Unió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de CatalunyaUnió de Pagesos de Catalunya
  • Qui som
    • Qui som

      • Referents al camp català
      • Estructura
        • Com ens organitzem
        • Responsables sindicals
        • Equip tècnic
      • Activitat social i valors
        • Transparència
        • Joves
        • Fundacions
        • Dones
        • Pagesia gran
      • Serveis
      • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Pagesia

      • Sectors
      • Territoris
      • Temes Transversals
      • Agroxarxa
      • Transició Energètica
      • Botiga
      • Formació i Transferència Tecnològica
      • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Actualitat

      • Comunicats de premsa
      • La Terra – Revista mensual
    •  

      • Agenda
      • Publicitat i Imatge Corporativa
    • Demanem que els titulars d’explotacions agràries es puguin acollir als ajuts per a la gestió de fauna cinegètica

      Continuar llegint

      Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

      Continuar llegint
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya    /    Actualitat    /    La Terra    /    Ramaders de l’Horta de Lleida diversifiquen l’activitat amb la divulgació

Ramaders de l’Horta de Lleida diversifiquen l’activitat amb la divulgació

maig 2023

Carlos Pifarre, Granja Pifarré, partida de Caparrella de l'Horta de Lleida

MARICA CARRERAS – Lleida (Segrià)/ Els germans Pifarré ofereixen visites a la seva finca, dedicada principalment al boví d’engreix, a l’Horta de Lleida. Es tracta d’una activitat experiencial per a tots els públics que es complementa amb tallers i espais lúdics i divulgatius.

El 2015 va ser un punt d’inflexió per a la família Pifarré. Un veí els va tallar un camí d’accés a la granja i fruit de l’escalf que van rebre van començar a plantejar-se l’opció d’obrir la granja al públic. Set anys després, al març del 2021, la Granja Pifarré, situada a la partida de Caparrella de l’Horta de Lleida, va obrir les portes amb l’objectiu d’apropar la cultura pagesa a la ciutadania. Amb aquesta proposta, els germans Pifarré han aconseguit diversificar l’activitat de l’empresa familiar agrària i, a la vegada, aplanar el camí a un possible relleu generacional: “El que estem fent, al final, és perquè algun dels nostres fills i filles, quan els hi arribi el moment, siguin la continuïtat del negoci. La nostra manera de pensar és que amb producció no arribarem mai enlloc, sinó que ens hem de reinventar“.

Al capdavant hi ha els germans Pifarré: en Carlos, que s’ocupa de la granja amb l’ajuda dels seus pares —ja sabem que un pagès no es jubila mai—, en Pere i en Joan, tots dos mestres. Entre els tres, i amb l’ajuda de l’Olga i la Marga, de l’empresa de turisme cultural Nomon, van bastir una proposta agroturística amb un fort accent pedagògic. 

Van prendre aquesta decisió després de sis generacions Pifarré dedicant-se durant 90 anys, del 1919 al 2009, a les vaques de llet. “Érem una granja mitjana; portàvem la llet a Vallfogona de Balaguer i  estàvem entre les tres primeres pel que fa a la qualitat de la llet i, tot i així, just fèiem la pau, i no vèiem compensat tot el sacrifici“. El 2009, coincidint amb la jubilació del pare, els germans van convenir de passar-se al boví d’engreix.

 

DIFERENTS RACES • La Ramaderia Pifarré avui en dia compta amb uns 100 caps de bestiar, 5 ha on cultiven ordi i panís per al bestiar, un hort i gallines. “Una explotació d’engreix petita-mitjana no és viable i nosaltres no volíem entrar en la roda d’una producció intensiva, per això vam tirar endavant un projecte diferent i diferenciat: al 2016 vam començar a adquirir diferents tipus de races de vaques“, explica en Carlos. I afegeix: “Ara tenim una vintena de mares d’onze races diferents de tot Europa, a les quals fem criar inseminant-les amb la seva mateixa raça per explicar a la gent les característiques de cadascuna. Entre aquestes, hi ha les dues races autòctones, la bruna i la pallaresa, aquesta última està en risc d’extinció“. En definitiva, els Pifarré no només s’han sabut adaptar a les adversitats, sinó que n’han fet virtut.

L’HORTA, PROVEÏDORA D’ALIMENTS • Tot i que en un inici el projecte el van pensar per dirigir-lo principalment a turistes més pròpiament d’un entorn urbà com el de l’àrea metropolitana de Barcelona, de seguida van veure que la seva proposta encaixava molt a la gent del seu entorn més immediat, sobretot a les escoles de la vora de Lleida; aquest fet no deixa de ser una demostració del grau de desconnexió del món urbà del rural, en aquest cas dels habitants de Lleida amb el seu pulmó verd que el circumda: l’Horta de Lleida. “Hi ha molt poques capitals que tinguin un entorn verd circular com aquest. És un tresor. Aquí, a un quilòmetre de la ciutat, tirant per on vulguis, tens un pulmó verd, proveïdor d’aliments de proximitat i qualitat“. En Carlos explica com ho fan per destacar la pagesia de l’Horta de Lleida: “A l’Horta tenim molta gent que fa diversitat de productes, i aquí són desconeguts o poc reconeguts, però, en canvi, a Barcelona i a Girona, per exemple, tenen molta demanda. Per això, quan acaba la visita ensenyem una mostra dels productes de companys de l’Horta, com a reconeixement a aquells que fan bé les coses“; unes sinergies que s’emmarquen dins del paraigua de l’Associació de Productors de l’Horta de Lleida, creada fa tres anys.

