable de Fruita dolça i ecològica d’Unió de Pagesos a Terres de l’Ebre.  

“Per a mi ha estat molt positiu treballar amb Terra Pagesa perquè ens ha permès distribuir cireres i préssecs primerencs ecològics, que ens estava costant de fer arribar a les botigues”, destaca en Jaume Miquel. “Hi ha mercat per al nostre producte; el secret és saber vendre” conclou, mentre reivindica la necessitat de treballar a un preu just i sense intermediaris.

En el cas de menjadors col·lectius, afirma que cal atendre bé les necessitats de les escoles,“amb fruites de calibres més petits, que s’adiguin a la capacitat de menjar que té cada alumne, segons l’edat, i amb fruita al punt just de maduració”. 

Contacte amb els productors • L’empresa 9NaturalCuina també fa dos anys que treballa amb Terra Pagesa. En Joan Vides, fundador i cogerent, i la Núria Ripoll, cogerent i cap de qualitat i dietètica i nutrició, ens atenen el 18 de juliol, a l’Escola Can Fabra de Barcelona, on gestionen el servei de cuina in situ. 

“Vam trobar Terra Pagesa a través de xarxes a internet i per a nosaltres és un projecte molt important perquè apropa la pagesia local i de territori a les escoles i als infants, que són el nostre futur”, confirma en Joan. Recorda que buscaven una empresa per treballar en contacte directe amb els productors, en consonància amb els valors de 9NaturalCuina: la importància del menjar i l’educació en el temps del migdia.

“Tots els nostres menús són ecològics i Terra Pagesa ens permet treballar directament amb el productor, com fem amb l’Imma Tugas, de Tugas i Companyia del Baix Llobregat, que ens diu quines fruites i hortalisses podrem tenir al mes següent”, destaca la Núria, responsable d’elaborar els menús, on tota la verdura i dues fruites provenen de Terra Pagesa.

A través de 9NaturalCuina també s’ha implantat a l’Escola Can Fabra el projecte “Serveix-te tu mateix”, per evitar el malbaratament alimentari. “Posem les safates al mig de la taula i són els mateixos infants els que es fan responsables del que menjaran i de saber d’on venen els ingredients que s’han fet servir per preparar el menú”, explica en Joan.

L’experiència de 9NaturalCuina amb Terra Pagesa es consolida, a partir del curs 2024-2025, amb un nou programa pedagògic perquè pagesos i ramaders visitin l’escola i que els estudiants coneguin les explotacions agràries, per enfortir el coneixement de les famílies sobre la cultura agroalimentària de l’entorn.

Gestió de la facturació • Finalment, Terra Pagesa s’ocupa, en nom del productor, de la gestió de la facturació i cobrament de les comandes. Fa els pagaments a 30 dies, amb transparència dels costos associats al servei que ofereix, i segueix treballant per ampliar el nombre de comerços i escoles interessats en els productes dels productors adherits.

Més info:
Instagram: @terrapagesa / web: terrapagesa.cat

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Hem guanyat les eleccions a la Junta Rectora del CCPAE

Reforcem la presència al Segrià amb una nova oficina a Alcarràs

El sector apícola celebra el Dia de l’abella i entrega els premis del V Concurs ‘Les millors mels catalanes’

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!