Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Demanem aturar el projecte d’un sector del Pla director urbanístic de la Conca d’Òdena per incomplir la Llei d’espais agraris

      Continuar llegint

      Hem guanyat les eleccions a la Junta Rectora del CCPAE

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    Iniciativa. Un tofonaire del Berguedà aposta per viure de la tòfona de qualitat

Iniciativa. Un tofonaire del Berguedà aposta per viure de la tòfona de qualitat

desembre 2016

MARIA CARRERAS – Cal Rosal (Berguedà) / En Pere Muxí, enginyer tècnic forestal de formació i tofonaire de vocació, explica que el cultiu de tòfona a Catalunya no va començar amb bon peu: “Als qui van començar, fa uns 23 anys, els van enganyar: els van vendre plantes que no portaven tòfona o que en portaven poca, i la generació posterior ja no hi va apostar”. Superat aquest dol i valent-se dels seus coneixements, en Pere va emprendre, el 2002, la seva aventura amb les tòfones, avui consolidada en La Tofonera, empresa que mena juntament amb la seva companya, Laia Aldomà. “L’objectiu és, d’aquí dos o tres anys, poder viure dignament només de les tòfones”, afirma. De moment, però, per mantenir-les necessita comercialitzar bolets. Una constatació que els inicis són complicats: “És una inversió amb una previsió de vuit o deu anys, i durant aquest temps no obtens cap rendiment. Això és el que fa tirar la gent enrere; a més, vius sense saber si, passats aquests anys, colliràs”.

La plantació • El 2002, en Pere va plantar unes deus alzines inoculades amb tòfona a la finca familiar de La Mosquera, a Cal Rosal (Berguedà). A partir d’aquí ha anat augmentant la superfície de treball: ara treballa una hectàrea de propietat i unes 30 de llogades al Berguedà i al Solsonès. “Són terrenys que abans éren erms o pastures; establim lloguers a llarg termini, perquè la inversió també és a llarg termini. A banda, també treballem amb persones que no tenen prou tòfona per mantenir un gos i llavors els comprem la tòfona, i si se les volen quedar, els cobrem per collir-los-hi”.

Majoritàriament treballa amb tòfona negra, la més apreciada d’aquí i, testimonialment, té unes 60 plantes de tòfona d’estiu; a més, també en busca de silvestres, tot i que amb resultats escadussers: “Fa uns anys que entre el clima, el porc senglar, els furtius i la pèrdua d’inòcul degut a la pròpia recol·lecció acabes perdent el temps”.

El cultiu • Primer de tot, cal fer una analítica del sòl i de la planta. A continuació, s’ha de procedir a tancar la finca perquè “el porc senglar cada dia és més abundant i és un problema molt gran que tenim”. A partir d’aquí, quan la plantació té entre sis i set anys cal pensar en el reg. “En anys secs, com aquest, farà diners qui tingui reg. Tot i que costa molt més la inversió de reg que tota la resta, passes d’un rendiment inferior als 10kg/ha a rendiments superiors a 20, 30, 40 o 50 kg/ha”, explica en Pere. I sentencia: “És un fet diferencial, i si t’hi vols dedicar has d’instal·lar reg”.

Per créixer, la tòfona necessita diversos factors. “És la gràcia o la desgràcia d’aquest producte”, diu en Pere. Vol un sòl porós però que a la vegada pugui retenir aigua, una alçada determinada, unes temperatures limitants a l’estiu… Per això creix en zones de mitja muntanya, en terrenys ben estructurats i oxigenats.

Sobre la gestió del cultiu, en Pere explica que els primers anys cal eliminar l’herba per evitar que competeixi tant amb la planta com amb el fong; “també passem l’arada de cisells perquè les arrels de l’arbre puguin baixar més, i, quan la planta produeix i l’arbre s’ha establert com a tal, treballem superficialment i estovem la terra perquè a les tòfones els sigui més fàcil créixer i tinguin formes més arrodonides”.

Recol·lecció i venda • La temporada va del 15 de novembre al 15 de març. “Això està bé per a la tòfona silvestre, però per a la de cultiu hem demanat al Departament una llicència diferenciada perquè se’ns fa malbé als morros. Imagina’t que tens pomes i et diuen quan has de començar a collir-les i quan has d’acabar”, observa el tofonaire. Dit això, apunta que els gossos són indispendables: “No cal que siguin d’una raça concreta però han de treballar de nas perquè detecten quan la tòfona està madura. Són el primer control de qualitat però els has de mantenir tot l’any i tenir-los a punt per quan arribi la temporada”.

Pel que fa a la sortida del producte, en Pere constata que amb la producció pròpia no abasten la demanda: “Si en tinguéssim deu vegades més també la vendríem, però no ens motiva comprar-la per vendre-la sinó que treballem amb l’objectiu de poder abastir tota la demanda amb tòfona pròpia”. La que cullen de menys qualitat, per exemple la de principi de temporada, la venen principalment a la indústria; i la de bona qualitat, a particulars i a restaurants. “Intentem guardar-la el mínim temps possible perquè tingui la màxima qualitat”. I treballen per explicar al consumidor la traçabilitat: “Tenim pensat que, a través d’un codi QR o algun mecanisme similar, el consumidor pugui saber el dia en què s’ha collit i a quina finca. Així explicaríem la qualitat de la nostra tòfona i evitaríem d’alguna manera que els qui especulen amb el preu i la qualitat siguin competidors”. En aquest sentit, des de La Tofonera també es dediquen a fer divulgació i pedagogia del sector: “Fem sortides per buscar tòfones amb l’opció d’acabar tastant-la perquè la gent adquireixi prou coneixement per no ser enganyada”. És en aquest sentit que en Pere denuncia que el sector tofonaire ha viscut voluntàriament amagat: “Amb aquest ocultisme s’ha fet la guitza al producte perquè si la tòfona es respecta, es ven per si sola, però si s’hi especula és normal que la gent no repeteixi”, diu.

 http://www.latofonera.cat

www.youtube.com/uniopagesoscatalunya

(Tria de l’audiovisual d’aquest reportatge)

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Demanem aturar el projecte d’un sector del Pla director urbanístic de la Conca d’Òdena per incomplir la Llei d’espais agraris

Hem guanyat les eleccions a la Junta Rectora del CCPAE

Reforcem la presència al Segrià amb una nova oficina a Alcarràs

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!