COMPARTIR EL SABER FER DE PAGÈS • Amb les visites a la granja, els Pifarré busquen transmetre la feina i els valors de la pagesia a través d’activitats experiencials. Per això, a escolars i famílies (els caps de setmana) se’ls ofereix una visita a la granja amb un seguit de tallers per escollir. 

La visita comença a un antic estable convertit en espai museïtzat, on s’explica la història dels Pifarré i la granja. Continua a la Torre Farinetes, la casa original de la finca, ambientada d’un segle enrere per mostrar la vida sostenible de la pagesia. Després, es condueix els visitants cap a l’hort i les gallines, els camps de fruita, l’estable de vaques del món, la granja de vedelles i l’agrobotiga.

Pel que fa als tallers, l’oferta és variada: fer farina, aprendre com es muny, collir patates, conserva de tomata, bosses d’olor, reconèixer llavors… entre d’altres.

  Com a anècdota, en Carlos explica: “Un dia mon pare ens va dir que si aconseguíem que algun dia un de fora ens vingués a collir patates ens faria l’onada!“. I matisa: “Si tu ho fas atractiu, expliques la història, d’on va venir, com es planta, amb quines eines… i quan ja saben tot això els hi proposen que ho facin ells, els hi encanta! És com desenterrar un tresor. Són propostes que les pots fer lúdiques mentre s’aprèn“.

A la Ramaderia, Pifarré ofereix d’altres activitats, com un laberint de panís, un circuït de tractorets de joguina, jocs rurals o un Agromuseu del Tractor.

El plans de futur de la granja Pifarré passen per tancar el cercle. Per aconseguir-ho, volen alimentar el seu bestiar exclusivament amb menjar propi i obrir un obrador a la granja per manipular i fer venda directa de la carn. El que sí que ja ofereixen com a producte propi és una cervesa elaborada amb el seu ordi, de nom Pallaresa. Així que, només podem acabar proposant un brindis per la feina ben feta, i per la saviesa pagesa!

COMPARTIR:

Versió imprimible:

Contacta
amb l’Àrea de Comunicació:

of.premsa@uniopagesos.cat
932 680 900

Actualitat

Demanem que els titulars d’explotacions agràries es puguin acollir als ajuts per a la gestió de fauna cinegètica

Rafael Ramon, nou president de la Junta Rectora del CCPAE

OPINIÓ. Deslleialtat de Freixenet amb el cava?

Sobre Nosaltres

Unió de Pagesos de Catalunya aplega homes i dones de totes les comarques catalanes que es dediquen a l’agricultura, a la ramaderia o a l’activitat forestal per compte propi, i que defensen de manera solidària el sector agrari per millorar les condicions de vida i treball. Amb més de 6.000 afiliats i afiliades, és el sindicat majoritari del camp català i el més representatiu a Catalunya.

Contacte

Carrer d’Ulldecona, 21, Planta 2
08038 Barcelona
+34 932 680 900
veure altres oficines i seus

 

Unió de Pagesos ©2025
  • Política de Cookies
  • Política de Privadesa
  • Transparència
  • Canal de Denúncies
  • Crèdits
Diputació de Barcelona
  • Qui som
    • Referents al camp català
    • Estructura
      • Com ens organitzem
      • Responsables sindicals
      • Equip tècnic
    • Activitat social i valors
      • Transparència
      • Joves
      • Fundacions
      • Dones
      • Pagesia gran
    • Serveis
    • Documents d’interès
  • Pagesia
    • Sectors
    • Territoris
    • Temes Transversals
    • Agroxarxa
    • Transició Energètica
    • Botiga
    • Formació
    • Joves
  • Afilia’t
  • Societat
  • Esdeveniments
  • Actualitat
    • Comunicats de premsa
    • La Terra – Revista mensual
    • Agenda
    • Publicitat
  • Contacte
Unió de Pagesos de Catalunya

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Vista general de Cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè puguem proporcionar-vos la millor experiència d'usuari possible. La informació de la cookie s'emmagatzema al vostre navegador i realitza funcions com ara el reconeixement quan torneu al nostre lloc web i ajudar el nostre equip a entendre quines seccions del lloc web trobeu més interessants i útils.

Més informació

Cookies de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc, i les pàgines més populars.

Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el nostre lloc web.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!