Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Demanem que els titulars d’explotacions agràries es puguin acollir als ajuts per a la gestió de fauna cinegètica

      Continuar llegint

      Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    L’escorxador incorporat a la granja, seguretat per a l’oví ecològic

L’escorxador incorporat a la granja, seguretat per a l’oví ecològic

gener 2023

En Joan Jorba, la petita Aura Jorba i en Jaume Jorba al Corral de Can Jorba de les Planes

ALBERT GARCIA  – Òdena (Anoia)/ En Jaume Jorba, la Rosa Hernàndez i en Joan Jorba —fill— han assegurat la viabilitat de la granja davant tota incertesa a través d’ocupar-se també del sacrifici, a més de l’especejament i la venda, de la producció de xai ecològic. Amb unes 380 ovelles reproductores, crien entre 250 i 300 xais a l’any a Can Jorba de les Planes, a Òdena (Anoia), activitat sobre la qual gira el pilar fonamental d’aquesta explotació agrícola, ramadera i forestal. 

El somni de la màxima autonomia de la masia retorna a pagès, i més en els temps que corren, on la qualitat va de bracet amb la proximitat, i la reducció dels costos dels factors de producció van de bracet amb la reducció de la petjada ecològica. A Can Jorba de les Planes, des del novembre passat, han completat el cercle de producció, transformació, i venda de xai des de la masia, gràcies a la construcció d’un petit escorxador.

Això ha suposat incorporar la peça que faltava al procés de producció de carn de xai. Des del 2013 ja comptaven amb un obrador per transformar les canals dels xais que havien portat a l’escorxador de Santa Margarida de Montbui. Ara, ells mateixos sacrifiquen entre tres i vuit xais a la setmana. Això vol dir que els bens no surten de Can Jorba per a res i la carn, amb totes les garanties i la certificació ecològica, té la màxima tendresa, ja que el bestiar no pateix cap estrès, ni del transport ni de l’espera a l’escorxador. “En dos minuts passen del corral a l’escorxador, només han de recórrer 50 metres d’un cantó a l’altre de la casa“, remarca en Joan, que s’ocupa també del sacrifici —acompanyat de la tutela corresponent del veterinari— i l’especejament a l’obrador.

 

En Jaume Jorba és titular del ramat de 380 ovelles reproductores, que produeixen entre 250 i 300 xais a l’any, dels quals n’aparten una trentena de xaies per mantenir la cabanya. Quan els bens arriben als 25 quilograms,  que assoleixen entre 3 i 4 mesos, passen pel seu flamant escorxador. Tenen la venda assegurada amb el proveïment fix a dos restaurants i esporàdicament a dos més de la comarca, a banda de vendre directament a particulars (les comandes els les fan per telèfon o correu electrònic). Així que el petit escorxador s’ajusta a la dimensió del ramat, ha suposat un estalvi de temps, de la taxa de l’escorxador i ara també n’aprofiten la pell per vendre-la com a subproducte. Tot plegat  comporta guanys per a tothom, remarca en Jaume: “Qui ens compra carn, la compra més barata que a la carnisseria i nosaltres també n’aprofitem més bé el preu que no pas com quan portàvem els xais a l’escorxador industrial“.

Inversió en temps de crisi • A Can Jorba tenien el projecte d’escorxador a la masia, adjacent a l’obrador, des del 2019, així que quan va sortir la convocatòria d’ajuts per a creació de petits nous escorxadors s’hi van presentar. El primer pressupost era de 35.000 euros, però la construcció al 2022 l’ha fet augmentar a 51.000, a causa de l’increment dels costos.

L’escorxador està situat a nivell de terra i té una entrada amb portalada per un pas que fa la volta a la casa des del corral. Té dues peces, l’una per a l’estabornida i el dessagnament, i l’altra per a l’espellament i l’escorxament. Llavors les canals pugen per mitjà d’una politja a través d’una trapa que mena directament a l’obrador. Habitualment sacrifiquen el dijous i distribueixen dissabte. “La carn és fresca, els clients tenen la garantia que té dos dies, amb tots els certificats de traçabilitat al costat de casa“, apunta en Jaume.

alimentació pròpia • Els xais no només neixen, creixen i moren a la masia, sinó que s’alimenten exclusivament de la producció vegetal que aquesta proveeix. Per alimentar l’ovella ecològica, els Jorba planten 80 hectàrees de cereals i farratge ecològics. El menú del ramat està compost per ordi, blat, erb, civada, sègol, alfals i raigràs, tot conreat a la finca. El bestiar pastura cada tarda, també pel bosc. Pràcticament l’única aportació externa a la granja són les pedres de sal, suplement mineral alimentari que les ovelles llepen. I cal afegir que no deslleten els xais. “

A Can Jorba van començar el ramat d’ovelles el 1975. Es tracta de l’últim ramat que queda al municipi, i un dels quatre que resten a la Conca d’Òdena. Treballen amb l’ovella ripollesa amb l’Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa (ANCRI). Això els fa portar un quadern de parts integrat a la base de dades de l’associació. Així, fan millora genètica amb el conjunt de ramaderia catalana de la mateixa espècie, i, és clar, eviten problemes de consanguinitat. Aquesta raça es caracteritza per tenir la cara pigallada i tant mascles com femelles poden portar banyes que es cargolen. Ara, a més, al ramat ecològic de Can Jorba proliferen les ovelles amb cua llarga, ja que la normativa recent els impedeix tallar-les-li.

Conjunt de la finca • Com a Productes ecològics Puig d’Aguilera, els Jorba venen carn de xai, oli d’ oliva verge i ametlles, de la varietat llargueta. La granja ecològica d’ovella ripollesa suposa el 60 % del conjunt de l’activitat ramadera, de la qual és titular en Jaume, el 40 % restant es tracta d’un porcí d’engreix integrat, que mena en Joan. La finca compta amb 200 hectàrees de conreus de cereals herbacis i farratge, oliveres, fruita seca i bosc. La fertilització dels conreus és orgànica amb fems dels ramats de la finca.    

L’activitat agrària de la masia de Can Jorba de les Planes data del segle XVII. Els Jorba han guardat eines i maquinària agrícola durant generacions. Per això, el 2018 van construir el Museum en una dependència, i és on acaben les visites guiades, a la granja i a la finca, per a escoles o de manera concertada.

Més informació:

Instagram @eco_puigaguilera

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Demanem que els titulars d’explotacions agràries es puguin acollir als ajuts per a la gestió de fauna cinegètica

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

OPINIÓ. Deslleialtat de Freixenet amb el cava?

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!