Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Més Avantatges
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Demanen mesures per gestionar la sobrepoblació de conills a la Plana de Lleida

      Continuar llegint

      Demanem retirar la designació de zona vulnerable a la contaminació per nitrats d’origen agrari a vuit nous municipis

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    Una parella de pagesos de la Noguera aposta per l’oví per tancar el cercle de la finca i optimitzar costos

Una parella de pagesos de la Noguera aposta per l’oví per tancar el cercle de la finca i optimitzar costos

juny 2021

La Gemma Arnillas i en Jordi Terés, al seu corral d’Algerri (Noguera), amb les ovelles aragoneses.

Buscaven un complement per tancar el cercle de la finca agrícola. Els calia suplir dues mancances: per una banda, la necessitat de disposar de fems per adobar els terrenys de cereal, olivera i fruita ecològica i, per l’altra, volien treure profit del cereal i el farratge ecològic sense haver de malvendre’l. Aquest va ser el plantejament que va portar la Gemma Arnillas i en Jordi Terés, d’Algerri (Noguera), a incorporar-se al sector oví. La Gemma va deixar la seva feina a l’empresa privada del sector de les telecomunicacions i van aprofitar la seva incorporació com a jove agricultora per unir esforços i fer aquest gir a l’explotació del Jordi. Així va ser com, el 2014, van comprar un ramat d’ovelles aragoneses, dues naus de porcs que van habilitar per al corral i una hectàrea de terreny. “Pel tipus de fem, el tipus de maneig i per les característiques de les nostres terres, l’oví era el que s’adaptava millor”, apunta la Gemma. Així, començava una nova etapa: l’inici de PlaOví; una etapa que ha anat avançant fins al punt, el 2019, d’obrir un espai propi de venda directa a Algerri mateix: La Botigueta de PlaOví.

Avui es pot dir, doncs, que han acomplert l’objectiu: ara són més autosuficients —no han de comprar fems i el cereal i farratge ecològic el tenen per al ramat i no l’han de malvendre. I un altre aspecte molt important: el preu del producte final està, almenys en major mesura, a les seves mans: “El Jordi no volia seguir amb la mateixa dinàmica que regeix el sector de la fruita dolça pel que fa als preus, i veia claríssim —perquè estava molt escarmentat— que havíem de ser nosaltres mateixos qui ven­guéssim el nostre producte al consumidor final per fer-ho a un preu just. L’objectiu era i és un preu digne, ni més ni menys”, argumenta la Gemma.

De complement a ocupació principal • Tot i que la perspectiva a curt termini és ampliar el nombre de caps, avui, la Gemma i en Jordi menen un ramat de 400 ovelles de raça aragonesa: “Buscàvem una raça que tingués una bona aptitud càrnia perquè la nostra idea des d’un inici ja era fer venda directa”, diu la Gemma; i afegeix: “A més, el ramat cada dia surt a pasturar i això fa que la carn sigui de gran qualitat i poc greixosa. De fet, els xais, fins al dia que van a l’escorxador, beuen llet de la mare i pasturen”. A banda, no mediquen el ramat ni tampoc processen la carn més enllà de l’especejament. La carn de PlaOví és carn fresca 100 % i com tota la de corder, és rica en vitamina B6, en zinc i molt baixa en sucres.

El ramat, doncs, s’alimenta tant en terres pròpies com en d’altres de pagesos del terme d’Algerri: “Estem molt agraïts a tots els pagesos d’aquí que ens deixen pasturar les seves terres i també a l’Ajuntament d’Algerri; sense la seva bona predisposició en seria molt més complicat tirar el ramat endavant”. Per a la pastura, s’ajuden d’un pastor elèctric mòbil que esguarda el ramat durant les nits de bon temps amb la companyia dels gossos. “També hi ha qui ens demana que les portem a pasturar als seus camps per la incorporació de fem que suposa o l’esporga, i també fem gestió forestal del sotabosc, a vegades sense que ens ho demanin, i d’altres a petició dels propietaris”, afegeix la ramadera. Per exemple, han establert una bonica sinergia amb les vinyes de Lagravera, al mateix poble: “És un luxe perquè hi deixem el ramat durant 10 o 15 dies, està controlat i hi tenen aigua i menjar variat i a dojo; i a ells els va bé perquè els hi netegem el sòl, els hi incorporem adob, els hi espampolem i si hi ha algun fong a la fulla, no cau a terra i no es contamina el sòl”.

Un altre dels aspectes característics del seu ramat és que treballen amb la munta natural: “Fem cinc muntes l’any: durant un mes tenim els marrans barrejats amb la resta del ramat i el mes següent els traiem. Així no forcem les ovelles i trien si estan preparades per quedar-se embarassades o no ho estan”.

En definitiva, la gestió del ramat ha acabat sent l’ocupació principal per al Jordi i la Gemma: “Teníem la idea d’un ramat estabulat però quan vam veure que amb quatre mesos s’havien menjat el que els teníem previst per a un any vam veure clar que havien de sortir a pasturar sí o sí. I això són moltes hores al dia”.

La botigueta de PlaOví • “El canal més efectiu per donar sortida al nostre xai és la venda directa, sigui a la botiga o sota comanda”, portant-la a domicili o enviant-la després d’haver fet l’encàrrec a través del seu web. A més, també serveixen a restaurants, a dues botigues de Barcelona i a una de Lleida i, darrerament, a través del Mercat Arrels, del qual, remarca la Gemma: “N’estem molt contents!”.

Dels contratemps que va suposar la pandèmia de la covid-19 també en van saber fer virtut: “Vam apostar per les xarxes socials —quan no hi crèiem massa— i pel web, i sort n’hem tingut! Ens hem obert a molta més gent i ens han incrementat les vendes per internet”, explica la ramadera. De fet il·lustra: “Avui, de mitjana, un 70 % de la venda és a fora i un 30 % és local”. Sigui com sigui, l’objectiu no ha variat i estan a punt d’assolir-lo: “Volem que tots els xais que sacrifiquem els puguem vendre nosaltres per tenir més marge i per poder donar la cara pel nostre producte”.
La Botigueta de PlaOví, a més, és un servei que ofereixen al poble d’Algerri, que no arriba als 300 habitants, on a banda del seu corder també venen productes de la zona que encaixen amb la filosofia del seu projecte. Les últimes incorporacions que hi trobareu: hamburgueses i pinxos de corder, amb la bona pensada de fer més habitual el consum de xai a les llars, més enllà dels dies de festa i brasa.

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Demanen mesures per gestionar la sobrepoblació de conills a la Plana de Lleida

Demanem retirar la designació de zona vulnerable a la contaminació per nitrats d’origen agrari a vuit nous municipis

Mobilització per exigir un pla de recuperació del potencial productiu dels arbres afectats per sequera

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Més Avantatges
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!