Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Denunciem l’assenyalament contra la pagesia respecte a la gestió dels temporers

      Continuar llegint

      Exigim una gestió eficaç de la fauna amb participació de la pagesia amb mobilitzacions a la Seu d’Urgell i a Girona

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    Unió de Pagesos va organitzar l’11 de novembre una jornada amb experts i consumidors sobre com potenciar el consum responsable de productes agroalimentaris

Unió de Pagesos va organitzar l’11 de novembre una jornada amb experts i consumidors sobre com potenciar el consum responsable de productes agroalimentaris

desembre 2014

MARIA CARRERAS – Hi ha la necessitat, per part del col·lectiu de consumidors, de disposar de més informació i formació en relació amb els productes agroalimentaris. Aquesta és una de les principals conclusions que va sorgir fruit de la jornada que, l’11 de novembre, va aplegar, a la Casa de l’Agricultura de Barcelona, professionals del sector agrari i consumidors, i que va organitzar Unió de Pagesos conjuntament amb la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació [CUS] i la Federació Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de casa de Catalunya [UNAE], amb el suport de l’Agència Catalana del Consum.
La jornada es va emmarcar en el conveni de col·laboració que el sindicat va signar fa un any amb aquestes dues organitzacions de consumidors amb l’objectiu de treballar conjuntament per millorar la cultura del consum alimentari i per col·laborar contra les pràctiques il·legals de la gran distribució, complint així amb les disposicions sorgides dels darrers congressos i assemblees nacionals d’Unió de Pagesos, en els quals es va fer evident la necessitat d’establir ponts de treball amb el sector consumidor de casa nostra.
Entorn de la pregunta ‘Com hem de col·laborar estratègicament consumidors i productors per garantir un mercat alimentari responsable i sostenible?’ es van crear petits grups de treball, en els quals hi havia representants dels consumidors, de la pagesia professional catalana de diversos territoris i sectors de producció, i tècnics de l’Administració, com el president del Consell Català de la Producció Integrada, Eliseu Muní, el president del Gremi Provincial de Detallistes de Fruites i Hortalisses de Barcelona, Faustino Mora, el catedràtic, Abel Mariné, la cap de l’Àrea de Coordinació i Auditoria de l’Agència Catalana de Salut Pública, Victòria Castell, o la subdirectora general d’Inspecció i Control alimentari del Govern, Glòria Cugat, entre d’altres, a banda del director de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, i el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, que van fer la presentació de la jornada.
Les conclusions més rellevants que van sorgir van ser: la necessitat d’informació i formació que requereix el consumidor en relació amb els productes agroalimentaris, amb una incidència especial en l’etiquetatge i en l’educació a l’escola dels valors d’una alimentació saludable; els beneficis, tant per al consumidor, com per al productor i per a l’entorn en general, que comporten els circuits curts de comercialització; i la necessitat que el productor rebi un preu just pel producte, per garantir un sector competitiu capaç de proveir la societat de productes de qualitat.
FORMACIÓ I INFORMACIÓ • Els consumidors van fer evident que volen informació veraç, transparent i fiable, i que tenen interès a conèixer aspectes com els distintius d’origen i qualitat, quins són els productes de temporada o els canals de comercialització directa o de proximitat. Per la seva banda, el sector productor va destacar la importància de l’etiquetatge, com a font d’informació de la traçabilitat, i va recordar el dret que té el consumidor a conèixer l’origen del producte [vegeu pàgina següent]. També es va destacar la importància del fet que es promoguin els productes de qualitat i proximitat en àmbits, com a l’escola —com fa Unió de Pagesos amb la campanya Disfruita-la— o a través dels mitjans de comunicació.
CIRCUIT CURT • La producció de proximitat i la venda directa, els dos extrems de la cadena que formen un circuit curt de comercialització, va ser un aspecte que es va reivindicar durant tota la jornada, com una garantia de sostenibilitat, d’equilibri territorial, i de sobirania alimentària, mediambiental i econòmica, tot i que també hi va haver veus que van reclamar fer-ho compatible amb l’exportació. El que sí que va quedar clar és que cal fomentar xarxes que esdevinguin punts de trobada entre productors i consumidors.
En aquest sentit, fa un any i mig que Unió de Pagesos va traduir aquesta demanda en els mercats Terra Pagesa, de venda directa de productes de la pagesia.
PREUS JUSTOS • Unió de Pagesos també va poder comprovar que els consumidors presents a la jornada s’havien fet seva la reivindicació ‘Preus justos al camp i a la ciutat’, el lema que el sindicat va escollir, el 2010, per reclamar un tracte just al productor dins de la cadena agroalimentària. De fet, els participants a la jornada van coincidir en el fet que calia evitar que el productor es vegués obligat a vendre per sota dels costos de producció i també es va definir “la dictadura dels grans distribuïdors” com un gran problema que existeix. En aquest sentit, Unió de Pagesos des del 2010 que interposa denúncies quan detecta males praxis a la cadena agroalimentària [vegeu l’Informe de La Terra núm. 391, abril del 2013], i participa també en el Codi de Bones Pràctiques Comercials.

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Denunciem l’assenyalament contra la pagesia respecte a la gestió dels temporers

Exigim una gestió eficaç de la fauna amb participació de la pagesia amb mobilitzacions a la Seu d’Urgell i a Girona

Presentem contenciós contra Competència per inacció davant la concertació de preus de la llet de la gran distribució

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!